Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

12 noiembrie – Ziua Cercetaşilor Militari

emblema Directiei Generale de Informatii a Apararii

La 12 noiembrie 1859, domnitorul A.I.Cuza, prin Ordinul de Zi nr.83, a semnat actul de constituire a “Secţiei a II-a” din cadrul “Corpului de Stat Major General”, ca prim element organizat al cercetarii Armatei române.

Felicităm pe această cale pe toţi cei care lucrează sau au lucrat în structurile de cercetare şi intelligence militar aparţinând Armatei României.

 

InfoMondo Militar


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

23 Responses to “12 noiembrie – Ziua Cercetaşilor Militari”

 1. STOPS says:

  Mulțumesc din suflet redacției INFOMONDO MILITAR,
  Și ca un cercetaș ce se respectă, doresc să transmit calde urări de bine și sanatate tuturor profesorilor mei din INTELLIGENCE.RO, colegilor și-n mod special lui SICĂ PALCĂU, DUDU PÎRJOL, LUCIAN BĂDULESCU, MICU SOARE, CONSTANTIN GICĂ, VICTOR STOICA și COSTICĂ NIȘULESCU.
  LA MULȚI ANI !!
  STOPICĂ

 2. STOPS says:

  … Și PUIU SPIROTE … nu te-am uitat, dar ai lucrat sub acoperire și n-am vrut să fac … umor involuntar.

 3. SANDY says:

  Felicitari si LA MULTI ANI !

 4. parablue says:

  Va felicit si eu maestre ssTOP !
  cu deferenta cuvenita, manaparasia

 5. parablue says:

  Aceleasi sentimente alese maestrilor Zanfirescu L, Spânu Stefan precum si tuturor cercetasilor (si) prin parasutare !
  cu admiratie, manasia

 6. descultul says:

  luptam pana la 14.oo si apoi mergem la ….masa. Halal cercetasi deveniti humiliti.

 7. parablue says:

  des(in)cultule

  ce ai, bre ? sau, mai bine zis, ce n-ai ?!

 8. descultul says:

  nu ai auzit de tigari pe otopeni, de alcool prin teatre, si multe alte prosti facute de baietii smecheri din foste 404 fail.

 9. OldDog says:

  “Descult” sau “descultul”, este o mare-mica diferenta. Referitor l-a ultimul comentariu: peste tot in Lumea asta sunt si persoane care sa faca si “de-ale nesarate”, dar cred ca nu este cazul sa rezumam activitatea desfasurata de ELITA ARMATEI ROMANE, eticheta pe care nu o dau eu ci altii sus-sus pusi, in cunostiinta de cauza, la unele mici abateri.
  La multi ani tuturor cercetasilor (categorie ce include multe specialitati sau domenii, cum doriti )!

 10. Milu says:

  pentru descultu

  Nu mai fi suparat pe cei din fostul 404, caci nu au facut nici unu la suta din ceea ce se pune despre ei. Daca ai fi fost macar o ora cercetas ai fi privit altfel lumea.

 11. Trasnetull says:

  pt. “Milu: Chiar “nu au facut nici unu la suta din ceea ce se spune despre ei”?……Regret ca trebuie sa iti spun,dar lumea va asemuieste cu cei din Securitate.Poate stii tu de ce si ne spui si noua.oricum,aveti un “pedeegri” din care nu pot fi scoase “faptele de vitejie” desfasurate de la constituirea ca arma de sine-statatoare (vanatoarea de partizani prin muntii Fagarasului,va spune ceva?) si pana la “culegerea de informatii din timpul evenimentelor din decembrie 1989″ (poate ne spuneti si noua cine au fost…teroristii care asasinau oameni nevinovati in dec.1989)……Nu sunteti cei care va credeti si nu mai puteti mintii si pacalii oamenii.

 12. John Barton says:

  Domnule “TRAZNETULL” (de ce cu doi de “l”???) Poate “Traznitul” ???

