Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

A fost promulgata Legea privind regimul stării de mobilizare a forţelor armate şi al stării de război

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat marţi, 17 noiembrie a.c. Decretul pentru promulgarea Legii privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război.

Guvernul adoptase în şedinţa de Guvern din 04 noiembrie a.c. proiectul de Lege privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război .

Proiectul de lege a fost elaborat ca urmare a prevederilor articolului 73 alin. (3) lit. f) din Constituţia României care stabilesc obligativitatea reglementării, prin lege organică, a regimului stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război.

Actul normativ defineşte starea de mobilizare parţială sau totală, starea de război şi demobilizarea şi, totodată descrie mecanismul declanşării stării de mobilizare parţială sau totală şi a stării de război, precum şi al încetării acestora.

Conform Legii:

Starea de mobilizare reprezintă totalitatea măsurilor extraordinare planificate şi pregătite din timp de pace, precum şi acţiunile desfăşurate pentru aplicarea acestora la apariţia sau iminenţa unei ameninţări grave care poate afecta ţara.

Starea de război reprezintă totalitatea măsurilor extraordinare care se pot institui în vederea exercitării dreptului inerent al statului la autoapărare individuală sau colectivă.

Mobilizarea parţială constă în aplicarea succesivă şi limitată a măsurilor prevăzute de starea de mobilizare, în una sau mai multe unităţi adiministrativ-teritoriale, precum şi pentru anumite elemente ale forţelor destinate apărării. Economia poate fi mobilizată in totalitate în unitaţile administrativ-teritoriale unde s-a declarat această stare.

Mobilizarea totală constă în aplicarea măsurilor prevăzute de starea de mobilizare, pe întregul teritoriu al statului.

Demobilizarea reprezintă renunţarea la măsuri şi activităţi desfăşurate în vederea mobilizării, ca urmare a încetării acţiunii factorilor care au generat mobilizarea şi a inexistenţei altor factori care să impună menţinerea stării de mobilizare parţială sau totală.

Legea privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, stabileşte de asemenea, organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de mobilizare. Sistemul naţional de mobilizare cuprinde structuri de conducere şi de execuţie, cu resursele, infrastructura şi relaţiile aferente, care au atribuţii în domeniul mobilizării, conform acestei legi sau a altor acte normative aflate în vigoare. Conducerea sistemului naţional de mobilizare este un atribut exclusiv al autorităţilor constituţionale ale statului, respectiv Parlamentul, Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Guvernul şi alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Legea cuprinde şi dispoziţii referitoare la asigurarea şi utilizarea resurselor umane, materiale şi financiare pe timpul stării de mobilizare şi al stării de război, precum şi măsuri privind asistenţa familială a militarilor şi a personalului civil cu obligaţii militare, pe timpul stării de mobilizare şi al stării de război. Activitatea de sprijin familial include servicii de asistenţă socială şi consiliere familială, precum şi sprijin pentru rezolvarea problemelor familiale ale militarilor şi personalului civil cu obligaţii militare din partea autorităţilor administraţiei publice.

De asemenea, sunt prevăzute sancţiuni pentru persoanele sau agenţii economici care nu se conformează regimului stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, astfel:

Refuzul persoanelor legal chemate să presteze servicii în interes public pe durata stării de mobilizare parţială sau totală şi a stării de război constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Refuzul operatorilor economici specializaţi în comunicare de masă de a transmite populaţiei imediat, şi în mod corect, hotărârea Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război ori decretul Preşedintelui României privind declanşarea stării de mobilizare se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Îndeplinirea vădit necorespunzătoare şi cu rea-credinţă a prestărilor de servicii în interes public, pe durata stării de mobilizare parţială sau totală ori a stării de război şi neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a măsurilor dispuse de către autorităţile militare pe timpul stării de război referitoare la starea de asediu şi starea de urgenţă, constituie contravenţii şi se sancţionează prin amendă de la 500 lei la 10.000 lei, pentru persoanele fizice, respectiv de la 10.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Prezenta lege intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, iar Ministerul Apărării, împreună cu instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale,m elaborează în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei lei „Normele privind finanţarea pe timpul stării de mobilizare şi al stării de război”, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Conform Constituţiei României, instituţiile cu atribuţii în declararea stării de mobilizare parţială sau totală şi a stării de război, precum şi încetarea acestora sunt:
– Parlamentul care poate declara, prin hotărâre, în şedinţa comună, mobilizarea parţială, totală, demobilizarea sau, în exclusivitate, starea de război.
– Preşedintele României care poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, prin decret, contrasemnat de primul-ministru, mobilizarea sau demobilizarea, după caz, a forţelor destinate apărării.

În cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.
sursa: Presedintia Romaniei; Informatia.ro

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “A fost promulgata Legea privind regimul stării de mobilizare a forţelor armate şi al stării de război”

 1. mega2005 says:

  Si la ce ne foloseste????…care armata si care mobilizare???….sa fim seriosi….mai dau de mancare unora si altora de pe la guvern si alte structuri cu “vipusca civila”….ca nu prea mai au obiectul muncii…ca de cand suntem in NATO nu prea mai stim ce e cu mobilizarea si ce vrea ea….cu serviciul militar,…cu rechizitiile,..samd,….este un haos total,.., apropos, se mai lucreaza la OM????…cu mapele alea burdusite de caiete si de tot felul de materiale fictive???…pana ne mobilizam noi si DACA REUSIM s-o facem si p-asta, se termina razboiul…si stiu ce vorbesc. Prin anii 95/96….la o aplicatie pe tara cu comunicatiile militare… de abia in 5 zile s-ar fi realizat o mobilizare partiala in conditiile in care, spre ex. ISRAELUL, are 12 sau 24 ore la mobilizarea generala….
  O sa ziceti ca nu-i chiar asa….astept corecturile de rigoare!!!!

 2. mega2005 says:

  Pe cand un articol cu ceva de genul…A FOST ABROGATA LEGEA NR.329????

 3. Marlon Juvet says:

  Oare cum se împacă prevederile legii cu chestia pe care am scris-o in rapoartele de trecere în rezerva, cum ca ne asumam faptul ca nu vom mai fi vhemati in activitate?

 4. grupul de initiativa says:

  Presedintilor structurilor asociative ale militarilor
  Stimate Domnule Presedinte,
  Grupul de initiativa pentru infiintarea ,,FEDERATIEI MILITARILOR DIN ROMANIA”, ajungand la concluzia ca :
  1. Singura cale legala de coagularea tututror structurilor asociative ale militarilor este FEDERATIA – structura ce asigura pastrarea identitatii juridice si patrimoniale a tuturor asociatiilor afiliate, asigurand simultan o mai mare putere de decizie si influenta in raport cu structurile puterii legislative si executive – centrale sau locale.
  2. Avand in vedere faptul ca unele conduceri centrale ale unor asociatii nu doresc sub nici un fel dialogul pe aceasta tema si obstructioneaza chiar simpla informare a filialelor lor judetene sau recurge la intimidari si chiar amenintari;
  3. Apreciind ca singura menire a unei structuri asoiative este apararea drepturilor membrilor asociati, nu interese personale, de grup sau afilieri politice obscure;
  4. a sosit timpul dar si necesitatea obiectiva a modernizarii structurilor noastre si a modalitatilor de actiune,

  CONVOACA CONVENTIA NATIONALA DE CONSTITUIRE A FEDERATIEI MILITARILOR DIN ROMANIA pe data de 25.11.2009 la sediul ACMRTIRE din str.Drumul Taberei nr.7-9, sector 6 Bucuresti.
  Structurile asociative care doresc sa participe sunt rugate sa confirme la telefon 0744.649.707
  Am fi deosebit de bucurosi daca va veti exprima, fara partinire, cat mai obiectiv posibil pozitia, fata de acest demers. atat individual cat si la nivelul conducerilor filialelor dumneavoastra, fie participand direct miercuri 25.11.2009 orele 11.00,la Conventia Nationala de infiintare a Federatiei Militarilor din Romania ,fie in scris la faxurile comunicate mai jos.
  Indiferent care este pozitia dumneavoastra va rugam sa ne-o comunicati la urmatoarele numere de fax: 0213118796 sau 0213671096 .
  Cu deosebita stima si respect,
  GRUPUL DE INITIATIVA
  PENTRU INFIINTAREA ,,FEDERATIEI MILITARILOR DIN ROMANIA”

  Pentru conformitateGl.bg.(r) Nicolae GROPAN

 5. ionica_minune says:

  Nenea grup de initiativa, oare ce dumnezeu legatura are federatia asta cu legea mobilizarii?
  Hai sa mai facem o federatie ca nu sunt destule in Romania……..
  Poate un post la subiect ar fi mai adecvat decat asociatii, federatii care nu duc decat la ……..avansari de ……pramatii ( a se vedea subiectii expusi aici pe site, nu cei care merita cu adevarat).

