Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

A fost înfiinţată Brigada de Informaţii Militare

Vineri, 10 septembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale s-a desfăşurat ceremonia de constituire a Brigăzii de Informaţii Militare, mare unitate din subordinea operaţională a Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).

În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a înmânat Brigăzii Drapelul de Luptă, iar militarii au depus jurământul de credinţă faţă de drapelul acestei mari unităţi.

La eveniment au participat miniştrii, senatori şi deputaţi, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, directorul structurii de informaţii a NATO, Karen Laino, ataşaţi ai apărării din statele membre NATO, personalităţi civile şi militare din conducerea instituţiilor sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.î

Participarea militarilor Direcţiei Infomaţii Militare la misiuni specifice în teatrele de operaţii Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest s-a reflectat în succesul structurilor HUMINT, IMINT şi SIGINT.

Misiunile îndeplinite au impus, ca o necesitate obiectivă, constituirea Brigăzii de Informaţii Militare, structură integrată, caracterizată prin flexibilitate şi capacitate ridicată de reacţie, destinată întăririi sprijinului cu informaţii a decidenţilor militari.

Trei militari din cadrul detaşamentelor de informaţii, sublocotenenţii post-mortem Iosif-Silviu Fogoraşi, Mihail-Anton Samuilă şi Narcis Şonei, şi-au pierdut viaţa, în timpul executării unor misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Armata României este unul dintre liderii, în cadrul NATO, în pregătirea şi folosirea în teatrele de operaţii a structurilor de informaţii de tipul HUMINT, ca urmare în România a fost înfiinţat un Centru de Excelenţă NATO HUMINT

sursa: Biroul de presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

50 Responses to “A fost înfiinţată Brigada de Informaţii Militare”

 1. Fostul says:

  Asta trebuia acum soldatilor carora li s-au luat si tigarile de la gura? Sa li se sufle in ceafa pas cu pas?
  Presimt ca acesti ciripoi, inactivi dpdv militar, au rolul, cu “ochiul si timpanul”, de a preveni revolta din armata… Pacat de sangele varsat… De ce a fost armata odata…
  Si astia de la NATO?! De ce tot sug din noi? Nu vad ca nu avem din ce trai? Nu e destul ca le suntem carne de tun in TO? Nu le e mila de pensionari? Pentru a-i sterge peste tot pe ei am iesit prematur la pensie si Romania e cu freza la mana rusilor, ca sa le-o dea in ea…

 2. Schwartzkopff says:

  Brigada de informatii?!!? WTF is this?? sau… CPM mai e si asta??

 3. altfel says:

  Directia Informatii Militare are misiuni EXCLUSIV in afara tarii. Deci, nici aceasta Brigada nu poate avea alt gen de misiuni, de care, de-a lungul anilor, si Directia Informatii Militare a fost si suspectata, si acuzata, total aiurea. In rest, la intrebari de genul de unde bani, de ce ne risipim noi resursele pentru altii si alte intrebari…nu stiu cine are raspunsurile.

 4. Schwartzkopff says:

  perfect de acord cu altfel.
  Daca asset-urile din compunerea acestei brigazi sunt in sprijinul mdmp-ului in TO la nivel tactic, de ce le tinem in tara la nivel strategic sub opcom la dgia?!!?

 5. lucius says:

  Domnilor,
  Inainte de a improsca cu noroi si invective, cititi cu atentie textul. Daca tot nu intelegeti puneti intrebari intr-un mod … onorabil.
  In text este explicat foarte clar cui se subordoneaza aceasta structura si care sunt misiunile lor (daca nu cunoasteti termenul “misiune”, este vorba despre unde isi desfasoara activitatea aceasta directie cu unitatile subordonate).
  Deci, domnule Fostul, acesti oameni va garantez ca sunt mai militari decat dvs, pentru simplul fapt ca faceti niste afirmatii de … copil.
  Domnule cu multe consoane, daca pana acum banuiam ca esti genul de … badaran, acum mai convins.

