Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Şeful Statului Major General al Armatei germane a demisionat

Şeful Statului Major General al armatei germane, generalul Wolfgang Schneiderhan, a demisionat, ca urmare a faptului că, deşi ştia de efectuarea unei lovituri aeriene în Afganistan, pe 4 septembrie, în timpul căreia au fost ucişi zeci de civili afgani, nu a făcut public acest lucru.

Anunţul a fost făcut în Parlamentul de la Berlin de ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg.Secretarul de stat în Ministerul Apărării, Peter Wichert, şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

Demisiile celor doi înalţi oficiali germani survin rapoartelor potrivit cărora informaţii despre lovitura aeriană care a avut loc în septembrie, în apropiere de localitatea afgană Kunduz, au fost ascunse opiniei publice.

Potrivit corespondentului BBC din Berlin, un comandant german a ordonat acea lovitură aeriană asupra a două camioane-cisternă capturate de talibani, deoarece s-a temut că ele ar fi urmat să fie folosite pentru comiterea unui atac asupra unei baze militare germane, situată în apropiere.

Conform informaţiilor publicate de cotidianul Bild, preluate de Deutsche Welle, bazate pe un raport întocmit de poliţia militară germană, ministerul Apărării ar fi avut de la bun început informaţii despre lipsa unor indicii clare care să motiveze raidul aerian din septembrie. Fostul ministru al Apărării, Jung, a dezavuat acuzaţiile conform cărora ar fi ţinut secrete informaţiile privitoare la existenţa de victime în rândul populaţiei civile.

“Am declarat pe 6 septembrie că nu exclud victime în rândul populaţiei afgane”, a declarat Jung la Berlin.

Opoziţia a cerut insistent demisia lui Jung, care deţine actualmente funcţia de ministru al Muncii. Social-democraţii, Verzii şi reprezentanţii Stângii germane consideră că Franz-Josef Jung trebuie să suporte consecinţele celor întâmplate în septembrie. Mai mult, SPD-ul intenţionează crearea unei comisii parlamentare de anchetă care să facă lumină în acest caz.

Sursa: BBCDeutsche Welle

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Şeful Statului Major General al Armatei germane a demisionat”

  1. APEVISTUL says:

    Oare la noi cand va demisiona “marele amiral” ca urmare a faptului ca baza de date a personalului militar este folosita in campania electorala de Mircea Geoana?
    Ministrul apararii cand se va hotari sa propuna guvernului ridicarea calitatii de utilitate publica pentru ANCMRR – anexa a PSD? Ce aveti de spus “domnilor generali” Iliescu, Vlasceanu si Enculescu pentru marsavia de a pune in pericol cadrele militare in rezerva si in retragere? Nu cautati scurgerile prea departe – va dau firul “Ariandei” cand vlasceanu era presedintele filialei sector 6 scrisori, identice ca toponima si stil, erau trimise tuturor militarilor rezervisti sau in retragere pentru a fi atrasi in aceasta structura de tip comunist. Acum fiind vice la nivel national si folosindu-l pe “consilierul” Enculescu are acces la baza de date din toata tara. CE are de spus M.Ap.N, Directia de protectie si Directia Financiar Contabila? Consilierii presedintelui, in special secretarul Consiliului Suprem de Aparare, chiar nu a sesizat nimic din jocul “Iliestilor – Ion, Dumitru si Mihail- care au propus o gramada de generali, printre care si Oprea,Ontanu si Iordanescu – tocmai pentru a-l compromite pe presedinte dar si pentru “multumirea camarilei PSD-iste din teritoriu? Cum de ati reusit sa compromiteti si Asociatia veteranilor impunandu-le spre avansare, ca veterani oameni care aveau cel mult 13-14 ani la terminarea razboiului? Cine are scopul de a compromite gradul de general in Armata Romaniei?

  2. Amiralului de uscat Marin – curajos cu secretara snur, inlocuita cu subofiterul devenit ofiter, om al DGIA, desi ciupea de dos alte muieri-, nu ii va trece nici o secunda prin cap sa demisioneze. De ce? este sigur pe al doilea mandat al presedintelui, in care va fi avansat consilier prezidential. Atentie! Marin Gheorghe este demagogul care a avut imbecilitatea sa ii intrebe pe altii, daca mai au demnitate si onoare, in timp ce el insusi este expresia suprema a lichelismului in armia cui vreti voi.