Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Răboi Mondial

Pe 1 septembrie se împlinesc 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Răboi Mondial. Astfel, în urmă cu 70 de ani, la 1 septembrie 1939, la ora 04.45, cuirasatul german Schleswig-Holstein a tras în Polonia, primele lovituri de tun împotriva bazei poloneze de la Westerplatte, lângă Gdansk.

Acest atac a marcat începutul unui război care s-a soldat cu 50 de milioane de morţi în întreaga lume, dintre care aproximativ şase milioane în Polonia.

“Polonia doreşte ca 1 septembrie 1939 să rămână înscrisă în memorie ca data începerii celui mai mare cataclism din secolul al XX-lea, legată de agresiunea Gemaniei, şi apoi a Rusiei sovietice, împotriva Poloniei”, a declarat premierul polonez, Donald Tusk.

Marţi, circa 20 de şefi de guverne vor marca această aniversare la monumentul dedicat apărătorilor de la Westerplatte.

Printre invitaţi se află cancelarul german, Angela Merkel, premierul rus, Vladimir Putin, şi premierii francez, Francois Fillon, italian, Silvio Berlusconi, ucrainean, Iulia Timoşenko, premierul român Emil Boc, şi suedez, Fredrik Reinfeldt, care este şi preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene.

Administraţia americană va fi reprezentată de fostul secretar al Apărării William Perry şi de consilierul pentru Securitate naţională, James Jones.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Răboi Mondial”

 1. RUMANU says:

  Si la noi in tara s-a sarbatorit. Doamna Udrea a ciocnit un pahar de sampanie cu domnii din comisia cu acelasi nume, nu inainte de a pastra un moment de reculegere. Suntem jalnici. Cateva stiri la TV si cam atat.

 2. OBAMA says:

  DRAGNEA cu veteranii lui au fost inexistenti. Asteptau invitatii speciale, sau ar fi trebuit sa fi avut o initiativa adecvata?

 3. Bure Bista says:

  Pentru noi e greu sa stabilim in ce calitate a participat Romania la Al Doilea Răboi Mondial.

 4. OBAMA says:

  In calitatea de dubla victima…