Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

„Spre pacea eternă” România pare o scenă

Nu întâmplător am dat titlul articolului publicat recent „Tehnica de manipulare e la mare căutare” fiindcă am certitudinea că trăim într-un adevărat război.

Descoperim tot mai mult, că lupta nu se mai duce astăzi prin tranşee pentru mutarea sau remodelarea graniţelor, acestea rămânând îngheţate odată cu terminarea războiului rece.
Au mai existat unele reaşezări, ajustări teritoriale, dar adevăratele războaie se duc astăzi pentru ocuparea pieţelor de desfacere, cu ajutorul tehnicii de informare şi, când acestea nu fac faţă, se apelează la reversul medaliei.

Dezinformarea este o armă destul de puternică folosită mai ales în situaţii de criză. De altfel, acum 35 de ani Richard Nixon anticipa în cartea sa că viitoarele conflicte planetare de tip armat, vor fi războaiele locale de scurtă durată. Şi n-a estimat rău dacă privim în urmă şi în prezent.

Însă, mai spunea ceva foarte important, că războiul informaţional, va căpăta noi forme şi dimensiuni. Nu avem motive să nu-l credem, pentru că însuşi el este păţitul ieşit dintr-o luptă piedută pe câmpul acestei bătălii în cazul  Watergate, în urma căruia a şi demisionat.

A prevăzut corect, pentru că ce se întâmplă astăzi sub ochi noştrii, este o adevărată bătălie pentru ocuparea spaţiului informatic. O bătălie cruntă pentru ocuparea, nu a teritoriilor, ci a pieţelor de desfacere pentru orice produs al ori cărui  domeniu de activitate. Şi pentru acesta se foloseşte informatica cu tot sistemul ei sofisticat, cu toate tehnicele ei, inclusiv utilizarea informaţiei, intenţionat în mod greşit, ceea ce înseamnă că astăzi şi cu precădere în această criză, dezinformarea, manipulare, e la mare căutare.

Criza a impus scoaterea acestei arme în câmpul de luptă. Iată că problema cărnii de cal şi de vită, cu schimbarea de etichete, pare o chestiune banală, dar care poate avea efectele unei epidemii, a unei boli pe termen lung.

Efectele economice se pot simţi pe o perioadă îndelungată, în urma unei asemenea dezinformări, cu consecinţe catastrofele pentru un stat ca România.

Înţelegem cu toţii că atunci când există concurenţă, trebuie să existe şi reacţii de partea cealaltă, dar nu de acest gen. De ce este nevoie de aceste corecţii pentru România în Uniune?

Ce organisme de reglare pe această speţă are această construcţie Europeană?

Fiindcă văd că numai ne lăudăm cu această Uniune (despre care  acum două sute şi ceva de ani şi Imanuel Kant ne povestea în lucrarea sa, unde preconiza constituirea acestei uniuni de state, tocmai pentru eliminarea conflictelor de interese care ducea frecvent la războaie). Prevăzuse şi câteva premize care să conducă la o ordine paşnică, la o circulaţie liberă, o constituţie şi un tratat de pace universal.

Păi conflictele astea de interese cum pot fi eliminate  (că stau la baza dezvoltării capitalismului şi care nu este o societate perfectă nici ea)? Au încercat alţii mai mult, în aşa-zisa societate comunistă, dar conflictele de interese care duceau la războie nu au dispărut şi nici nu cred că vor dispărea.

Aşa că pacea eternă despre care ne povestea Imanuel în lucrarea sa, nu va exista niciodată şi nicăieri, nici în mormânt, pentru că şi cimitirele, mai nou, se mişcă.

Scris de
Col.(r) Nour Constantin

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “„Spre pacea eternă” România pare o scenă”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  INVITATIE LA NOUL MEU FILM “MESSIAS” !

  INVITATIE CATRE CITITORII CELUI MAI PROFESIONAL BLOG ROMANESC
  Am incercat sa organizez o vizionare la ICR,pentru comunitatea din New York, a ultimelor mele filme. Am fost refuzat . Intentionez sa organizez
  la studioul meu cateva vizionari al ultimului film “MEESSSIAS”, care se bucura de un larg interes international. 10 -15 persoane odata…… datorita capacitatii reduse. a salii de proiectie. Pana la premiera SUA va rog deschideti
  PREVIEW MY FILM “MESSIAS”
  BY DÈVA
  https://vimeo.com/59523190
  (filmul real 58 min 30 sec)
  Va multumesc pentru atentie.
  Robert Horvath DÉVA
  Cineast
  DEVARTES FILM INTERNATIONAL
  New York -Tokyo

  Puteti sa ma contactati
  devartesfilm@gmail.com

 2. COLONELUL says:

  Stie cineva CE S-A DISCUTAT AZI LA SENAT? Parca un grup”de-al nostru ‘ a participat la o “sueta” la comisia de aparare din Senat.

 3. doru says:

  Trăim in prezent cea mai rusinoasă situaţie, in MApN, locotenent-colonelul are salariul MAI MIC decat un locotenentul, nimeni nu face NIMIC??? Unde am ajuns, distinsilor domni!!! RUŞINE celor ce ne conduc!
  Au fost inventate, pentru unii, tot felul de artificii (ex. indemnizatie de conducere pentru locotenentul a carui pluton sau companie se infiinteaza la razboi, salariu de merit, spor de incordare psihică….etc). Boc le-a inghetat si asa au ramas. Iar noi contribuim la un SISTEM UNIC de pensii. Cea mai rusinoasa situatie din istoria Armatei Romaniei.

 4. Basil says:

  Nu știu, domnule profesor, la ce lucrare scrisă de Immanuel Kant faceți referire. Interesante ideile dvs.

 5. Nour Constantin says:

  “Spre pacea eternă” ediţie 2010, 10 lei plus transportul.

 6. szilard says:

  Kant a fost cineva, relatiille intre cupluri sa se faca fiecare in casa lui, adica nu impartim nimic cu nimeni, omul e cel mai mare animal de prada, unul poate celalalt nu, incompatibilitatile vor exista la infinit.

 7. szilard says:

  Acum sint sigur ca Basescu e din neamul Cocalarilor, un neam cu multe vitejii si biruinte.

 8. szilard says:

  Cocalar, cocalar, dar uite ca sa ajuns, are vile, piscine, jeepuri, si toate dobindite cu acel : ha ha ha, EBA nu are nevoie de gramatica sau de alte stiinte oculte, ea are nevoie de papa, sa suga, altceva nu, si a fost votata masiv, ce vreti sa spun : ca e bine ca face in ciuda altora, bine e foarte bine, DAR deja se prefigureaza un viitor sumbru : … inexisteenta

 9. academicianul Graur says:

  …//Fiindcă văd că numai ne lăudăm cu această Uniune (despre care acum două sute şi ceva de ani şi Imanuel Kant ne povestea în lucrarea sa, unde preconiza constituirea acestei uniuni de state, tocmai pentru eliminarea conflictelor de interese care ducea frecvent la războaie).//
  Lipseste ceva dupa inchiderea parantezei sau paranteza nu are sens.
  Si Immanuel….