 6. ANUL NOU says:

  Pentru ionica_minune says : Domnule esti chiar “o minune de gandire bolsevica” CARE NU INTELEGE NIMIC DIN EVOLUTIA SOCIETATII OMENESTI. TINE-O TOT ASA PANA LA VICTORIA FINALA! POATE NOUL AN TE VA DUMIRI SI LUMINA PUTIN. DUMNEZEU SA TE IERTE SI SA TE AJUTE

 7. ionica_minune says:

  Anul nou sa va aduca numai indemnizatii de conducere cum am eu salariul domnule draga.
  Am gandirea bolsevica….posibil si putin probabil, dar mi-o asum daca asa considerati dumneavoastra desi am intrat in institutia militara dupa asa zisa perioada comunista. Poate ar fi trebuit sa constituiti asociatia cadrelor militare in activitate…….la asta v-ati gandit? Sunt sigur ca nu, intrucat nu va intereseaza decat interesele proprii si personale, asa cum se vede si din activitatea dumneavoastra. Daca dumneavoastra vi se pare normal ca un subofiter in rezerva sa ajunga general peste noapte, atunci da…….am o gandire bolsevica. Daca dumneavoastra vi se pare normal ca eu sa lucrez cu toate jigodiile care-si plimba chilotii la vedere printr-o unitate militara si sa le si spun sa traiti dom’soara lt., sa muncesc si pentru flacai de generali si colonei facuti peste noapte subofiteri si ofiteri destoinici ai armatei romane, atunci da, am o gandire bolsevica ( a nu se intelege ca am ceva cu fetele care au facut o scoala militara si au muncit ca si mine pentru o uniforma).
  Domnule draga, dumneavoastra ati adus armata la nivelul de ras in care se afla in acest moment. Dar va rog sa ma scuzati;probabil asta este viziunea dumneavoastra in ceea ce priveste citez: EVOLUTIA SOCIETATII OMENESTI. Daca in viziunea dumneavoastra evolutia consta in spagi, coruptie, demagogie si tot ce este mai rau in democratie, va rog sa-mi permiteti sa gandesc in sistem bolsevic si in continuare.
  Cat despre “dumnezeu sa te ierte”….din pacate pentru domnia ta, inca nu am murit si vei avea nesansa sa mai citesti posturi venite din partea mea. Si inca ceva: Dumnezeu m-a ajutat si ma ajuta si-i multumesc pentru asta.

 8. schwartzkopff says:

  bravo ionica-minune, anul nou sa va aduca tuturor impliniri personale si profesionale. Impreuna vom putea schimba ceea ce este azi rau in armata si nu numai.
  pt “ANUL NOU” – esti chiar nou pe aici si asta nu ar fi o problema dar debutezi cu stangul si nu te vad bine. Daca anul nou arata ca tine ne-am dus naibii cu totii!!!

 9. Colonelu says:

  Base, Ponta si specialii pregatesc in secret o OG prin care sa interzica iesirea din tara a cetatenilor romani cu varsta cuprinsa intre 17 si 50 de ani incepand cu 10 august 2014. In acelasi timp se preconizeaza reinfiintarea trupelor de graniceri (in subordinea jandarmeriei). Asa ca nu o sa cheme nimeni capsunarii, stati linistiti! Vor veni singuri in concediu in august si aici vor ramane!

 10. Nebunul satului says:

  Cine este de vină ca armata gulagului actual evreisc a fost distrusa si subfinantata ?Cel/cei care de 10-15 ani nu au asigurat fondurile pentru dotarea armatei[exceptie miile de generali facuti la apelul bocancilor ].Ne-am mulțumit că suntem sub umbrela NATO și că,la o adică,ne apără ăia.Fals!Până să vină ”ăia” ne cuceresc ”ăștia” de prin jur.Ce,pentru Crimeea a intervenit cineva în contra acțiunii rușilor?Occidentalii au ”măcăit” puțin și apoi au acceptat totul ca un fapt comun.Păi occidentalii,dacă interesele lor o cer,trădează și pe măsa și pe tacsu.Vă mai aduceți aminte ce le-au făcut polonezilor și cehilor?Ăștia au luptat tot războiul de partea ”aliaților” iar la sfârșit i-au dat pe mâna…rușilor.Învățătură de minte!