 6. altfel says:

  Schwartzkopff,
  Pentru ca DIM este, organic, in subordinea DGIA. Iar DGIA are doua componente majore, insa n-am sa ma apuc sa explic ceea ce, daca nu ma insel, se gaseste si pe site-ul MApN.

 7. Schwartzkopff says:

  Altfel, lucius,
  Ati fost vreodata in misiune in Afganistan sau Irak? daca da, atunci pot avea cu voi un dialog avizat pe aceasta tema. Daca nu, este greu sa percepeti rolul acestor “capabilitati” in TO si acasa, avand ca reper si felul in care armate mai asezate decat a noastra le utilizeaza.

  Luciuse, cunosc genul – tanar pensionar, usor frustrat de noua conditie, scrie destul de patetic pentru ca nu are altceva de facut. Ce zici, te-am zugravit bine?? Dar cred ca ti-am mai spus chestiile astea.

 8. micutzul says:

  @ Toti
  Parerea mea este ca o astfel de unitate, daca pastreaza linia legala a misiunilor incredintate, este benefica. In momentul in care un singur derapaj s/a produs, lasand loc la acuzatii de genul ca informatiile au fost utilizate in alte scopuri, atunci urgent trebuie desfiintata.
  Eu vreau sa stiu ce se intampla daca informatiile despre tehnica militara , ajung la persoane care au legatura cu vanzarea cumpararea de tehnica ?
  Va rog nu va mai loviti, nu mai aruncati cuvinte murdare. Iubiti/va …

 9. altfel says:

  Mai oameni buni,
  DIM si unitatile ei NU se ocupa de tehnica militara a Romaniei! NU se ocupa de militarii romani, sub aspectul de a-i urmari ce fac, cu ce se ocupa si alte chestii d-astea. NU este responsabilitatea DIM! NU intermediaza si nu negociaza nimic. Obiectul preocuparilor DIM este EXCLUSIV inamicul, sau posibilul inamic, pentru a nu fi suprinsi de actiunile lui. Celor de acolo nu le-a trecut niciodata prin cap ca romanii le-ar putea fi inamici, chiar daca, aici, acasa, realitatea este alta. In ceea ce priveste calitatile tenice ale mijloacelor din dotare, NU este responsabilitatea DIM daca alea sunt necorespunzatoare, tot asa cum nu este meritul DIM daca sunt exceptionale. Sunt acest aspect, DIM doar formuleaza nevoia, in functie de misiuni, altii se ocupa de achizitii si dotari. La fel ca toti ceilalti.

 10. micutzul says:

  @ altfel
  Eu presupun ca aceste unitati actioneaza cu preponderenta in zonele de conflict, de conflict iminent sau de posibil conflict. Avand acestea in vedere am presupus si ca poate face rost de informatii despre necesitatile inamicului sau tertilor, in materie de tehnica, logistica, etc. In momentul cand o firma de comert cu armament are informatii sigure despre necesar, posibil pret, prioritati, atunci este ca si cum ar fi primit un contract. Trebuie sa spun mai mult ?

 11. altfel says:

  Micutzule,
  Nu trebuie sa spui mai mult si nici nu gresesti decat atunci cand iti raspunzi singur la intrebarea: “Cui ofera aceste informatii cei de la…informatii”? Caci ei NU pun nimic la dispozitia nici unei firme! Nu ii crede nici mai buni, dar nici mai rai decat sunt, nici mai incapabili, dar nici mai potenti decat sunt. Ei lucreaza pentru cineva, iar acel cineva este esalonul militar caruia ii sunt repartizati, nicidecum vreo firma sau companie, fie ea romaneasca sau straina. Nu transforma in regula eventuale incalcari individuale ale regulilor. Sa stii ca nici la maternitatea Giulesti NU exista regula ca babelusii sa fie arsi!

