Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

A fost depusă în Senat moţiunea simplă “Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români”.

Senatorii PSD+PC au depus, miercuri, 28 aprilie, moţiunea simplă cu titlul “Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români”. Semnată de 36 de senatori social-democraţi şi de doi liberali, moţiunea simplă solicită demisia ministrului Apărării, Gabriel Oprea, pentru “ambiguitatea” şi “inconsecvenţa” acestuia privind pensiile militarilor.
După o pauză de consultări cerută de grupul său parlamentar la dezbaterea proiectului legii pensiilor, anunţul a fost făcut de Ioan Toma.

Demersul social-democrat a fost pus în aplicare imediat după ce plenul acestei camere a decis respingerea amendamentului PSD prin care se propunea exceptarea pensiilor militarilor de la prevederile legii sistemului unitar de pensii întocmită de guvern, cu alte cuvinte “prezervarea pensiilor speciale pentru cadrele militare intrate în rezervă”.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti a anunţat că textul moţiunii a fost semnat, în numele PNL, de preşeşdintele şi vicepreşedintele grupului liberal.

Ioan Toma a amintit că “PSD a susţinut ca pensiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să fie reglementate conform practicilor Uniunii Europene şi NATO, adică să fie scoase din textul Legii privind sistemul unitar de pensii publice”.

Potrivit lui Ioan Toma, acest demers este justificat “având în vedere duplicitatea de care au dat dovadă toate discursurile făcute de cei care guvernează, având în vedere poziţia PDL, cât şi a independenţilor”.

În textul moţiunii se precizează că demersul social-democraţilor vine ca urmare a “declaraţiilor politice ambigue şi acţiunilor inconsecvente ale ministrului Apărării Naţionale, domnul Gabriel Oprea” şi că moţiunea reprezintă “un răspuns politic, legitim, dar, mai ales, necesar în cadrul dezbaterii din sectorul pensiilor”.

Semnatarii moţiunii susţin că “Guvernul Boc a propus un proiect de lege aşa-zis nou, al cărui cuprins este, în proporţie de peste 95%, textul actualei Legi 19/2000.

Motivul: “Boc vrea să se laude cu o nouă lege, copiată după cea veche, denumită altfel, numai pentru că legea interzice ca denumirea unui proiect de act normativ nou să fie aceeaşi cu al unei legi în vigoare”.

Totodată, în cadrul moţiunii se precizează că proiectul legii pensiilor, propus de actualul Guvern, aduce grave prejudicii materiale şi morale tuturor categoriilor de pensionari, mai cu seamă pensionarilor militari din România.

“Credem ca este de comentat duplicitatea Ministrului Apărării în modul de abordare a problematicii, a interesului pe care îl manifestă în susţinerea militarilor chiar cu riscul demisiei, contradicţiile dintre acesta şi membrii Guvernului, dar şi subordonarea faţă de primul-ministru, privind propunerea de recalculare a pensiilor mai mari de 3.000 lei”, arată semnatarii moţiunii în textul documentului.

Ministrului Apărării, Gabriel Oprea i se reproşează faptul că “nu a amintit Executivului că proiectele de acte normative iniţiate, referitoare la securitatea naţională, la alocaţiile bugetare destinate ministerelor şi serviciilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se impun a fi avizate de CSAT”. Totodată Oprea “nu face altceva decât să arunce cu praf în ochii militarilor, întrucât orice modificare a Legii 164 atrage după sine multe amputări financiare”.

Iniţiatorii îi atrag atenţia, totodată, ministrului Apărării, Gabriel Oprea asupra faptului că “senatorii independenţi nu au depus niciun amendament pentru susţinerea militarilor şi nu au susţinut la vot amendamentele depuse de senatorii PSD”.

În document se apreciază că proiectul legii sistemului unitar al pensiilor publice este “nefundamentat, contradictoriu şi incoerent, reprezentând o improvizaţie legislativă, care nu numai că nu ţine seama de opiniile şi amendamentele diferitelor categorii sociale, dar nu ţine cont nici de opinia specialiştilor în domeniu”.

“Domnul ministru Gabriel Oprea se pare că nu se hotărăşte pe care soclu să-şi urce cele patru stele de general: pe cel parlamentar, guvernamental sau chiar prezidenţial”, se precizează, de asemenea, în textul moţiunii, semnatarii acestuia acuzându-l pe ministrul Apărării de faptul că face declaraţiile “dinadins ambigue şi foarte calculate, făcute cu diverse ocazii”.

Semnatarii moţiunii apreciază că “strategia de luptă” adoptată de “domnul General Gabriel Oprea” a fost una destul de simplistă, acesta încercând să facă “o diversiune”, el încercând să inducă în eroare atât Senatul, Guvernul, cât şi Preşedinţia cu declaraţii ambigue, care să lase loc interpretărilor, dar care să dea pensionarilor militari impresia ca dânsul le susţine interesele.

Moţiunea simplă depusă de PSD urmează să fie dezbătută în plenul acestei Camere în data de 3 mai.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a precizat că, “potrivit prevederilor Regulamentului, moţiunea trebuie să fie dezbătută de Senat în termen de şase zile de la data la care a fost depusă”.

Sursa: Antena3

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “A fost depusă în Senat moţiunea simplă “Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români”.”

 1. fagarasanu says:

  ati vazut camarazi cine sunt independenti.
  Oprea este ca un f—c in fata p—i ( va rog sa scuzati expresia ).
  singura solutie este sa dam guvernul jos prin forta >

 2. Nico says:

  N.A.T.O. = povesti, frectii. Un organism international serios lua pozitie la orice tentativa contrara (si retroactiva) Statutelor de Functionare.

