Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost publicată în Monitorul Oficial

Decretul nr. 683 din 16/07/2013 promulgat de Preşedintele României a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 441 din 19/07/2013. El intră în vigoare la 19/07/2013.

Decretul prevede promulgarea Legii 241 din 2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În esenţă legea prevede că pensiile recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se plătesc în cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.

Plata drepturilor băneşti prevăzute la alin. (1) se efectuează începând cu data de 1 octombrie 2013.

Se încheie astfel un capitol trist, de umilinţă pentru zeci de mii de pensionari din sistemul de apărare naţională, ordine şi siguranţă publică, care au fost deposedaţi abuziv de sume importante din pensiile lor obţinute cât se poate de legal.

Rămâne umilinţa desfiinţării pur şi simplu a pensiei militare de stat, militarii fiind incluşi într-un sistem public de pensii bazat pe principii, al contributivităţii, pe care ei nu au avut cum să le respecte.

Mai rămâne de văzut în ce măsură o nouă lege a pensiilor militare  va mai rămâne pe agenda actualului executiv şi legislativ şi în ce măsură aceasta va corecta haosul, absurdul şi arbitrariul din actuala legislaţie.

Legea 241 din 2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare cu Decretul nr 683

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

42 Responses to “Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost publicată în Monitorul Oficial”

 1. Relutu says:

  Da, se incheie in sfarsit un capitol trist, in care smenarii gradelor si functiilor pe ultimul an de activitate au fost fentati de smenarii primelor, grupelor de munca si sporurilor de surubelnita, vaselina, mansa, profundor, motor pornit-oprit etc.
  Acum sunt la egalitate. Intre ei, desigur caci marea masa a pensionarilor militari din structurile de executie, comanda si stat major care nu au beneficiat de grade si functii pe ultima suta de metri, ( nefiind agreati de sistemul “unsuros”) prime si sporuri care de care mai nastrusnice si care dublau si triplau soldele si a caror masa si casa era pamantul si cerul patriei, au ramas cu aceleasi pensii de mizerie. Si acestia din urma mai trebuie sa-si mai tina si gura caci in caz contrar atenteaza la principiul dreptului castigat al primilor.
  Nu credeti ca e nevoie urgenta de o noua lege a pensiilor militare, distincta de a civililor si care sa fie decapusata de tot soiu de sporuri specifice mediului civil si prime de pornire -oprire tehnica de lupta, ca si de sistemul pensionarii pe listele de asteptare ale gradelor si functiilor acordate pe ultimul an de activitate?

 2. Balcifer says:

  Corekt punctat ! Oricum paranghelia nu va tine mult ! Vom vedea la 1 octombrie !!
  DAAAAA ! Este nevoie de o noua lege a pensiilor militare – asa cum ai zis !
  Pana acum au castigat toti – mai putin MILITARII AUTENTICI !!~

 3. MuciFer says:

  Bai,tantalaule! La inceput urlai ca descreieratul cat de corecta este L119, acu plangi defuncta 164 si vrei una noua (!!). Baa, tu ai colona verticala? Crezi ca la cei 15 ani de armata ai tai, intrat in sistem la 27 de ani si iesit la 42, vei castiga mai mult? Baaa, toti ratatii deschid ratul si-si cer drepturi, ce drepturi ai tu,marlane? Un civil lucreaza 40 de ani in conditii grele si are 10 milioane pensie, tu vrei ca dupa 15 ani de cules gogonele si ratacit TAB-uri sa ai pensie ca unul care care a mancat militarie pe pita fro 30 de ani?

 4. Cip says:

  Si nu ti-a plesnit fierea pana ai batut cu destele voma de mai sus?

  Roman inrait si “infrustrat”, orbit si zapacit.

 5. Balcifer says:

  …cu bolnavii trebuie sa fim ingaduitori si blanzi!!

