Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Propunerea legislativă pentru completarea art.21 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare

Camera Deputaţilor a adoptat “Propunerea legislativă pentru completarea art.21 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare (Pl-x 445/2013)”.

În Raportul întocmit de  Comisia pentru apărare din cadrul Camerei deputaţilor se menţionează că: “la cerere, personalul militar clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar, de către comisiile de expertiză medico-militară, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, poate fi menţinut sau rechemat în activitate în funcţii militare sau încadrat în funcţii civile, fără examen sau concurs, în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei“.

Propunerea legislativă, iniţiată de parlamentari PNL, PSD şi minorităţi, a întrunit cu 264 voturi “pentru”, 22 de voturi “împotrivă” şi 6 abţineri.
Proiectul a fost iniţiat de George Scutaru, Radu Stroe, Ion Mocioalcă, Corneliu Cozmanciuc, Mihai Weber şi Niculae Mircovici.

Mircovici a precizat că “acest proiect va da posibilitatea, spre exemplu, unui militar care şi-a pierdut o mână în Afganistan să lucreze în condiţii foarte bune”. El a mai spus că, “dacă nu este prevăzut în statutul cadrelor militare acest lucru, acest militar este clasat inapt serviciului militar”.

Sursa: Raport Comisie de apărare din Camera deputaţilor

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

24 Responses to “Propunerea legislativă pentru completarea art.21 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare”

 1. relutu says:

  Sa mori tu ca pentru cel fara o mana este propunerea legislativa?

 2. anonim says:

  Si daca un conducator al institutiei isi cheama toate rubedeniile cu handicapeisan? Ca doar legea ii permite si hartia suporta orice! Inclusiv prostia si marlania !

 3. indisciplinatu says:

  E cu dedicatie,..desigur.

 4. mircea says:

  sa dea Domnul. Poate il cheama si pe dogarele, ca doar e si el handicapat

 5. elis says:

  e pentru dogaru, asa-i?! daca tot vorbim de cei cu handicap

 6. ANONIM says:

  Voi ,ca mai toata societatea romaneasca vedeti intr-un lucru bun ceva putred.Suspiciunea a ajuns boala nationala.Mai desteptilor.Daca omul a avut un necaz ,trebuie sa ne lepadam de el ca de un ciumat?Treaba este ca voi sunteti cu sacii in caruta si va doare in pix de ceilalti.Cum naiba vreti ca la o asemenea gandire activul sa fie aproape de rezervist?Chiar sunteti natarai?

 7. da sigur says:

  Vezi sa nu le pesa astora de sus de rezervistii de rand..Legea e pentru smecheri politici cu grade mari..Cand ai sa vezi tu un hadicapat de rand angajat in MAN SAU MI sa sa scrii aici sa-mi fac cruce si cu piciorul.

 8. lute says:

  Suspiciunea unora izvoraste probabil din experienta anilor petrecuti in armata, dar si din cea de zi cu zi din societate. Totusi, este necesar un echilibru. Mi se pare o idee foarte buna.

 9. indisciplinatu says:

  Pai,v-ati lepadat VOI de oameni “intregi” si stii la ce ma refer, darami-te de unul olog sau ciung. Nu, treaba este ca de frustrarea ta ar trebui sa se ocupe sefii tai de la minister si comandantul suprem care te-a adus in halul in care judeci…nataraule!!! De ipocriti in haina militara nu ducem lipsa…tu esti unul dintre ei, desigur. Probabil esti si tu o forma fara fond, asa cum le place astora de prin minister sa emita astfel de acte normative care doar sa “trambiteze” grija, vezi Doamne, fata de oameni. Acel,…”la cerere”…spune multe despre intentiile REALE ale ministerului..dar tu esti prea frustrat ca sa vezi ce trebuie.

 10. Berila says:

  Eu zic sa inchideti acest site. Face mai mult rau armatei decat orice se intampla in prezent. nimic nu se mai poate schimba in bine. cei care au iesit au avut un crez, pentru schimbare, au renuntat ei pentru un pumn cu bani. dupa ei, sub alte legi, altii au iesit cu venit inzecit. cei ramasi se lupta cu aceleasi metode pentru scaun. politicul a intrat peste tot. totul este compromis. pentru noi este decis sa nu avem decat niste batalioane de uscat si ceva motorizate. luati-va gandul de la marina si aviatie. suntem la mana lor si asa cum vor dori, asa ne vor inarma.

 11. ANONIM says:

  Nu stiu la cine te referi ca este frustrat.Ce observ este, cu siguranta, ca tu esti.Raman cu parerea mea ,ca este o masura BUNA.Oricum ,parerea ta,ca si a mea nu conteaza.Sa auzim numai de bine.