 12. micutzul says:

  @ altfel
  Eu sa spunem ca ma gandeam ca un tip din Constanta ar avea o firma care face comert cu multe articole printre care si armament. patronul sau unul din actionarii acestei firme sa spunem ca are un frate care sa spunem ca are acces la astfel de informatii , care sa sounem ca ar putea fi uzitate de firma respectiva. Deja merg prea departe nu ? Sunt prea multi de sa spunem ? Sper ca nu crezi ca in cazul culegerii de informatii se vor limita strict la cele militare.Cred sincer ca nici nu au cum.

 13. miki says:

  Nimic nou sub soare! A fost si inainte 404! Normal ca acum trebuie mai mult!

 14. altfel says:

  Micutzule,
  Acum facem teorie si teoria zice ca cei de la “Military Intelligence” obtin TOATE informatiile de care armata are nevoie pentru a-si indeplini misiunea. Ca, daca nu le obtin ei, cine sa le obtina? Si teoretic, si practic, cei care lucreaza in informatii NU pun informatiile decat la dispozitia celor pentru care lucreaza. Nici fratelui mai mic, nici celui mai mare. Ce spui tu, este o situatie ipotetica, intalnita in viara reala de pe planeta Pamant, in multe locuri, dar asta NU inseamna ca de aia infiintezi o structura de informatii. Este ca si cand ai spune ca infiintezi politia comunitara ca sa se impuste aia in cap, fiindca asa a facut un politist comunitar, sa sa spui ca politia de frontiera o infiintezi ca sa ia shpaga de la soferii de tir, fiindca asa au facut niste politisti de frontiera. Este total nepotrivit sa blamezi, pentru ca sufera cei care n-ar fi meritat sa fie blamati. Aia care au porniri marsavesti nu dau doi bani pe suspiciunile si blamurile noastre si fac ce vor ei. Daca in jurul lor ar fi mai multi oameni nedipusi la compromisuri, astia nu ar supravietui. Oricum, te duci nejustificat cu gandul ca s-ar fi putut infiinta o Bg. de Informatii pentru Mircea Basescu. Cat o fi frate-su de presedinte!

 15. altfel says:

  Miki cred ca a nimerit-o! Acuma nu stiu daca neaparat o Bg de azi este mai mult decat un Bat de ieri. Dar, oricum, nu este nimic nefiresc. Faptul ca am desfiintat tot ce aveam la un moment dat nu inseamna ca am facut neaparat bine. Tot asa, faptul ca reinfiintam cate ceva din ceea ce am desfiintat nu inseamna ca facem neaparat rau. Rau, dupa parerea mea, este faptul ca intai am desfiintat si pe urma am inceput sa gandim. Ca la conducerea stiintifica a productiei de pe vremuri. Cei care aveau trei perechide .o..ie, li se taia o pereche. Chestia era ca intai se taiau si dupa aia se numarau.

 16. micutzul says:

  @ altfel

  Eu nu blamez oamenii sau structura. Sunt unul dintre sustinatorii unor astfel de structuri. Am lucrat in Sectia Operatii la nivel de M.U. si stiu ce valoare au informatiile. Deci nu confund o unitate de informatii cu PSM sau cum ii mai spune acum. Acesti baieti au o responsabilitate mare si o munca onoranta. Ceea ce vreau sa spun eu este ca informatiile de la orice structura trebuie sa se opreasca undeva , sa fie sortate si fiecare nivel sa aiba acces in limita necesitatilor. Cred ca stiu ce o sa spuneti…dar la acel nivel ? Nu uitati ca avem fosti ministri cercetati , daca nu ma insel, pentru tradare.Iar in CSAT avem si ministri..

 17. lucius says:

  Consoane multe,
  De atata impaunare s-ar putea sa ramai fara pene. Fiecare spune, scrie si emite dupa cum il duce cerebelul si cat de dezvoltat este acesta. Se vede cu ochiul liber … are numai consoane.