  Ai sarit vreodata cu parasuta, prietene ? Dupa cum scrii si te exprimi, cred ca nu esti in stare nici macar sa sari parleazul la o vecinica….. ?!
  Daca habar n-ai, afla acum ca orice armata are trupe de parasutisti, indiferent pentru cine sau ce lupta ! Cred ca ai auzit (ca de citit nu cred ca poate fi vorba in cazul tau) de Gen Student (din fostul Wehrmacht), de Divizia 101 Aeropurtata din armata SUA sau de SAS din Marea Britanie – care au scris istorie in vremuri de razboi, indiferent daca pozitiva sau negativa.
  Singurul “defect al acestor baietzi (ca si al alor nostri) a fost si ramane CA NU EI DECID UNDE, CAND SI CUM SA LUPTE, CI CU TOTUL ALTZII (respectiv decidentii politici). Dar acolo unde se duc, isi fac treaba asa cum trebuie, fara tam-tam si fara sa astepte laude sau decoratii ! Cand termina treaba, isi string mortii si ranitii si dispar, asa cum au aparut! Regret si acum ca la vremea potrivita eu nu am optat pentru aceasta arma !
  Cat despre cei asasinati in decembrie 1989, cu exceptia celor care – din pacate – s-au cam impuscat intre ei – ca urmare a deciziei Tov. ILICI de a se da arme civililor, majoritatea au fost impuscati cu gloante de calibre pe care Armata Romana – deci inclusiv parasutistii – nu le aveau pe atunci (5,56 mm NATO, 5,45 mm rusesc, 9 mm Makarov, etc). Daca totusi pricepi despre ce este vorba, poate mai meditezi la banalizatul slogan ” 21 – 22, cine-a tras in noi ???” !

  SA AUZIM DE (MAI) BINE !

 13. Gourkha says:

  La multi ani, cercetasi! Nu interveneam, dar trebuie lamurite niste confuzii – se pare ca suntem atacati. Cei care incercati sa ii denigrati pe cercetasi, sunteti ignoranti si prima greseala pe care o faceti este ca ii confundati cu CI-istii, deci exact cu “inamicii” lor – pentru ca trebuie spuse lucrurilor pe nume, desi inclusi in acelasi sistem de informatii militarii, cercetasii, ca si alti militari, i-au detestat dintotdeauna pe CI-isti, si in trecut si azi. DGIA, in diverse trepte ale existentei a avut la baza 2 mari sectiuni:

  1) Sectiunea de informatii (faptic si de contrainformatii) – acestia sunt cercetasii de fapt, informatii/contrainformatii insa doar despre actiunile militare. Practic nu sunt simpli securisiti, ci sunt trupe speciale in toata regula, la fel ca SEAL, KSK, Green Berets etc., nu au misiunea sa ii toarne pe militari, ci de procurarare de date si informatii despre alte armate, dar si neutralizare a unor obiective prin actiuni de tip comando.

  2) Sectiunea de contrainformatii. Aici sunt probleme mari, sectiunea este in realitate o politie politica destinata supravegherii militarilor. Aceasta sectiune a fost constituita initial din fosti securisti detasati din DSS, buni comunisti, instruire ca militar practic zero, cea informativa – precara, avand drept fatada sa contracareze actiunile de spionaj contra trupelor proprii, in realitate singurul scop fiind spionarea propriilor trupe pentru depistarea elementelor ostile regimului, deci ii spionau si ii turnau pe militari. Dupa ce selectia a fost realizata din M.Ap.N. si nu din DSS au continuat sa se ocupe cu acelasi lucru – depistarea elementelor ostile regimului, si culmea ca azi tot la fel fac.

  La inceputurile informatiilor militare au existat doar cercetasii puri (Directia Cercetare), ulterior – odata cu aparitia contrainformatiilor tip politie politica s-au infiintat DIA, azi DGIA, insa cele 2 sectiuni sunt complet diferite si se ocupa cu lucruri diferite, cercetasii se ocupa in realitate de informatii si contrainformatii legate strict de actiunile militare, iar cei de la CI isi toarna colegii, fiind in fapt o politie politica.

  Ceea ce este mai picant: odata cu conceptia de reorganizare a armatei pentru admiterea in NATO, CI-istii si-au vazut periclitata existenta, cei din NATO nu intelegeau ce fac, daca cercetasii se ocupa de fapt si de contrainformatii, de ce trebuie sa mai exista inca o structura de CI? La un moment dat, pentru a introduce in eroare NATO, CI-istii au fost imbracati in uniforme si inclusi in aceleasi compartimente (S2/G2/J2) cu cercetasii cum era firesc, insa nu le-a convenit regimul ei fiind ca instruire mai mult civili de birou, cum sa porti bocanci, sa sari cu parasuta si sa mai tragi si cu vreo arma – e greu pentru ei, asa ca azi pot fi regasiti tot civili, 6 ore program redus de stat degeaba pe zi, tot separat fata de cercetasi si de comanda unitatii, nu procura absolut nicio informatie de pe campul de lupta unde nu calca niciodata de fapt, ci isi toarna in continuare colegii si dau avize pentru diverse functii celor cu origini sau recomandari politice sanatoase. Culea tupeului – bineinteles ca ii spioneaza si pe cercetasi, de aceea cele 2 componente nu se impaca, CI-istii pentru cercetasi sunt ca o raie care le terfeleste si imaginea.

