Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

466 miliarde de euro pentru reînarmarea Rusiei

Ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, a declarat că Rusia va cheltui începând din 2011 şi până în anul 2020 o sumă de 19.000 miliarde de ruble (466 miliarde de euro) pentru achiziţionarea de armament nou.

“Este suma minimă pentru a ne permite să dotăm forţele noastre armate cu armament modern”, a afirmat ministrul Serdiukov.

Potrivit ministrului, pentru prima dată în ultimele decenii, Rusia ar putea cumpăra echipamente din SUA, adversarul său în perioda Războiului Rece. “Suntem evident interesaţi de achiziţionarea anumitor tehnologii militare americane”, a declarat Serdiukov.

“Există multe lucruri care ne interesează: telecomunicaţiile, ca bază pentru un sistem de gestionare automatizată, precum şi tehnologiile în domeniul informaţiei. Cred că anumite arme de înaltă precizie ne suscită de asemenea interesul”, a subliniat în continuare şeful apărării ruse.

O reînarmare completă a Rusiei ar cere o sumă mult mai importantă decât cea prevăzută, a explicat Anatoli Serdiukov. Dar, “noi trebuie să ţinem cont de faptul că bugetul nu poate să ne acorde o sumă mai mare decât cea deblocată. Totodată, cele 19.000 miliarde de ruble reprezintă o sumă foarte importantă”, a adăugat el.

În 2009, preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat reînarmarea “pe scară largă” a ţării sale începând din anul 2011, pentru a face faţă ameninţărilor provenind “de la gravele conflicte din anumite regiuni”.

“Principalul obiectiv este de a creşte capacitatea de luptă a forţelor noastre, înainte de toate a forţelor noastre strategice nucleare. Ele trebuie să fie în măsură să îndeplinească toate obiectivele necesare pentru asigurarea securităţii Rusiei”, declara la acea vreme şeful statului rus.

Cheltuielile militare ale Rusiei vor creşte semnificativ în cursul următorilor trei ani, urmând să ajungă la suma de 2.025 miliarde de ruble (49 de miliarde de euro) în 2013, potrivit previziunilor bugetare publicate miercuri 22 septembrie pe site-ul Ministerului rus al Finanţelor.

Anul viitor, cheltuielile consacrate apărării naţionale vor atinge suma de 1.433 miliarde de ruble (34,7 miliarde de euro), în creştere cu 13,4% faţă de 2010, potrivit proiectului de buget pentru perioada 2011-2013.

Creşterea va fi de 9,8% în 2012 şi de 28,7% în 2013, bugetul alocat apărării fiind singurul care va creşte constant în următorii trei ani, conform proiectului.

sursa: Bloomberg

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “466 miliarde de euro pentru reînarmarea Rusiei”

  1. cocorul says:

    Atata timp cat Rusia zboara in Cosmos si le mai aduce si “papa” americanilor “acolo sus”, cred ca trebuie respectata ca fiind una din superputerile lumii. Parca fac schimb acum cu americanii: MI-uri pentru Afganistan, contra nave de lupta. Asa ca, politica noastra trebuie sa fie mai prudenta fata de vecinii de la rasarit. Nu cum s-a apucat Basescu sa se dea in spectacol si sa starneasca ursul din barlog.

  2. Dumitru says:

    Americanii nu o sa le traga un sut rusilor de dragul lui Basescu.Rusii sunt un pion important in ordinea mondiala.Statul roman este foarte dispensabil pentru yankei.Suntem foarte minusculi mai ales economic.Basescu nu o sa aiba niciodata relatii bune cu Moscova.O greseala din cauza careia persista probabil criza economica din Romania.Credeti ca Obama pune valoare pe poporul roman? Suntem prea departe de ei si o resuscitare economica in Romania din partea americanilor este o utopie.Noi nu avem politica externa si o sa ne coste scump.