Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

6000 de militari ai NATO participă la un exerciţiu militar din Estonia

În urmă cu o zi, în Estonia a debutat una “dintre cele mai mari manevre militare din istoria postsovietică a Estoniei, în apropiere de frontiera cu Rusia”, potrivit AGERPRES care citează EFE.

“Aproximativ 6.000 de militari NATO participă, începând de luni, la una din cele mai mari manevre militare din istoria postsovietică a Estoniei, în apropiere de frontiera cu Rusia, pe fondul tensiunilor cu Moscova, în urma crizei din Ucraina”, transmite EFE.

La aceste exerciţii militare – care vor dura până pe 23 mai – participă militari din Brigada 172 a SUA şi militari din armata Marii Britanii. Participă, de asemenea, militari din Franţa, Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda.

Polonia a trimis trei avioane de luptă Su-22 şi o unitate de apărare antiaeriană, iar Franţa contribuie cu un detaşament de “ciberapărare”, care operează pentru prima dată.

Mai participă aproximativ 150 de paraşutişti americani, în contextul deciziei NATO de a-şi întări prezenţa militară în cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania. Militarii americani vor rămâne în Estonia cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Concomitent cu acest exerciţiu, patru avioane de vânătoare F-16 daneze, desfăşurate la baza Amari, în Estonia, participă de la începutul lunii mai la supravegherea spaţiului aerian.

În ultimele săptămâni, Tallinnul  a solicitat prezenţa mai multor trupe aliate pe teritoriul său, în contextul creat de  concentrarea a zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera cu Ucraina, adaugă EFE.

Cele trei republici baltice au în componenţa lor o însemnată minoritate rusă, care în cazul Estoniei şi Letoniei reprezintă în jur de 30% din populaţie.

Sursa: EFE, AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.