  Ca informatiile sa fie complete! Astazi DGIA are 4 componente mari:

  1. Directia Informatii Militare, aceasta grupeaza de fapt toti cercetasii Romaniei – foarte clar cu ce ocupa;

  2. Directia de Contrainformatii si Securitate Militara, aceasta grupeaza de fapt CI-istii, deci politia politica armatei – atributii confuze, spioni nu mai prind de prin 1988 cand au depistat un atasat militar egiptean care facea pe James Bond amator fotografiind expus obiective militare, se ocupa cu diverse fuserii (intre cei 112 arestati la Pitesti, sunt si CI-isti) si se mai ascunde si inapoia cercetasilor, dorind sa creeze impresia ca ar fi si ei de comado. Structura este utila, dar in forma de politie politica in care functioneaza, ar trebui desfiintata;

  3. Detasamentul de Interventie Rapida – provenit din SPP, este instruit dupa criteriile cercetarii traditionale si este detasament tactic destinat luptei antitero (scop clar de combatere a terorismului, dar si de protectie a demnitarilor si structurilor militare prin angajarea in lupta efectiva) – atributii clare;
  4. Structuri pentru NATO: HUMINT, IMINT, SIGINT – atributii similare cercetasilor de la pct. 1, dar in context comun cu NATO, este practic independenta de cele 3 structuri enumerate;

  In loc de incheiere, ca deformare profesionala! Raportul de informatii nr. XYZ – un actual mare sef DGIA proaspat decorat recent, cica isi construieste o supervila pe Matei Voievod in Bucuresti chiar acum. Are gusturi, mai rar gasesti la o vila distanta de 5 metri intre podeaua unei camere si plafon si se da in vant si dupa arabescuri cu comanda sepciala pe pereti. Turnatorii de la CI, ia verificati, este falsa sau corecta informatia? Nu intrati in panica, pana va calmati puteti verifica de ce la recalculare/revizuire tuturor cercetasilor prin parasutare si altora din grupa de soc ALTE CONDITII pensionati anticipat, inclusiv voua, ne scad pensiile militare si inca bine, 30-40%? De ce doar noua si nu si celor de la logistica, auto sau de la infanterie pensionati anticipat? E o problema puternica aici, desi avem 12 luni la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII si L. 164/2001 a tinut cont de acest aspect, acum la recalculare/revizuire sporul acordat este de numai 50% la fel ca la cei cu 6 luni adaugate la fiecare an. Cum vine faza asta, si cei cu 6 luni la an si cei cu 12 luni la an primim tot 50%. Contrainformati bine, urmeaza amanunte si mai picante in afara de casa sefului DGIA.

  Pe scurt, cercetasii si numai cercetasii sunt elita DGIA si a armatei romane. Pacat de anatema care li se arunca prin suprapunerea cu CI!

 14. Trasnetull says:

  pt. “Barton” : Glumet mai esti amice! Zici ca “nu ei decid unde,cand si cum ci cu totul altii (respectiv, decidentii politici!?!?!?)”!Gura pacatosului,adevar graieste! Ai scos pe “gurita” …..un adevar pentru care nu stiu ce dracu cauti tu intre ….”cercetasi”.Asa ca nu o sa te intreb de cand face armata politica si nici daca aceasta categorie de militari face parte din categoria “noi muncim,nu gandim”. Sa fie de la prea mult …..”citit” (etichete de sticle cu bauturi alcoolice?) ? …Poate ca tu ai sarit cu parasuta,dar se pare ca ai cam aterizat in…cap! In afara de categoriile de armament despre care vorbesti,chiar nu stii nimic despre AKM-urile calibru 7,62mm,miniaturizate?Numai bune de ascuns in “costumatia” diversificata a cercetasilor……..”21-22 cine- a tras in noi?”….Poate sti tu cine si ne spui si noua!Ca deh,doar de aia sunteti…..cercetasi!