 6. Relutu says:

  MuciFer si tu ai ceva probleme cu tantaleala, pai ce nu ai vazut ca si in armata americana dupa 10-15 ani de militarie autentica ai dreptul la o pensie militara?
  Si unde pusca vanatorului ai facut tu militarie 30 de ani, cumva pe la vre-un birou cadristo-cifristo-finantist sau pe la vre-un oare’sce atelier conditionat racoros vara si calduros iarna de depanat povesti despre armata fie ea si la cules gogonele? Nu stii matalica oare ca sunt batrani care primesc pensie militara doar pentru ca au muncit in regim militarizat in perioada razboiului fara sa fi vazut frontul? De ce ironizezi munca in regim militarizat care este altceva decat munca celor 8-10 ore de fabrica-santier, esti cumva fratele lui cozmin gusa care stie ca militarii au privilegii pentru ca mananca la popota?
  Marlan esti tocmai tu cel care compari cei patruzeci de ani de munca la 8 0re zilnic si dormitul langa coapsa marioarei, cu sclavagismul permanent fie el si de 15 ani al unui comandant de companie in campul tactic, de gogonele sau cel din Afganistan. Ia vezi tu ce inseamna 15 ani de prezenta reala si permanenta la ordin, ce vechime ar da, ca sa faci o asemenea comparatie de rahat. Din acelasi motiv si tu cu cei 30 de ani ai tai de munca ( nu militarie) ai pensia mult mai mare decat civilul cu 40 de grija caruia nu mai poti. Daca nu stii ti-o mai spun si eu, armata actioneaza acolo unde i se ordona si nu ea trebuie sa se rusineze cu ceea ce face ci factorul politic care decide.

 7. Balcifer says:

  Nu pentru ,,bolnaviorul cu Muci….!! ”
  ,,29 ani si 6 luni vechime reala ; numai in unitati operative de tip A ;Stagiu pe toate functiile de la cdt.pl la cdt B . inclusiv ; brevetat TAB si VM. toate cursurile (inf.)de la Fagaras absolvite + un psihopedagogic la Buc.

 8. ursu says:

  Relu Gogonelu, din ceea ce ai postat mai sus nu se intelege nimic. Cred ca ai fost coleg de GAZ cu Cezar maimuta, sau cum dumnezeu si-o mai spune acum.

 9. Relutu says:

  Nu intelegi pentru ca nu te duce mintea.

 10. angus says:

  DE LA 1 IANUARIE 2014,TREBUIE SA INCEAPA UN CAPITOL TRIST SI UMILITOR PENTRU TOTI PENSIONARII MILITARI A CAROR PENSII AU CRESCUT IN ASTIA 3 ANI.
  DAR SA DUREZE PANA LA SFARSITUL VIETII LOR INFECTE DE TRADATORI.
  TOTI CARE AU AVUT PENSIA CRESCUTA SI CU UN LEU IN PERIOADA ASTA SA NU PRIMEASCA O PENSIE MAI MARE DE 350 DE LEI.
  ATATA MERITA TRADATORII ASTIA A CAROR PENSIE A CRESCUT,350 DE LEI PANA LA SFRASITUL VIETII LOR INFECTE .

 11. ursu says:

  GogoRelule, mi-e frica sa intru in polemici cu tine, ca vad ca ai mintea odihnita. Esti de acelasi calibru ca ala cu 100 de nume ce-si mai spune din cind in cind si si Cezar.

 12. MuciFer says:

  Intamplarea face, CIP, sa fiu artilerist ca tine.Promotie 1976.Si nu, nu mi-a crapat fierea, pentru ca nu ma roade invidia, sunt alergic doar la ..prostie si infatuare.

 13. MuciFer says:

  Relutule, in primul rand trebuie sa specific faptul ca nu raspund unor semianalfabeti, dar uite ca fac, totusi , o exceptie. NU am lucrat niciodata in birou, toata perioada este incadrata in grupe, VREO ( fii atent la scrierea corecta) 9 ani- alte conditii, restul speciale.Cand am iesit la pensie, mi-au iesit ani de munca mai multi decat cei de viata.Nu stiu de ce sari cu atata indarjire in apararea unui individ ironizat, mistocarit, injurat, umilit, batjocorit..pe toate blogurile.O fi vreo legatura sentimentala intre voi.Hai, noroc!

 14. MuciFer says:

  Balcifer,alias Cezar, alias,alias,alias….unde ai facut 29 de ani? De la 27 la 42? Stiam ca stai prost cu gramatica limbii romane, dar stai prost si cu aritmetica! De fapt, tu stai prost oricum si oriunde! Mai, dar testatea psihologica ti-ai luat-o?

 15. MuciFer says:

  BuciDeFer, mai cauti TAB-ul si acum? Poate asa ai strans 29,6 ani vechime, cautand TAB-ul pierdut! Nici magarul lui Danila nu se pierde de turma cum te-ai pierdut tu de TAB.

 16. MuciFer says:

  Cezare, alias BuciDeFer, vad ca ti-ai gasit pe aici aliati de calibrul tau, sau postezi ca de obicei sub mai multe pseudonime? Daca sunt de acelasi calibru cu tine, ma intreb oare ei ce or fi pierdut? PM, TAB-uri,rachete,tunuri…? Stii tu vorba, cine se aseamana se aduna.

 17. MuciFer says:

  Cipriane,te confundai cu Arti78.In rest, e valabil.

