Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

7 agenţi CIA ucişi şi alţi 6 răniţi în Afganistan

ciaŞeful CIA, Leon Panetta, a confirmat oficial moartea a şapte dintre agenţii săi în estul Afganistanului.

Alţi şase colaboratori ai serviciului au fost răniţi în urma atentatului sinucigaş cu bombă, comis miercuri 30 decmbrie 2009, într-o bază militară americană din provincia Khost.

Atentatorul, un militar afgan, nu a fost controlat când a pătruns în interiorul bazei americane, în ciuda regulamentelor de

securitate. El a putut să detoneze încărcătura explozivă pe care o purta asupra sa într-o sală de sport. Atacatorul a putut intra în bază necontrolat, după ce s-a oferit să devină informator, au declarat doi foşti oficiali CIA.

Baza CIA atacată în Afganistan reprezenta un nucleu al programului sub acoperire de supraveghere a atacurilor lansate de avioane fără pilot la graniţa cu Pakistanul. CIA a continuat atacurile cu avioane fără pilot, un oficial din serviciile de securitate declarând că două persoane au fost ucise joi într-un astfel de raid în zona autonomă Waziristanul de Nord.

Personalul bazei – Forward Operating Base Chapman – este implicat direct în selectarea ţintelor atacurilor cu avioane fără pilot, conform unor foşti oficiali din serviciile de informaţii, care au vizitat baza. Avioanele sunt lansate din baze separate din Afganistan şi Pakistan, dar, datorită localizării sale, baza CIA se ocupă şi de recrutarea şi interogarea informatorilor, au precizat sursele citate.

“Încă mai sunt multe de aflat despre ce s-a întâmplat”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIA George Little, adăugând: “Principala lecţie este că activitatea antiteroristă este periculosă”.

Pentru CIA, atacul a fost cel mai grav produs după cel din 1983 asupra ambasadei americane la Beirut, soldat cu moartea a opt ofiţeri ai agenţiei.

Un purtător de cuvânt al talibanilor pakistanezi a revendicat joi responsabilitatea pentru atac, afirmând că autorul acestuia este un ofiţer al armatei naţionale afgane, care se alăturase insurgenţilor.

date suplimentare

sursa: Deutsche Welle

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “7 agenţi CIA ucişi şi alţi 6 răniţi în Afganistan”

  1. kostika says:

    Uciderea celor 7 membri ai CIA etse o buna lovitura data terorismului occidental.Noul KGB al americanilor va fi eliminat din lume.