 15. Gourkha says:

  Eu as dori sa felicit cercetasii din rezerva armatei pentru cu totul altceva. Intr-un judet anume – adica al meu, desi am retinut ca si in altele se repeta figura, cei care am fost cercetasi vreodata si indiferent de perioada, ne-am dat mana desi suntem din 3 localitati, ne-am regasit si am format un grup al nostru fara legaturi cu ANCMRR, SCMD, UNPR, PNL etc. Apoi in jurul nostru s-au strans aproape toti din ALTE CONDITII, grupa care reuneste oficial pe militarii cu cele mai riscante profesii din armata si carora pentru stabilirea vechimii la pensie si a a grupelor de munca, ni se iau in calcul in mod legal si oficial, 2 ani pentru fiecare an lucrat in asemenea conditii (vechime suplimentara de 12 luni la fiecare an). Problema este ca cum necum, cei mai multi din aceasta grupa avem pensiile taiate cu 20-30-40% din simplul motiv ca pentru anii lucrati de noi in ALTE CONDITII, desi avem oficial o vechime suplimentara de 12 luni la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII, la majorare grupe ni s-a acordat un spor de 50%, la fel ca celor care au o vechime suplimentara de 6 luni la fiecare an (grupa urmatoare CONDITII SPECIALE). Dilema si matematica sunt simple: celui cu 3 luni (CONDITII DEOSEBITE) ii da 25% la grupe, celui cu 6 luni (CONDITII SPECIALE) ii da 50% la grupe si noua cu 12 luni ne da tot …50%? De fapt ne taie la grupe de la 100% la 50%, de asta ne scat pensiile cu 20-30-40%. Interesant ca nu exista baza legala, pe decizii scrie mare ALTE CONDITII, culmea ca rezulta cele 12 luni la an ca stagiu suplimentar de cotizare, insa la majorare grupe nu mai rezulta 12 luni, ci 6 luni – majorarea fiind de 50% la grupe, de fapt taierea este cu 50%, de la 100% la 50%.

  Cu alte cuvinte, noile legi ne-au dat un mare flit pentru riscurile noastre si la sporul pentru grupele de munca am fost declasati financiar nerecunoscandu-se la punctaj decat 6 luni din cele 12 luni – asta inseamna 50% majorare grupe, cine stie prin ce artificii si suntem practic retrogradati la aceeasi treapta cu cei din grupa imediat de dupa noi. Sa nu uit, toti suntem pensionati mult dupa anul 2001, deci nu avem de-a face cu defunctul Decret 247/1977 valabil strict pana la 01.04.2001, legea de revizuire pare clara – avem 12 luni la an vechime suplimentara considerat si stagiu supliimentar de cotizare si totusi…Se pare ca la revizuire exact noi suntem “nesimtitii”. Asadar, daca nenavigantul din grupa CONDITII SPECIALE are 6 luni la an si 50% spor pe decizie, navigantul din grupa ALTE CONDITII care are 12 luni suplimentare la an si scrie pe decizie – de ce are spor tot 50%? Cine ne fura 6 luni din fiecare an din cele 12 suplimentar la grupa de munca?

  Asta li se intampla cercetasilor si colegilor lor din ALTE CONDITII pensionati dupa 2001! As vrea sa dau un exemplu de jos de tot: ofiter, dosar nr. 03553490, 20 ani vechime din care 17 in ALTE CONDITII, total 37 de ani vechime. Pensie veche: 1845, pensie noua 1295 – mai putin cu 30%, fara fente, fara indemnizatii de comanda, fara solde de merit la iesire, grad mic, functie mica, deci curat – se si vede dupa pensia veche, de asta am si selectat-o. Fostul lui subaltern subofiter, iesit tot anticipat dar la 5 ani dupa el, grupa CONDITII SPECIALE deci inferioara ca risc, are 1343. Asta s-a intamplat doar ca la ofiter, din cei 17 ani in ALTE CONDITII, la revizuire in loc sa ii dea spor 100% adica pentru 12 luni la an, i-a dat 50% adica pentru 6 luni la an.