 18. altfel says:

  Micutzule,
  Nu contest ce zici, dar hai sa ne intoarcem sa vedem de unde a inceput “galceava”. Ca asa…putem discuta despre orice in lumea asta. Normal, teoretic si practic lucrurile se petrec cum zici-informatiile ajung undeva unde accesul este ierarhizat in functie de prioritati. Apoi, dupa ce se analizeaza, se prelucreaza si se inteleg, rezultatul prelucrarii este disemniat conform principiului “Who need to know”, adica se trimit celor care trebuie sa le stie. Iar acest “trebuie sa le stie” depinde de responsabilitatile celor carora li se trimit informatiile, nu dupa grade, nu dupa functii, nu dupa batranete, nu dupa curiozitati, nu dupa cunostinte sau amicitii. Daca informatia ajuta la planificarea unei operatii, atunci se trimite celui care are responsabilitatea de a planifica. Mai departe este responsabilitatea lui. NU se trimite si altora, care n-au treaba cu planificarea operatiilor, doar asa, “ca sa stie si ei”. Si asa mai departe. Daca mai esti realmente interesat de domeniu, iti pot indica un site unde gasesti chestiuni pe care nu le gasesti nici prin manuale. Desi, daca zici ca “ai lucrat”, deci nu mai esti activ, nu stiu cat mai ai chef de asemenea probleme. Mai ales pe praful asta!

 19. Ravenmaster says:

  Am si o intrebare, poate imi raspunde si mie cineva. Inteleg ca brigada se ocupa cu military intelligence si combat intelligence. Are in subordine toate unitatile de cercetare plus batalionul de forte speciale, sau doar unitatile de cercetare?

 20. altfel says:

  Intrebarea lui Raven master face parte dintre intrebarile despre care mie imi place sa zic ca ofera raspunsuri. Pt ca o intrebare bine pusa te ajuta sa gasesti raspunsurile potrivite. Raspunsul la intrebarea lui ofera oarece lumina asupra subiectului de “galceava”. Din pacate, n-am citit astfel de lamuriri prin ceea ce am gasit publicat, iar un raspuns teoretic, desi s-ar putea da, n-ar ajuta la nimic. Pentru ca, aici, pe Pamant, exista ambele variante. Ceea ce inseamna ca este posibila oricare dintre ele, dar intrebarea era “care din cele doua variante s-a adoptat?”. La aceasta intrebare, pe mine ma cheama “Habernaum”.

 21. Schwartzkopff says:

  Cred ca aceasta bg nu are nici o legatura cu unitatile de cc. este mai degraba constituita dupa modelul Battlefield Surveillance Brigade chiar daca, la cate mijloace avem noi, se preta mai bine un BSTB care sa poata fi atasat unei brigazi dislocabile (asta evident in viitor cand vom avea si noi o bg dislocabila dupa modelul BCT).

  http://en.citizendium.org/wiki/Restructuring_of_the_United_States_Army#Brigade_Special_Troops_Battalion

  Ce frumos e sa fi cdt de bg si sa ai un s2 care sa-ti faca IPB avand la dispozitie toate mijloacele pe care le are un BSTB!

 22. gogu says:

  @ raven
  citeste mai cu atentie para 4 si 5 din articol, si ai raspunsul.

 23. gogu says:

  @ sampon
  nu te mai da atoaterasstiutor. mdmp zic numai aia de-i slugariti voi cu mandrie. la nato e opp. 2. de informatii este nevoie nu numai pe t. planificarii, la ipb, ci, MAI ALES, pe t. desfasurarii operatiilor mil. dar asa e cand unii duce luptele numai din birourili lui.

 24. Bure Bista says:

  @Ravenmaster

  Tot cu navomodele in cap esti. Vrei dar …

  Pai ce au operatiile speciale cu intelligence?

