Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Posibilă achiziție de sisteme Patriot de către România

Sistem AA Patriot foto france24

Sistem AA Patriot foto france24

Potrivit Reuters şi AFP, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot către România.

Valoarea totală a contractului este de aproximativ 3,9 miliarde de dolari.

Justificarea Departamentului de Stat al SUA pentru aprobarea tranzacției este prezentată în comunicatul acestuia: “România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-şi consolida apărarea naţională şi pentru a descuraja orice ameninţare regională”. Totodată, “tranzacţia propusă va spori capacităţile defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi va contribui la protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României”.

Potrivit Agenției americane pentru coopearea în domeniul securității și apărării a Pentagonului, principalii contractori vor fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Corp.

Posibila vânzare către România vine în urma deciziei Statelor Unite de a desfăşura temporar, sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot în Lituania, în cadrul unui exerciţiu al NATO. Anul trecut Moscova a desfăşurat rachete de tip Iskander în enclava sa, Kaliningrad, aflată la graniţa cu Polonia şi cu Lituania iar unii analiști ruși au înaintat ideea dislocării unor astfel de sisteme și în Peninsula Crimeea.

Rămâne de văzut ce sisteme Patriot vor fi livrate României acestea fiind de mai multe tipuri. Anterior șeful Statului Major General al Armatei României, generalul Nicolae Ciucă, a exprimat tranșant dorința de a achiziționa aceste sisteme (7 la număr n.r.), ca dorință de realizare a interoperabilității în domeniul apărării spațiului aerian al României.

Sistemul Patriot a fost proiectat in 1969 și a devenit operațional în 1984 în armata SUA. Au fost produse peste 1100 de lansatoare cu peste 10.000 de rachete. Au fost exportate 172 de lansatoare. Mai multe state NATO au optat pentru această dotare. Dat fiind numărul mare de lansatoare e posibil ca vânzarea să conțină echipamente second hand.

 

sursa: Reuters, France.24

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.