  Multumim frumos, cel putin sa afle si Oprea, Basescu si Boc cu cine au de-a face, iar ceilalti rezervisti militari poate inteleg acum ce se intampla cercetasilor si celorlalti din ALTE CONDITII si de ce aceste grupuri nu suntem dispuse sa asteptam doar rezolutii la CEDO cand putem ca in paralel sa facem ceea ce a constituit rutina in profesia noastra! Nu numai ca am fost afectati financiar, ci si umiliti, iar la urma urmei – chiar daca putem fi si buni incasatori, acest lucru nu poate fi acceptat – prin urmare, daca lucrurile nu se vor schimba si se pare ca nu, va iesi cu razbel intre “specialii” din rezerva armatei si stapanire. Cum? Cercetasii inteleg foarte bine! Deja informatia cheie au preluat-o si circula!

 16. John Barton says:

  Pentru Traznitul ( in freza ???)

  Amice, chiar cred ca esti traznit in freza, daca inca nu stii ca soldatii romani – inclusiv cercetasii, NU s-au dus prin proprie initiativa sau vointa LOR sa moara SAU SA FIE SCHILODITZI prin Irak, Afganistan, Bosnia, Kosovo si alte zone conflictuale, ci au fost trimisi de “mult iubitzii si stimatii” politruci (presedinte, parlamentari, guvern, etc). Infaptuind o decizie politica, armata nu face politica ! Sa-ti fie clar ASTA ! Si sa-ti mai fie clar ca un cercetas, inainte de a actiona, gandeste in trei secunde mai mult decat ai gandit tu in toata viata ta actuala !!!
  Ca sa poti dormi linistit, NU am sarit (inca) cu parasuta, desi as fi dorit ! Activitatea mea a avut alte coordonate ! Nu ti le spun ca tot nu le pricepi ! Iar despre AKM-ul scurt, sa stii ca am participat la UM Cugir (daca stii ce este acest “brand”) – cu multi ani in urma, la tragerile de omologare ale primului “AKM scurt”, cu mult inainte de a intra in dotarea trupelor de parasutisti ! Ceea ce tu nu stii ( te scuz, fiind traznit in freza) este ca acest AKM SCURT NU este o arma de asasinare, caci face zgomot chiar mai mare decat unul normal si are o imprastiere de asemenea mai mare. A fost creat doar pentru ca in avioanele care transporta desant aerian sau IN sau masinile cu trupe de interventii, spatiul este foarte restrans !
  Finalmente, ca sa te mai lamuresti cum sta treaba cu cercetasii armatei, citeste excelenta replica in materie a lui Gourkha (Multumim, amice Gourkha !) si, daca pricepi ceva (desi ma indoiesc serios! ), ar fi cazul sa-ti schimbi parerea despre cercetasii nostri si sa incetezi sa-ti mai dai cu parerea ( boala generalizata la romani de la Ceausescu incoace) in probleme care itzi depasesc evident capacitatea de intzelegere !!!
  PUNCTUM !!!

 17. BPeter says:

  Cu respect, admiratie si deosebita consideratie pentru militarii care au fost fericitii membrii ai 404, inca si acum se mai vorbeste cu admiratie in armata despre voi.
  Sa traiti multi ani .

 18. T.I says:

  Am apreciat frumusetea ,inteligeta.perseverenta si multe alte calitati ce le-ai demonstrat .Acum cand cei apropiati iti spun “la multi ani”,indraznesc sa iti transmit si eu ,toate urarile de bine ,tie si tuturor celor dragi

 19. SEJC says:

  Ce bine ar fi sa nu ne mai laudam.404 a avut comandant pe Giurca.Gresesc?Sef de stat major pe un oarecare Murgu.Cu ei ne laudam?Trutulescu-vezi tigareta>Sa fim seriosi.Mai bine ati vorbi de batalioanele de cercetare de la nivel armate de arme intrunite , divizii mececanizate,regimente mecanizate.Ciocul mic baieti ca va aude Contraamiralul Dinu.

 20. SEJC says:

  Am auzit ca Vasile Palcau ar fi ajuns mare cercetas.Uite ca artileria mai face si cercetasi.Infanterist,mare cercetas o fi ajuns si Ilies Vasile?Dar Rotita,mare voleibalist?Cercetarea de transmisiuni scoate celebritati.La multi ani cercetasi.

 21. NEBUNUL says:

  Salut grupul ALPINA – astept informatii – Gelula !

 22. akord75 says:

  Gerula?

 23. NEBUNUL says:

  acord75
  Gelula stie cine este – Gerula este pentru pinguini ca tine ,care cred ca le stiu pe toate.