  Stiintele militare sunt grele, doar unele pipite isi inchipuie altceva si vor sa-si faca doctorate la UNAp. Vezi ca te decridibilizezi si nu mai esti crezut cand combati cu avioanele second hand.

  Intelligence-ul e mai greu decat achizitia de fiare mai vechi sau mai noi, cu bani mai putini sau mai multi.
  Aici nu poti miniti ca se moare.

  La buna revedere dupa studiul corespunzator.

 25. Ravenmaster says:

  @Bure Bista
  Vezi ca mai toate fortele speciale din lume se ocupa cu combat intelligence. Si nu mai fa tu pe desteptu’ ca in 90% nu stii despre ce vb sau treci ca gasca prin apa peste detalii si informatii importante.

 26. Schwartzkopff says:

  Gogule nu sunt sampon sunt general american. De fapt, decat gogu mai bine sampon. Deci tu crezi ca planificarea si desfasurarea operatiilor sunt doua chestii separate – ca in planurile de desfasurare pe care le faci la pluton – interesant.

 27. Nimeni says:

  Domnilor,
  Activitatea DGIA, cu cele două componente de bază ale ei – informaţii şi contrainfomaţii, este din principiu o activitate care se bazează în primul rând pe discreţie. Faptul că se vorbeşte despre această structură, la modul mai mult sau mai puţin apreciativ, este rezultatul acestei discreţii dar şi a necunoaşterii misiunilor cu care a fost însărcinată. Ceea ce mă nelinişteşte este faptul că ministrul „comunicate de presă” a decis să facă publice unele aspecte din activitatea acestei structuri, ceea ce mie nu mi se pare în regulă.
  Personal, am fost în TO şi am văzut aceşti băieţi „la lucru”, am beneficiat din plin de rezultatele activităţii lor şi nu ştiu câţi din dătătorii cu părerea de p-aici ar avea „sânge în instalaţie” să opereze în Afganistan, aşa cum o fac aceşti oameni.
  @Micutzul & Altfel: Faptul că unii se „aricesc” la auzul cuvintelor „informaţii militare” îmi aduce aminte de acea categorie de şoferi din trafic care, văzând o maşină a Poliţiei Rutiere, reduc viteza cu 10-20 km/h sub limita legală, doar pentru a evita o eventuală întâlnire cu „organul”. Interesant, nu?!
  @Ravenmaster: my friend, diferenţa dintre „combat intelligence” şi „military intelligence” este cam aşa. „Combat intelligence” – informaţiile obţinute în scopul planificării operaţiunilor TACTICE. „Military intelligence” – informaţiile obţinute, verificate şi analizate în scopul planificării şi executării operaţiunilor militare. Rezultatul activităţii de „military intelligence” este prezentat în forma unor evaluări ale adversarului/terenului, pe baza cărora se sprijină decizia comandantului.
  Mai pe înţelesul tuturor, diferenţa este cam aşa: Te duci la piaţă să cumperi roşii. „Combat intelligence” – îţi va spune unde este piaţa, ce fel de roşii găseşti în piaţă şi care sunt preţurile. „Military intelligence” – îţi va spune ce fel de cartier este acela unde este situată piaţa, care este atitudinea locuitorilor cartierului faţă de tine, a cui este piaţa, cine este producătorul de roşii etc…..
  Goagăl frate, goagăl….

 28. Ravenmaster says:

  @Nimeni
  Merci ptr lectia de google! O stiam si eu demult de la Sherman Kent!
  Eu vroiam doar o simpla informatie, care nu reiesea din comunicatul MApN. Pana acum nimeni nu m-a lamurit!

 29. Nimeni says:

  @Ravenmaster – din comunicat eu am înţeles aşa:
  Bg. Inf Mil este sub opcon DGIA => datorită poziţionării acestei structuri, se va ocupa de inf la nivel op şi strat
  Combat int va rămâne probabil în sarcina cc la trupe etc….
  Mii de scuze dacă am fost sarcastic! Nu asta a fost intenţia mea.

