Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

30 Aprilie: Ziua Infanteriei

La 30 Aprilie 1830, în baza prevederilor Tratatului de la Adrianopol, încheiat între Rusia si Turcia, se stipula că Ţările Române au dreptul sa-si organizeze “un număr de gărzi înarmate pamântene”.

Astfel, la 30 aprilie 1830 s-a hotărât “formăluirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi 6 escadroane călărime a străjii pamânteşti”. Din aceste forţe au fost create 3 regimente mixte: unul la Bucureşti, unul la Ploieşti şi altul la Craiova.

În acelaşi timp au luat fiinţă în Moldova un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie din care s-a înfiintat primul regiment mixt, cu garnizoana la Iaşi.

Pedestrimea de atunci va fi transformată mai târziu de Cuza în Infanterie.

De atunci şi până în prezent infanteria a rămas arma cu cele mai mari efective din Armata României, reprezentând grosul unităţilor participante la războaiele purtate de-a lungul vremii dar şi la misiunile de stabilizare şi reconstrucţie din prezent.

Îi felicităm pe toţi aceia care poartă cu mândrie însemnul de armă al infanteriei, mai ales pe aceia care cinstesc arma în teatrele de operaţii.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “30 Aprilie: Ziua Infanteriei”

 1. cocorul says:

  La multi ani tuturor infanteristilor romani!

 2. MOZILA** says:

  @COCORUL-un infanterist pur-sange iti multumeste

 3. ELENA says:

  La multi, si din partea mea, infanteristilor romani, in rezerva si in activitate, oriunde s-ar afla!
  P.S.
  Va informez ca recent a fost si ziua justitiei militare! Asta asa, ca fapt divers!

 4. sam says:

  Felicitari infanteristilor de la un tanchist. LA MULTI ANI ! SI BUNI…

 5. catalin says:

  La Multi Ani si izbanzi in viata catre toti infanteristii (si nu numai)!

 6. eu says:

  pentru lenutafelicitari si justitiarilor, colegii tai de arma

 7. crysty says:

  http://www.asociatiaromil.ro asociatia militarilor din rominia

 8. Stroe Constantin says:

  Sunt mândru că sunt infanterist. Am servit Ţara peste 30 de ani în ambele regimuri, din 1979, am fost subofiţer şi am îndeplinit multe misiuni, contribuind la dezvoltarea Patriei noastre, participând la construcţia de locuinţe, la dezafectarea dezastrelor cutremurilor, la construcţia Teatrului Naţional, a Stadionului Steaua, la muncile agricole şi acum sunt pensionar. Am publicat şi înainte şi public şi acum poezie, caricatură, literatură umoristică am publicat 4 cărţi de poezie şi mai am 2 finalizate dar nu am bani să le public că alt venit nu am decât pensia de subofiţer, an crescut doi copii care sunt cu studii superioare în urma cărora au rezultat 3 nepoţi la care contribui şi eu să crească mari, sunt membru al Uniunii Scriitorilor Militari, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, al Societăţii Române de Haiku, al căru şi secretar sunt, şi al Ligii Scriitorilor din România. Ultimii 20 de ani am lucrat în cadrul Studioului Cinematografic al Armatei unde am conribuit la procesul de producţie film, am fost premiat cu diplome pentru diferite genuri de literatură şi caricatură, cu diplome de merit şi excelenţă, etc. Aşa că am cu ce să mă laud ca subofiţer al Armatei Române. Pentru aceasta am şi o propunere. Când este ziua INFANTERIEI, să fie invitaţi la sărătorirea armei toţi care pot veni, prin confirmare, chiar dacăse solicită o contribuţie oarecare , cum se face la Ziua Intendenţei. Vă rog să aveţi în vedere propunerea că pentru noi contează cei ce am ami rămas. Am onoarea să vă salut, cu respect. Plt.adj.pr.( r). Constantin STROE . Tel . 0722689804.

 9. Stroe Constantin says:

  Sunt mândru că sunt infanterist. Am servit Ţara peste 30 de ani în ambele regimuri, din 1979, am fost subofiţer şi am îndeplinit multe misiuni, contribuind la dezvoltarea Patriei noastre, participând la construcţia de locuinţe, la dezafectarea dezastrelor cutremurelor, la construcţia Teatrului Naţional, a Stadionului Steaua, la muncile agricole şi acum sunt pensionar. Am publicat şi înainte şi public şi acum poezie, caricatură, literatură umoristică am publicat 4 cărţi de poezie şi mai am 2 finalizate dar nu am bani să le public că alt venit nu am decât pensia de subofiţer, an crescut doi copii care sunt cu studii superioare în urma cărora au rezultat 3 nepoţi la care contribui şi eu să crească mari, sunt membru al Uniunii Scriitorilor Militari, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, al Societăţii Române de Haiku, al căru şi secretar sunt, şi al Ligii Scriitorilor din România. Ultimii 20 de ani am lucrat în cadrul Studioului Cinematografic al Armatei unde am conribuit la procesul de producţie film, am fost premiat cu diplome pentru diferite genuri de literatură şi caricatură, cu diplome de merit şi excelenţă, etc. Aşa că am cu ce să mă laud ca subofiţer al Armatei Române. Pentru aceasta am şi o propunere. Când este ziua INFANTERIEI, să fie invitaţi la sărătorirea armei toţi care pot veni, prin confirmare, chiar dacăse solicită o contribuţie oarecare , cum se face la Ziua Intendenţei. Vă rog să aveţi în vedere propunerea că pentru noi contează cei ce am mai rămas. Am onoarea să vă salut, cu respect. Plt.adj.pr.( r). Constantin STROE .