 12. lute says:

  Berila este marinar si are statuie in Mangalia, nu? Unde am mai intalnit in istorie interzicerea unor specialitati si limitarea altora? Parca erau urmare a pierderii unor razboaie? Se plateau si despagubiri invingatorilor? Care, intamplator, erau state ce au dominat secole colonii imense? Cred ca tot aceste state ne invata actualmente si cum este cu “democratia” si “globalizarea”, invatatura care devine obligatorie pentru invinsi din clipita urmatoare…
  In alta ordine de idei, imi exprim speranta ca propunerea legislativa face referire doar la militarii care se “procopsesc” cu un handicap in teatrele de operatii sau in timpul indeplinirii serviciului militar activ.

 13. indisciplinatu says:

  Sarbatori fericite.

 14. indisciplinatu says:

  :))

 15. Ei asi says:

  Cimitirul e plin de optimisti..E vorba doar de locuri calde la birou pentru politruci[e] cu grade mari …

 16. Terente ! says:

  BURCU ..directorul de puscarii ..si-a inchis haznaua…….!!!

 17. Onestul says:

  Ati mai gasit niste “epave-elefanti” cu “gena obedientei” in sange si vreti sa ii “reactivati”? Traiasca partidul comunist al imbecililor din PSD,PDL si PNL! Mumiile astea pe care vreti sa le reactivati,in ce structuri “de aparare” sunt necesare?Cumva in “structurile de aparare” a intereselor personale si de partid?Tradatori nemernici!

 18. Bartolomeu says:

  Rezolvarea pentru cei care au fost schiloditzi in urma activitatzii desfasurate sub drapel ar trebuii conceputa sub alta forma. S-a mai procedat si in vechime: angajarea cu prioritate a persoanelor in institutzi publice: scholi generale, administratie locala, etc.Concesionarea unor mici afaceri unde statul detinea monopolul (debite de tutun, etc.).Se practica si in USA: exista domenii unde prioritate au veteranii de razboi. Armata, Politia sunt institutii ale statului care trebuie sa dispuna de oameni valizi din punct de vedere psihic si fizic (nu sunt institutii de binefacere). Bartolomeu

 19. karadeniz says:

  Între timp pe site-ul MApN- http://dlaj.mapn.ro/, a fost publicat pe 19.12 2013, spre consultare publică, proiectul „Legii privind statutul cadrelor militare, gradaților și soldaților”. Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt așteptate, pe adresa de e-mail “ dlaj@mapn.ro”, în termen de 10 de zile de la afișare.

  În actuala lege, art. 21 prevede ”Ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate şi celor în rezervă, concentraţi sau mobilizaţi în unităţi militare, li se acordă despăgubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului militar sau a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare. Cuantumul despăgubirilor ce se acordă cadrelor devenite invalide, respectiv urmaşilor celor decedate, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.
  Pensia pentru invaliditate permanentă, survenită în condiţiile alin. 1, este egală cu solda lunară avută la data respectivă şi se actualizează potrivit art. 11. Cadrele militare în rezervă sau în retragere pot opta pentru pensia din sistemul asigurărilor sociale de stat.”
  In proiectul de lege, la art. 16 se prevede: ” (1) Personalul militar în activitate care a fost încadrat intr-un grad de invaliditate ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului român are dreptul la o pensie de invaliditate egală cu solda funcţiei de bază avută la data respectivă. Personalul militar poate opta pentru pensia din sistemul public de pensii.
  (2) Personalul prevăzut la alin. (1) sau urmaşii acestuia, după caz, beneficiază de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces, potrivit reglementărilor în vigoare. Despăgubirile se suportă din bugetul instituţiei militare.”

 20. relutu says:

  Bartolomeu, nu-ti face griji caci nici un invalid nu va rataci prin birourile asa zisei armate, legiuta bat-o vina este pentru dogarei si pricinei carora li se rasplatesc serviciile aduse izmenarilor caci treaba cu nevinovatul cumul includea prea multa lume, asa ca s-a mai restrans aria prin “schilodire”.

 21. Dani says:

  Si dementa de la whisky e un handicap grav..Si cam toti cei cu functii de conducere din armata si MI il au[dupa ipotenta] e pacat sa nu beneficieze tara de serviciile lor

 22. ANONIM says:

  Rade ciob de oala sparta.

 23. Silver Price says:

  “Prin cârpelile legii date de Guvernul Boc s-au creat de fapt alte discriminări şi de aceea este nevoie de o nouă lege, care să aplice principiile legii 164/2001 privind pensiile militare, care a funcţionat normal 10 ani şi nu a creat probleme“, citează hotnews.

 24. anonim says:

  L 164 a functionat normal cca 7 ani pana cand au venit baietii dastepti si s-au aranjat. Invartelile au inceput practic dupa 2007-2008 cand niste baieti de baieti au profitat de niste amendamente speculative si si-au tras pensiile smecherite, alea mari de tot.