 30. gogu says:

  consonatule,

  vezi ca am vrut sa fiu delicat. dar dumneata demonstrezi, prin ceea ce scrii, ca am dreptate. faptul ca ai slugarit sub comenzi americane si ca ii admiri, nu inseamna sa te confunzi cu ei. afirmand ca esti general american, te-ai diluat de tot. iar ideile pe care le-ai debitat de-a lungul timpului aici, demonstreaza ca nu mai ai nici o farama de demnitate si identitate.

  NU ESTI general american! iar strateg, este doar o parere de sine! marii comandanti (si strategi) aveau respect pt. micii comandanti. ce-i rau in a fi cdt.Pl?, mai ales unul bun?

  daca asta e modelul tau, treaba ta. oricum, am o singura intrebare pt. tine: generalul a luat numele de la sampon, sau invers?

 31. LEGIONARUL says:

  @GOGU-faci o mare si nedreapta confuzie.Omul nu a pretins ca-i general ci a facut ref. la pseudonim SWART….acesta-i intradevar gen. american si nu unul oarecare.de ce nu da domnul sa avem si noi macar 2(doi)ca el. acesta a condus RAZBOIUL DIN GOLF. cand politicul i-a cerut sa treaca mai repede la ofensiva,acesta a cerut noi fotog. aeriene ,s-a uitat si a raspuns ca el nu -si duce oamenii la moarte si ca nu-si misca fundul din transee decat atunci cand va aprecia el. a cerut noi bombardamente de toate felurile, a plecat la ofensiva cand a vrut muschii lui si a casigat. ti se pare cunoscu cu ce-i pe la noi?

 32. gogu says:

  @ legionar

  multumesc. se vede ca esti bine intentionat. crede-ma ca stiu si eu cine-i schwart.. eu ma refer la atitudinea celui ce posteaza cu acest pseudonim.

 33. Gabi says:

  @legionarul!
  Tu esti chiar verde ca fierea, misoginule !!!!!!Frustratule

 34. micutzul says:

  @ Altfel

  Scuze, acum am vazut oferta…Da, te rog da/mi adresa.

 35. lucius says:

  Comparatia cu piata si concluzia cu … goagal este super tare.
  Pentru doritorii de alte informatii de ce nu faceti … scrisorica la MApN???
  Fara rautate, daca in timpul activitatii nu ati aflat mai multe despre aceasta structura a ministerului, credeti ca puteti afla acum??

 36. LEGIONARUL says:

  @GABY-te-ai deconspirat nebuno. spune unde cand sicum?

 37. dan says:

  sa va spun ce a facut dim asta in TO afganistan timp de 6 luni:
  -nu au iesit 5 min din baza
  -au ascultat pe le colturile baracilor ce povesteau militarii intorsi din misiuni
  -au trimis rapoarte in tara de te miri ce, fara cap si fara coada, fara informatii
  – erau primii la cumparaturi pe KAF
  – umblau numai civili cu armamentul la vedere, barbi de ziceai ce informatori talibani sunt
  – si multe altele.
  P.S. nu toti sunt asa, depinde de cine ii conduce.

 38. Bure Bista says:

  Mai Danut mai,

  Tu esti cam exaltat. Pai cand se intampla asta? Ai tu habar de ce au facut oamenii aia, nu ce crezi tu ca au facut? Ca de inchipuit ne inchipuim multe? Nu crezi ca esti cam frustrat ca nu ti-au spus cand au iesit din baza? Ca doar nu trebuia tu sa afli! Sau trebuia? Rostul tau era sa stai dupa curu lor?

  In concluzie: cred ca daca ai fost prin Afganistan ai avut foarte mult timp de pierdut ca sa stai sa vezi ce fac altii nu sa faci lucru pentru care tara te-a trimis acolo. Cam mult venin si penibile argumente. Esti cumva invidios ca aceia erau elita pe cand tu un biet bagator de seama?

