Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan

Pe 15 februarie s-au împlinit 25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Retragerea avea loc după un război ce durase aproape zece ani şi fusese considerat “Vietnamul Uniunii Sovietice”.
Respectivul război a fost, pentru vechea URSS, unul dintre factorii ce au precipitat destrămarea sa.

În timp ce militarii sovietici care au luptat în acel conflict au cerut o recunoaştere oficială din partea guvernului – pe lângă echivalarea drepturilor lor cu acelea ale veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial – autorităţile aflate în prezent la putere susţin că “nu este necesar acest lucru”.

“Eroismul şi bărbăţia combatanţilor sovietici din Afganistan nu necesită o reevaluare. Aceştia vor fi totdeauna adevăraţi patrioţi pentru ţară şi pentru popor”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Nikolai Pankov.

Uniunea rusă a veteranilor din Afganistan (URVA) susţine că este în vigoare evaluarea negativă pe care a făcut-o în 1989 Congresul Deputaţilor Poporului din URSS cu privire la trimiterea trupelor sovietice în Afganistan. Evaluarea Congresului Deputaţilor potrivit căreia “războiul din Afganistan a fost o aventură eşuată” nu a fost revizuită până în prezent,potrivit parlamentarului şi lider în acelaşi timp al URVA, Franz Klintsevich.

“După un sfert de secol de la retragerea sovietică, SUA – care i-au înarmat şi antrenat pe mujahedini pentru a distruge duşmanul comunist şi a lovi în viabilitatea Uniuni Sovietice – îşi pregătesc astăzi propria retragere din Afganistan în fruntea NATO, după 12 ani de la declanşarea războiului în această ţară”, potrivit Interfax, citată de AGERPRES.

Cu zece luni înainte de termenul prevăzut pentru retragerea definitivă din Afganistan, alianţa internaţională şi Pentagonul analizează experienţa sovietică din 1989.
“Cooperăm în acest sens cu americanii. Retragerea trupelor din Afganistan va fi o sarcină complicată”, a spus liderul URVA, care prezidează comisia pentru apărare din cadrul parlamentului rus.

În cei aproap 10 ani cât durat războiul, peste 15.000 de soldaţi sovietici şi-au pierdut viaţa,iar cel puţin 50.000 s-au întors acasă răniţi sau mutilaţi.

Intervenţia militară sovietică a fost condamnată de întreg Occidentul.

Sursa: AGERPRES, Interfax

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “25 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan”

  1. gheo says:

    Retragerea se va “repeta cu un picior in partea dorsala” ca si cea sovietica, ce au lasat sovieticii vor lasa si occidentalii, pacat insa de soldati romani, angrenati si ucisi intrun razboi care, nu este al nostru, “acolo” este o lume care nu numai ca nu este a noastra, dar este departe de a impartasi “opiniile, vederile si modul de existenta “vestic”, o lume ramasa “in urma dar, doar adaptata la vremuri razboinice si distrugere, … comunistii i-ar spune …”anacronica” !.