Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

17 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza”

Însemnul heraldic al Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere "Alexandu Ioan Cuza"

La 28 noiembrie 2012 se împlinesc 17 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” (ADMRR). Astfel, actul de naşterea al ADMRR a fost semnat pe 28 noiembrie   1995,  prin sentinţa civilă nr 167 a Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.

Acest eveniment a reprezentat încununarea eforturilor unui grup de iniţiativă format din foşti diplomaţi militari, ofiţeri ai Direcţiei Informaţii Militare şi de la diferite structuri de cercetare din Armata României. Toţi cei amintiţi,  sprijiniţi de şeful de atunci al Direcţiei Informaţii Militare, generalul Decebal Ilina, au reuşit să constituie o organizaţie specifică lor.

Potrivit Statutului său, ADMRR este o organizaţie obştească, apartinică, non-profit şi independentă, reprezentând “asocierea voluntară a ofiţerilor în rezervă şi în retragere  care au activat în diplomaţia apărării, structurile de informaţii şi de cercetare din Armata României”.

Toţi aceştia au contribuit activ – însă mai puţin vizibil –  la dezvoltarea relaţiilor cu armatele altor state, la parcurgerea cu succes a lungului drum pentru aderarea la NATO şi UE.

Putem afirma că,  au avut rolul esenţial în cunoaşterea fenomenului militar şi politico-militar internaţional, în întărierea capacităţii combative a Armatei şi modernizarea acesteia. Dragostea lor faţă de armă şi Armată i-a determinat să-şi continue  implicarea în susţinerea instituţiei militare chiar şi după ieşirea din rândul cadrelor militare active. În acest context Asociaţia Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” s-a dovedit încă de la început platforma instituţională adecvată.

A 17-a Adunare Aniversară  a ADMRR,  găzduită de Cercul Militar Naţional pe 7 noiembrie a.c., a permis reafirmarea publică a importanţei creşterii rolului diplomaţiei apărării în sprijinirea eforturilor privind asigurarea securităţii naţionale.

Totodată au fost evocate frumoasele tradiţii istorice ale  Serviciului diplomatic militar  şi ale structurilor de cercetare ale Armatei României.

Reuniunea Aniversară a permis conferirea de distincţii, diplome de onoare, pentru merite deosebite celor mai activi camarazi din Asociaţie, dar şi a celor din structurile militare care au sprijinit ADMRR.

În semn de apreciere şi recunoaştere a activităţii desfăşurate pentru promovarea valorilor “PATRIE-ONOARE-TRADIŢIE”, Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” i-au fost decernate:

– “Placheta Ministerului Apărării Naţionale” oferită de Ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, cu prilejul împlinirii a 153 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii al Armatei şi “Zilei Cercetaşilor Militari – 2012″;

– “Placheta Informaţiilor pentru Apărare”, de către DGIA, cu prilejul “Zilei Cercetaşilor Militari” şi a împlinirii a 153 ani de la înfiinţarea Serviciului de Informaţii a Armatei”;

– “Emblema de Onoare a Informaţiilor pentru Apărare” de către DGIA;

– “Emblema de Onoare a Statului Major General” de către SMG;

– “Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre” de către SMFT;

– “Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Aeriene” de către SMFA;

– “Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Navale” de către SMFN;

– “Emblema de Onoare a Departamentului Comunicaţiilor şi Informaticii” de către SMG.

De-a lungul celor 17 ani de existenţă membrii ADMRR au acţionat pentru:

– păstrarea în memorie a unor înaintaşi care şi-au sacrificat viaţa pentru îndeplinirea misiunilor sub drapel;

– evocarea figurilor strălucite care au servit cu devotament în cadrul Serviciului Diplomatic al Armatei şi au ajuns în funcţii de înaltă demnitate în stat;

– cercetarea arhivelor militare şi publicarea, sub auspiciile Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” a unor lucrări de referinţă, cum ar fi:

* “Direcţia Informaţii Militare între ficţiune şi adevăr”,

* “Diplomaţia Română a Apărării – un secol şi jumătate sub zodia Minervei” – scurt istoric;

* “Diplomaţii Militari 1859-2009 – in memoriam” volumul I;

* peste 40 lucrări memorialistice de autor cu tematică din viaţa şi activitatea cercetaşilor militari şi ataşaţilor apărării.

Cei care au scris aceste lucrări au studiat şi analizat o cantitate impresionantă de documente pentru a putea prezenta cu onestitate o parte a acestei riscante, anevoioase şi istovitoare activităţi, de cele mai multe ori nevăzută şi necunoscută publicului, dar pusă în slujba Patriei şi Armatei.

Cei care au trudit în slujba  nobilelor idealuri ale cercetaşilor şi diplomaţilor militari – a căror tradiţie o duce peste ani ADMRR – au dat dovadă de discreţie, modestie, nobleţe, curaj, răbdare, inteligenţă şi înţelepciune. Datoria militară şi patriotică te cheamă în fiecare clipă să-ţi cântăreşti cu luciditate faptele, să-ţi desăvârşeşti profesionalismul astfel ca munca ta să fie în folosul Ţării, atunci când ea te cheamă să-i împlineşti voinţa. Iar prinosul tău nu poate fi decât ascuţimea spiritului, cunoştinţele vaste, isteţimea, îndemânarea, eleganţa, rafinamentul, inventivitatea şi deasupra tuturor, DISCERNĂMÂNTUL.

Insigna helipsoidala a Asociaţiei DIplomaţilor Militari în Rezervă şi Retragere "Alexandru Ioan Cuza"

Ca urmare a reprezentativităţii ADMRR pentru domeniul său de activitate precum şi preţuirii activităţii desfăşurate, începând din anul 2010 Asociaţia se identifică prin însemn heraldic propriu, steag de identificare, Emblema de Onoare a ADMRR, Insigna helipsoidală, Insigna rotundă, marşul cercetaşului.

 Cu prilejul împlinirii celor 17 ani de la înfiinţare, Consiliul de Conducere al Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza”  îşi îndreptă gândul spre toţi camarazii, în rezervă şi în retragere, ostaşi cu dragoste de Ţară, care cu onestitate, mândrie şi profesionalism au slujit România sub drapel, mândrii de patronul lor spiritual, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, şi dedicaţi cu pasiune devizei “PATRI-ONOARE-TRADIŢIE”.

 

Preşedintele ADMRR,

General de brigadă (r), Nicolae-Aurel ENE

 

 

 

 

 

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “17 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Diplomaţilor Militari în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza””

  1. Bure Bista says:

    La multi ani ADMRR!