 39. micutzul says:

  @ Dan
  Omule eu cred sincer ca ii confunzi cu cei care erau cu voi sa va pazeasca voua funduletul. Nu trebuie sa faci asta si nici ca in necunostiinta de cauza sa lovesti in oameni pe care nu ii cunosti si iti garantez ca nici nu ii vei vedea. Cei despre care se face vorbire aici sunt o plamada mult mai grea decat iti inchipui tu.
  Daca eu am scris ceva despre faptul ca nu/mi convine ca toate informatiile sa ajunga in acelasi loc, nu inseamna ca am blamat aceste unitati. Am avut ocazia sa cunosc baieti din B.Cc. si sa stii ca sunt dati dr….lui. Sau cel putin erau. De exemplu eu am spus foarte clar ca informatiile trebuie sa se opreasca pe niveluri si pe etape. Sus de tot trebuie sa ajunga numai concluzii si propuneri. De exemplu MI 6 are structuri pe care nu le cunoaste nici primul ministru , nici regina…

 40. miki says:

  Dan ne abureste! N-avea cum sa stie continutul informatiilor trimise in tara decat daca facea parte din sistem, ori daca facea parte din sistem nu se intorcea contra vantului!…

 41. Alu' Gogu says:

  Domnilor,
  Smecheria este in trecerea de la nivel batalion, cu gradul de locotenet colonel al comandantului (salariul subordonatilor se calculeaza din solda comandantului), la brigada cu gradul comandantului de………….. si numarul functiilor cu grade mari cresc ………. in final in toate sistemele din tara (sanatate, invatamant.) scad salariile numai in M.Ap.N vor creste. Bravo, Basescu si serviciile. Nu am auzit sa scada numarul serviciilor secrete, 7 la numar.

 42. Nimeni says:

  @Alu’ Gogu
  Cu respect vă aduc la cunoştinţă că aţi deraiat. Vedeţi dvs. în Armată salariul subordonaţilor NU se calculează în funcţie de salariul comandantului, se calculează conform funcţiei ocupate şi a gradului militar deţinut. Ce ziceţi dvs. o fi posibil da’ nu în Armată, poate în altă parte, deci aţi greşit “adrisantul”.
  În altă ordine de idei, având în vedere afirmaţiile dvs conform cărora în TOATE sistemele din ţară scad salariile, numai în MApN vor creşte, vă doresc “creşterea” de care am avut şi vom mai avea parte (sper eu) până la sfârşitul acestui an.

  Cu deosebit respect,

 43. Alu' Gogu says:

  Cu respect va aduc la cunostinta ca:
  Legea 80 ART. 9*)
  Cadrele militare în activitate au dreptul la:
  a) solda lunară, compusă din solda de grad, solda de funcţie, gradaţii şi indemnizaţii, precum
  şi la prime, premii, sporuri şi alte drepturi băneşti, ale căror cuantumuri se stabilesc prin
  hotărâre a Guvernului; dar SOLDA DE FUNCTIE, este in directa legatura cu gradul comandantului, la batalion sunt functii mai mici iar la brigada din start numarul functiilor mai mari cresc. Cele 3 batalioane cu comandanti cu grad de lt.col. vor avea functii mult mai mari si mai multe. Eu nu la toate salariile din Armata am facut referinta domnule draga, ci la sistemul celor din informatii, tinand cont ca toate functiile bugetare din toate sistemele sunt blocate, ei au gasit artificiul de a mari numarul si marirea functiilor( de la batalion la brigada).Te rog citeste legile domnule, exemplific cu legea 138/99 privind salarizarea militarilor.
  ART. 4
  (1) Soldele de functie ale cadrelor militare in activitate si ale militarilor angajati pe baza de contract sunt diferentiate prin coeficienti de ierarhizare, in raport cu atributiile ce revin fiecarei functii, complexitatea si gradul de raspundere cerut de indeplinirea acesteia, solicitarile la efort, arma si ESALONUL la care isi desfasoara activitatea. O zi buna.

