Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

11 septembrie 2011 – comemorare la cartierul general al NATO

11 septembrie 2011 - comemorare a 10 ani la cartierul general al NATO. foto nato. int

La cartierul general al NATO, duminică, 11 septembrie 2011, în cadrul unei ceremonii la care au participat Secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, ambasadorii la NATO ai statelor membre şi a celor partenere şi reprezentanţi ai mediului diplomatic şi ai presei, a fost ţinut un minut de reculegere.

În acest fel, au fost marcată împlinirea a 10 ani de la tragicele evenimente din 11 septembrie 2001 din S.U.A.

Anders Fogh Rasmussen a ţinut un scurt discurs, după care drapelele NATO şi ale celor 28 de state membre ale organizaţiei au fost coborâte în bernă şi cei prezenţi au ţinut minutul de reculegere.

În scurta sa intervenţie – cum de altfel a fost întreaga ceremonie – Secretarul general al NATO a subliniat că atacurile de la 11 septembrie 2001 de la New York, Washington şi Pentagon au dus la invocarea de către Alianţa Nord-Atlantică, pentru prima dată în istoria sa, a Articolului 5 (clauza apărării colective). Articolul 5 prevede că un atac armat contra unuia din statele aliate va fi considerat atac împotriva tuturor statelor NATO, care vor răspunde solidar.

“În urmă cu 10 ani, în SUA, teroriştii au omorât 3.000 de oameni nevinovaţi, provenind din statele membre NATO, din ţări partenere sau terţe. Alte atacuri au urmat, în Turcia, în Spania, în Marea Britanie. (…) Pentru prima dată în istoria sa, NATO a invocat Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Astăzi, arhitectul atrocităţilor de la 11 septembrie 2001 nu mai există, pentru că istoria l-a îngropat. Aşa cum spunea şi preşedintele SUA, Barack Obama, astăzi nu mai există “noi” şi “ei”, ci doar “noi”, a spus Rasmussen.

Sursa: www. nato.int.

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “11 septembrie 2011 – comemorare la cartierul general al NATO”

  1. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

  2. Salutare tuturor. Impresia cu care raman dupa ce am citit pe-aici e ca pe net nu te poti plictisi, in plus poti gasi chiar si intamplator(ca mine) informatii interesante, utile. Pentru ca munca voastra e apreciata, dati-i inaite! Multa bafta!

  3. Salutare. Urmaresc subiectul pentru ca ma intereseaza in mod deosebit si informatiile de aici m-au ajutat. Vreau sa transmit multumirea mea si sa va incurajez sa continuati. Multa bafta!

  4. Salutare tuturor. Cautam altceva pe net si cand am ajuns sa citesc discutiile de-aici m-am oprit sa va dau un indemn la a continua caci faceti bine ceea ce faceti, informatiile vostre sunt utile oricui. Multa bafta!