 3. jvek general says:

  @NICO-ei da ai asteptat sa intervina NATO-alta treaba nu o avea

 4. cristi says:

  Domnilor prin decizia luata armata va deveni neatractiva si totodata va slabi cu mult calitatea cadrelor militare. Armata este folositoare pentru cetatenii de rand si asta se demonstreaza ori de cite ori este nevoie si este clar ca lumina zilei ca este INUTILA SI CA UN GHIMPE IN SPATE pentru politicienii care nu au dimensiunea unei armate stabile, performante si utile in cadrul aliantei NATO si in cadrul institutiilor care cit de cit mai sunt credibile in Romania. Dar cine seamana aduna asa ca repercursiunile se vor vedea in timp si atunci vom avea realitatea in fata adica au gindit bine cei care au ales sa distruga sistemul militar sau au gindit prost????? Repet calitatea personalului armatei in 10 ani probabil va ajunge aproape de reperul 1 ( scara de la 0 la 10 ).

 5. Lica Victor says:

  Tot ce face Oprea este sa-i pregateasca terenul lui Basescu: Zeus va fi salvatorul militarilor si va da legea inapoi la Parlament, pentru a ‘recuceri” voturile militarilor. Omul asta este intr-o permanenta campanie electorala. Nu se mai opreste. Prin tot ce a facut, a dus tara de “rapa”.

 6. Valentin says:

  Prin grija tatucului de la Cotroceni noi nu mai avem opozitie politica,asa ca, orice demers legislativ va fi numai in favoarea actualului PARTID UNIC si al acolitilor sai (mai mult sau mai putin INDEPENDENTI).Oprea este un pion, pe aceasta tabla de sah politic, un pion care a distrus bruma de opozitie politica iar acum ne vinde baliverne si ne amageste cu demisia sa. Declaratiile politicienilor sunt simple amagiri, praf in ochii credulilor.Ce avantaje vom avea noi,pensionarii militari,cand vom primi pensiile injumatatite iar Oprea nu va mai fi in functie…? Plata facturilor la utilitati,medicamentele,mancarea,etc. o fac din pensia asta nesimtita de 1.500ron,nu prin alte mijloace sau metode.Chiar n-ati inteles ca am fost abandonati politic,social si (acum) economic? Suntem pe cont propriu si cred ca a sosit timpul sa ne organizam in vederea trecerii la actiune,prin masuri concrete (nu prin inscrierea intr-un sindicat prea neputincios in fata realitatilor ).

 7. cocorul says:

  Eu m-am tot dat exemplu si mi-am indemnat fiul sa urmeze o cariera militara. Si, in ultimii ani, nu pot sa mai ridic capul in fata fiului meu. Ne mai incurajam unul pe altul. El, pe mine ca sa pot trece de umilirea asta, iar eu pe el ca a facut bine ca nu si-a ales o cariera militara si ca va izbuti in viata cu meseria pe care si-a ales-o. Intr-o familie de militari, pana si copiii sunt un fel de “copii de trupa”. Cine sa inteleaga asta?

 8. CALINESCU MIHAIL says:

  Oare ce-ar zice Basescu si slugile Boc, Oprea si Seitan daca toti militarii activi -ma refer doar la aceia care stiu ce inseamna onoarea militara- si-ar depune demisiile ca forma de protest fata de modul in care urmeaza a fi tratati dupa ce ar trece in rezerva cu drept de pensie, iar pensionarii militari sa refuze a mai participa la festivitatile cu caracter militar?

 9. Dumitriu says:

  Este trist ce se intampla cu fostii ofiteri, subofiteri si maistrii militari. Ma intreb cum gandesc cadrele militare active. Ei nu-si pun intrebari ce va fi cu ei peste 20-30 de ani cand vor iesi la pensie? Daca vine un guvern FMI-Basesc-Boc si le spune ca nu au platit nu stiu ce contributii si vor primi o pensie de tot ra__tul? Mai merita sa mori in Afganistan? Ma intreb de ce nu sunt trimisi in judecata ministrii apararii de dupa 1990,parlamentarii care au votat legile, guvernele care nu le-a aplicat ca sa ne plateasca asigurarile sociale ceruta acum de Boc& Seitan. Am certitudinea ca dreptatea va invinge si actualii (i)responsabili vor reveni la sentimente mai bune.

 10. fagarasanu says:

  o rectificare la comentariul meu
  prima solutie – CURTEA CONSTITUTIONALA (aceasta lege nu are avizul CSAT , deci este NECONSTITUTIONALA de drept)
  urmatoarea solutia -JUSTITIA – repunerea in drepturi , daune morale pentru stresul membrilor familiilor , recuperarea tuturor retinerilor ASIG MEDICALE ;
  penultima solutie CEDO
  solutia FORTA – nu cred ca ni se va opune o forta reprimanta deoarece si ei sunt in aceasi galeata cu noi ( dar poate ei nu sunt , nu se aude nimic din partea sindicatului politistilor )
  sa auzim de mai bine

 11. ELENA says:

  @fagarasanu
  Legea, in forma care e acum, e neconstitutionala intrucat incalca acel articol care se refera la neretroactivitatea legii civile, precum si acel articol referitor la prioritatea actelor normative internationale ratificate de Ro fata de legislatia interna (am, DEOCAMDATA, cateva zeci de decizii ale CCR si peste 1.000 pagini de jurisprudenta romaneasca si CEDO, studii, note de curs etc. referitoare la aceste aspecte). Sa dea Domnul sa nu fie nevoie sa le folosim! Adica sa se trezeasca cineva la realitate si sa-si dea seama de greseala enorma care e pe cale sa se produca.
  Ati vazut cum s-a pronuntat pe o speta similara CC a Letoniei?