 44. Bure Bista says:

  @Alu Gogu

  Prin prezentarea ta nu faci decat sa cobori nivelul discutiilor la o speta tipic carieristilor de doi bani.

  Pai tu realizezi la ce nivel va opera aceasta unitate? Ce tipuri de misuni va executa. Ce informatii vor fi pe mana celor ce vor incadra o functie sau alta de acolo. Tu asimilezi Brigada de Informatii Militare cu cea de Infanterie si da-i inainte.

  Mai stai mai cugeta mai intreaba apoi arunca-te, ca de vorbareti e plina lumea. Iti recomand TV-ul, e mai potrivit pentru tine.

 45. Alu' Gogu says:

  Domnule Bure Pista, cine vorbea de operativ, tactic sau strategic. Fugi la culcare.

 46. Nimeni says:

  @Alu Gogu
  Acum vă contraziceţi. Mai sus mi-aţi scris cu litere mari, ca să pricep bine, că salariul depinde de eşalon. Acum ziceţi că nu vorbiţi de tactic, operaţional şi strategic (asta aşa, ca să fim riguroşi). Dacă dvs credeţi că un comandant de pluton de la brigadă (lucru de care n-am auzit, dar o fi cine ştie) câştigă mai mult decât un comandant de pluton de la batalion sunteţi într-o eroare MARE. Coeficienţii funcţiilor sunt în directă legătură cu gradul acestora nu cu eşalonul.
  “Sistemul celor din informaţii” este sistemul lor, şi nu cred că se cade ca noi cei din afara lui să “ne dăm cu părerea”. Nu ştiu despre ce transformare din batalion în brigadă vorbiţi, pentru că nu am cunoştinţă despre existenţa vreunui batalion de informaţii militare. Dacă dvs aveţi mai multe detalii, atunci aştept cu nerăbdare să ni le împărtăşiţi. Altfel, în lipsă de argumente…..
  Altfel, eu cunosc binişor legile care guvernează sistemul militar. Pe cuvântul meu… Şi tot pe cuvânt, eu nu fac confuzii între Statutul cadrelor militare (legea 80 amintită) şi legea salarizării personalului militar.
  În altă ordine de idei, vă recomand un duş rece. Apropos, ştiţi vorba aia românească cu “capra vecinului”?

 47. Alu' Gogu says:

  Va doresc o seara buna, mai cititi, dupa cum ai spus est

 48. miki says:

  @Alu’Gogu
  Toti militarii, mai putin cei din TO, au soldele scazute cu acelasi procent ca si cei din sanatate si invatamant !
  Nu mai cautati nod in papura informatiilor ca sa dezinformati in ce priveste intreaga armata!
  Referitor la oportunitatea infiintarii unei astfel de structuri, organizarea, dotarea si misiunile ei, precum si la celelalte detalii ale statelor de organizare, este bine sa fim mai rezervati in a emite judecati pentru ca riscam sa se nasca fara valoare!
  NU CUNOASTEM, NU VORBIM ! STAM FRUMOS SI MAI CITIM!
  Armata si legitatile ei trebuie intelese dincolo de prevederile la care faceti dumneavoastra referire, iar Informatiile cu atat mai mult!

 49. Nosferatu says:

  Kamarazi, vad ca sunteti foarte documentati! Apropo, Brigada de Informatii Militare poate sa ma informeze si pe mine cat mai costa o admitere la Sibiu? Dar la Pitesti? Un Doctorat la UNAp. Care mai e tariful sa fii reactivat? Cui se mai da spaga pentru misiuni externe? Astept raspunsurile voastre la fel de bine documentate!