Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

7 generali si amirali turci au fost arestati

Justiţia turcă a dispus arestarea provizorie a şapte generali şi amirali acuzaţi de complot împotriva guvernului Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Printre suspecţi se numără comandantul şcolilor militare, şeful serviciilor de informaţii ale statului major si fostul comandant al Corpului 1 armată.

Justiţia a inculpat 22 de persoane luna trecută pentru tentativă de puci împotriva guvernului condus de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care are rădăcini islamiste.

Circa o zecime din generalii turci sunt deja în închisoare, acuzaţi că au instigat la lovitură de stat în 2003, chiar după venirea la putere a AKP în 2002.

Acuzaţii riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare, deşi planează serioase îndoieli asupra autenticităţii unora dintre documentele menite să dovedească vinovăţia ofiţerilor.

Săptămâna trecută, statul major al armatei s-a confruntat cu o serie de demisii pe fondul crizei dintre militari şi guvernul conservator.

Din 1960, armata, care este constitutional apărător al laicităţii ţării, a înlăturat de la putere patru guverne, printre care şi pe cel al mentorului actualului premier Recep Tayyip Erdogan, Necmettin Erbakan, în 1997.

sursa: Anadolu, NTV, AFP, AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.