 18. MuciFer says:

  Pe Balcifer, alias maimuta-cur-de-fer, il deranjeaza faptul ca acesti oameni au castigat un drept anulat abuziv. O face cu atata inversunare si manie proletara de parca i s-ar fi luat lui de la gura. Vad ca pe aici mai are prozeliti, dar pe alte bloguri sunt multi cei care i-ar sparge mutra de n-ar mai reusi nici cei de la Antipa sa i-o reconstituie.

 19. angus says:

  ERA MAI DEMULT,UN INDIVID PE NUME STELIANP,CARE ERA SLUGA IZMANARULUI,LA FEL CA SI CEZAR MAIMUTA AKA BALCIFER.
  SI EL,SUSTINEA SUS SI TARE CA TREBUIE CONTRIBUTIVITATE(MILITARII NU AU CONTRIBUIT NICIODATA PENTRU PENSIE).
  TOATE BUNE SI FRUMOASE,PANA INTR-O ZI,CAND PE O DECIZIE DE PENSIONARE,PENSIA I-A SCAZUT CU VREO 1000 DE LEI,DIN MOMENTUL ALA,NU A MAI APARUT NICIODATA SA SUSTINA IZMANARUL.
  ASA TREBUIE SA I SE INTAMPLE SI LUI CEZAR MAIMUTA,TIGRI TIGANUL SI CURLEONE.
  LUAM LEGATURA CU AIA DE LA CASA DE PENSII SI CU PUTINA SPAGA FACEM DIN PENSIILE ACESTOR TRADATORI AKA TIGRI TIGANUL,CEZAR MAIMUTA SI CURLEONE,PENSII DE 350 DE LEI.
  PANA SE JUDECA EI, CRAPA.
  NU O SA MAI COMENTEZE NICIODATA PE UN BLOG DUPA.

 20. pontonieru ion says:

  Plata drepturilor băneşti prevăzute la alin. (1) se efectuează începând cu data de 1 octombrie 2013.
  Dar
  Plata, conf. dictionarului inseamna faptul de a platii o suma de bani datorata, achitare…, iar a efectua inseamna a desfasura, a executa, a indeplinii, a infaptuii, a presta..
  Asadar prevederea de mai sus a legii nu stabileste ca nu se platesc si banii retinuti din pensii conf legilor Seitan-Boc, Basescu dupa 1 ian 2012 ci numai cand incepe plata lor. Probabil vor urma alte procese!

 21. Balcifer says:

  Aveti in ..ANUS..faza lunga ..un demn si reprezentativ model al ,,DEFECTILOR – REPARATI “”de viorel Ponta!!

 22. Balcifer says:

  …cel cu MUCI……dar tu cu cine te certi???
  Pastila-i indicat sa fie luata regulat si la ore fix! Ai grija ,,domnul” meu !

 23. ion says:

  relutule, parca si aia ”unsurosi” au absolvit tot o scoala militara.

 24. Balcifer says:

  ,,a nu te duce mintea – sinonim cu prostanac ??!!!…ca lui beeear asta-i pica bine!!!!

 25. angus says:

  PAI NUMAI PRIN FAPTUL CA CEI CARE AU FURAT CU AJUTORUL IZMANARULUI(HGS1019) NU MAI TREBUIE SA DEA BANII INAPOI,INSEAMNA DEJA ZECI DE MII DE PROCESE CASTIGATE DE PENSIONARII MILITARI.
  PAI DACA LI SE APLICAU TUTUROR PENSIONARIILOR MILITARI A CAROR PENSIE A SCAZUT HG1019,NU MAI SCADEA NICIO PENSIE(SAU SCADEA CU 100-200 MAXIM).
  PE PERIOADA 1 IANUARIE 2012-1 OCTOMBRIE 2013,ORI RETURNEAZA BANII CEI CARE AU PRIMIT IN PLUS CU AJUTORUL HG1019 ORI PRIMESC SI CEI CARE AU AVUT PENSIILE DIMINUATE BANII PE PERIOADA RESPECTIVA,INAPOI.
  DIN 2 UNA,NU SE POATE CU JUMATATI DE MASURA.

 26. Balcifer says:

  …ANUS -faza lunga ! Tu realizezi ce tampenii spui ??

 27. MuciFer says:

  Bey, BuciDeFer, nu ti-am permis sa-mi folosesti expresiile, am drep de autor asupra lor, sunt proprietate privata. Bey, stii ce e aia „proprietate”?

 28. MuciFer says:

  Stimati colegi, cei carora le-au fost triunchiate ilegal pensiile prin catastrofala Lege Boc, cititi aici sa vedeti cum va carcaterizeaza un maimutoi care bantuie blogurile sun diferute pseudonime, care injura pentru ca nu are argumente,care a fost scos in suturi de pe alte lumi virtuale, un ofticos ros de invidie si orgolii, un neica nimeni plin de rautate, ifose si ranchiuna.

