Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

8 vehicule blindate de tip MRAP au ajuns la militarii români din Afganistan

În sfârşit, după numeroase declaraţii pompoase marca Oprea, primele opt vehicule blindate tipul MRAP, rezistente la explozia la mine şi protejate împotriva ambuscadelor au intrat în dotarea Batalioanelor 811 Manevră “Dragonii Transilvani” şi 812 Manevră “Şoimii Carpaţilor” dislocate în Provincia Zabul.

Prea târziu pentru sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip căzuţi la datorie, pe 1 octombrie a.c. în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau aceştia.

Comunicatul MApN ne anunţă că forţele militare româneşti din teatrul de operaţii din Afganistan au început implementarea programului de utilizare a MRAP, concomitent cu instruirea mecanicilor conductori români.

Deci va mai trece ceva timp până la folosirea acestora în misiuni.

Mijloacele blindate fac parte dintr-un lot de 60 de vehicule MRAP oferite de Statele Unite ale Americii pentru utilizare de către trupele româneşti dislocate în Afganistan, în baza unei solicitări adresată  pe 04 martie de preşedintele României, Traian Băsescu, comandantului ISAF, generalul Stanley McCrystal, la Kandahar.

“În cadrul discuţiilor cu generalul Stanley McCrystal, Preşedintele Traian Băsescu a solicitat părţii americane suplimentarea numărului de maşini de luptă acordate trupelor româneşti faţă de cele acordate deja, având în vedere creşterea în acest an a numărului militarilor români dislocaţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ulterior Ambasada SUA la Bucureşti a anunţat pe 21 iulie că Statele Unite ale Americii oferă spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor (MRAP) trupelor terestre române desfăşurate în Afganistan.

În prezent, cu “reuşita milogelii” se împăunează Oprea Gabriel care afirmă că el a solicitat vehiculele secretarului de stat american al apărării, Robert Gates.

sursa: Biroul de Presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “8 vehicule blindate de tip MRAP au ajuns la militarii români din Afganistan”

 1. Gogu Deresu says:

  Milogi la biserica, milogi la cimitir, milogi ONG, milogi ministri, guvern milog, milogi internationali, o natiune de milogi. Treziti-va fratilor! Atentie mare. Ne dezintegram ca natie. Vom pierde ce au construit inaintasii nostri cu mari sacrificii … Nori negri se abat asupra patriei. Invatati impartirea cu trei … a unitatii.

 2. Nimeni says:

  Mintea mea, în gândul ei zice să nu ne grăbim cu eticheta de “milogi”. Trebuie să aşteptăm să se producă şi cealaltă parte a înţelegerii, adică aceea în care România va trebui să facă ceva pentru că a primit aceste vehicule. Doar nu credeţi că unchiu’ Sam ni le-a dat aşa că suntem noi înalţi, frumoşi, deştepţi şi devreme acasă…..

 3. Valentin says:

  Este o vorba tipic romaneasca:pana nu moare cineva,nu se intampla nimic.Numai ca s-au dus cam multe vieti nevinovate,domnilor politicieni,generali,etc. Tinand cont de natura/specificul conditiilor din teatrul de operatiuni,nu era mai simplu sa echipam/dotam corespunzator efectivele,apoi sa trecem la actiune?Nu,la noi nu,la altii poate…

 4. Dumitru says:

  Cata aroganta pe Oprea.A reusit cu cersitul si nu cu tehnologie romaneasca fiabila.Toate tarile importante,in special Rusia,construiesc armament de la zero.Numai conteaza ca prin spionaj militar si industrial marca FSB.Noi upgradam la nesfarsit tancuri t-74 si avioane Mig Lancer care la primele rafale de furtuna pic de sus ca un bolovan.E ca si cum ai reconditiona o masina din anii ’50 si sa o bagi pe o pista de raliu.Este absurd.

 5. Geo says:

  Va cam grabiti cu comentariile si din ce spuneti imi dau seama ca nu ati calcat prin teatrele de operatii.
  Daca treceati pe acolo constatati pe pielea dumneavostra ca MRAP SUNT INUTILE in Afghanistan, cel putin.
  In afara de autostrada A1 care un drum cu 2 benzi se circula preponderent pe vadurile de rauri si prin drumuri pietruite unde MRAP -URILE NU FOLOSESC LA NIMIC.
  Dati o cautare pe net si vedei cate MRAP s-au rasturnat numai in AFGHANISTAN si mai vorbim pe urma.

 6. adrian says:

  Azi 1.05.2011 din comunicatul MApN constatam cu totii ca MRAP sunt utile ! Patru militari romani au scapat cu viata in urma exploziei unui dispozitiv capcana , pentru ca se aflau intr-un asemenea vehicul . Este important ca USA ne ajuta iar acesti barbati adevarati care isi pun viata in pericol in numele tarii noastre fac pentru Romania mai mult decat toti demagogii care se perinda pe sticla televizorului . Poate numele lor ar trebui facut cunoscut pentru ca in occident sunt destui care uita ca baietii nostri sunt in misiune , mor si sufera laolalta cu ceilalti camarazi din NATO , in salbaticia din Afganistan si isi imagineaza ca romanii sunt totuna cu tiganii care fura si cersesc pe strazile din Paris .