Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

10 ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale

defilarea_efectivelor Batalionului de Forte speciale, Tirgu Mures 1 martie 2013 foto Dorel Danciu www.mapn.ro

Cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea forţelor pentru operaţii speciale, Brigada 6 Operaţii Speciale “Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş a organizat o ceremonie dedicată acestui eveniment.
La ceremonia de la Târgu Mureş au participat ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, Şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, general-maior Marian Hăpău, reprezentanţi ai categoriilor de forţe ale armatei şi ai oficialităţilor locale, membrii ai familiilor militarilor şi eroilor din forţele speciale.

Ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, i-a felicitat pe militarii din forţele pentru operaţii speciale şi le-a mulţumit pentru aportul deosebit pe care l-au adus şi îl aduc în teatrele de operaţii:

“Vreau să vă mulţumesc pentru activitatea în teatrele de operaţii şi mă înclin în faţa sacrificiului suprem făcut de colegii dumneavoastră. În continuare, vă propun să păstrăm un moment de reculegere pentru eroii Armatei României”, le-a spus ministrul Apărării naţionale celor prezenţi la ceremonia de la Târgu-Mureş.

Ministrul Duşa a subliniat rolul important al militarilor participanţi la misiunile externe în formarea unei imagini favorabile României pe plan extern.
“Sunteţi imaginea României pe plan internaţional şi vreau să vă felicit pentru asta şi sunt mândru când un oficial NATO sau din ţările aliate vă elogiază activitatea desfăşurată”, a afirmat Mircea Duşa, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

“Aceste formaţiuni militare sunt formaţiuni de elită ale Armatei Române, formaţiuni care în cei zece ani au adus un aport deosebit la calitatea muncii Armatei Române, au participat în cele mai periculoase locuri din lume la operaţiuni militare şi şi-au dovedit calitatea şi posibilitatea de a interveni în orice situaţie, fie că este vorba despre o intervenţie aeriană, marină sau pe uscat. Am venit la Târgu Mureş în această zi festivă pentru a aprecia munca pe care conducerea batalionului de aici şi toate efectivele batalionului au prestat-o în cei zece ani şi faptul că în aceşti ani au participat la nenumărate misiuni speciale în cele mai periculoase locuri din lume, fie că este vorba de Afganistan, de Irak, de Kosovo sau de participările în Golful somalez, la acele misiuni pe care forţele NATO le-au realizat pentru asigurarea securităţii mondiale”, a declarat Duşa.

Întrebat fiind dacă “are în vedere creşterea salariilor militarilor care participă la misiuni externe, lefurile acestora fiind printre cele mai mici din NATO”, acesta a răspuns:
“Militarii care merg în deplasări externe sigur că au o salarizare mai mare şi beneficiază de o diurnă pentru misiunea pe care o realizează, fie că este vorba de Afganistan, fie că e vorba de alte teatre de operaţiuni, printr-o diurnă care se primeşte pentru deplasare. Sigur că, în funcţie de evoluţia economică şi de modificarea legislaţiei, vom avea în vedere şi acest lucru”, a spus el.

“Ca ministru al apărării naţionale voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru ca dumneavoastră să aveţi parte de resurse echilibrate în vederea instrucţiei şi pentru a vă desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii”, a mai adăugat ministrul Duşa.

El a afirmat că “în 2013 s-a reuşit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, să se aloce un buget mai mare pentru MApN şi să se aprobe, împreună cu Ministerul Finanţelor, o strategie pe termen mediu şi lung de creştere a capacităţii de acţiune a Armatei Române, axată pe modernizarea acesteia”.

Totodată, Ministrul Apărării naţionale a mulţumit colonelului Roderick Dorsey, reprezentantul naţional pentru apărare/ataşatul militar al Statelor Unite ale Americii pentru susţinerea continuă a parteneriatului româno-american, atât de important pentru ţara noastră.

Sursa: comunicat de presă al MApN,  MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “10 ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale”

 1. Bure Bista says:

  Felicitari tuturor militarilor care incadreaza aceste unitati de elita.

 2. manasia says:

  La multi ani , eroi ai vremurilor noastre !
  Va apreciem cu atat ma mult cu cat o parte insemnata dintre dumneavoastra provin din randul parasutistilor, mai ales dintre vestitii para-caracaleni !
  Domnul Sa va protejeze pe voi si cei dragi voua!

  cu deosebita admiratie, membrii Clubului Parasutistilor Militari din Caracal

 3. Nicu Stopel says:

  LA MULȚI ANI ! inclusiv domnului COLONEL CU FUNCȚIE DE GENERAL niculae , care a “lucrat masiv” într-o baracă din Baneasa … la REGULAMENTUL DE LUPTĂ ȘI OPERAȚII al FRR (forțele de reacție rapidă) … DIN CARE S-AU INSPIRAT (nicidecum Plagiat), actualii, doctori, in-decenți artizani.RON … ai FORȚELOR SPECIALE RO.DOLLAR !