  Balcifer says:
  Iulie 22, 2013 at 9:14 am

  Aveti in ..ANUS..faza lunga ..un demn si reprezentativ model al ,,DEFECTILOR – REPARATI “”de viorel Ponta!!
  Reply

 29. Balcifer says:

  …cel(cea) cu MUCI……dar tu cu cine te certi???
  Pastila-i indicat sa fie luata regulat si la ore fix! Ai grija ,,domnul” meu !
  Totusi cred ca merg ca unse si ceva ..socuri electrice!!!

 30. MuciFer says:

  Maimutoi impanat, nu contest experienta ta intr-ale socurilor electrice. Insa vezi ce spune psihiatria despre deliluri si obsesii. Tu ai impresia gresita ca esti cineva, nu, tu esti doar..ceva.Tu ai impresia ca toti suntem transxesuali sau de genul ambigen si ca numai tu esti barbat. Ia consula un psihiatru sa vezi ce diagnostic iti pune! desi, dupa cat de bine le ai pe alea-alea cu socurile si pasteaua, inclin sa cred ca esti evadat de la ..irecuperabili.Dunga rosie ai?

 31. Balcifer says:

  Aveti in ..ANUS_.faza lunga ..un demn si reprezentativ model al ,,DEFECTILOR – REPARATI “”de viorel Ponta!!
  Cu mult succes va reprezinta si …..Cea cu Muci….hi..hi.hi,,,,,,

 32. Relutu says:

  Ioane, nu o face pe prostul, stii bine ca “unsurosul” cu pensie pe L 263 nu-i totuna cu tehnicianul militar onest, asa cum si “colonelul” de pe listele de asteptare ale L164 nu-i totuna cu colonelul adevarat trecut la fel de onest prin toata ierarhia si care a stat ani buni pe Lt.colonel.
  Rusine amandorurora.
  Iar cei care va simtiti cu musca pe caciula, mai plecati in scarnavie , nu ne mai dati noua celorlalti militari cinstiti, lectii de gramatica si de moralitate .

 33. mihalache says:

  profit de bunatatea prietenei mele sa folosescinternetul ei si sa citesc ca eu nua am ,,sivad cum va balacariti ..hai sa vedem :de3ce va supara ca le-a crescut pensia alora .asa a iesit din calculu pe lege raportat la vechime . salariile de o viata ..calcul la fel ca la civili .dar in armata au fost salarii mari . si anumite conditii de munca si mai ale vechime ,,multi au iesit cu 40 50 de ani munciti zi de zi .asta este . CALCUL CA LA CIVILI PE PUNCTE A FOST NOROCUL LOR <<<Au avut salarii mari ….mai bine ati cere voi o majorare dar dece nu vedeti ca disponilizatii au iesit neindeplinind vechime ,varsta ,,pai la 45 de ani vad ca va zbteti sa aveti dreptul la cumul ..astia la care le-a iesit din calcul pemnsiile mai mari sant cam toti pe duca …. dece nu sariti i9m sus ca televiziunile balacaresc fostii militari. ca s-au transformat in anchetatori ,,ziceau ca securitatea le intra in case ,dar ei ce fac? fac mai rau atentie sa nu va vina randul numai de bine

 34. catalin says:

  sper o lege a pensiilor militare care sa tina cont ca varsta de pensionare a fost de 55 ani ,cand miliarul putea sa iasa la pensie cu anii munciti in armata si cu cei de dinainte de armata ,adica varsta finala ..acum s-a majorat la 60 de ani , sant ofiteri in rezerva care anul acesta puteau iesii la pensie dar trebuie sa astepte cateva luni …cunosc si ofiteri someri .au plecat din armata pe diferite motive , dar nu au loc de munca si au 55 de ani aqstia ce fac? si dragii mei dece santeti asa de rai cu cei care au avut norocul sa aiba o pensie mai mare pe legea actuala ,,,calculu nu e din burta este exact ca la civili m dar acestia au avut salarii mari si nu are nicio legatura cu 20 de ani //mai bine taceti dracului din gura ca vine cutremurul si va satura pe toti de banii ,,aleluiaaaaaa;;

 35. Maria Tereza ! says:

  ..Cataline da tu ..de ce nu taci ? Clampani peste tot!!!

 36. Maria Tereza ! says:

  Balcifer says:
  Iulie 22, 2013 at 9:32 pm
  Aveti in ..ANUS_.faza lunga ..un demn si reprezentativ model al ,,DEFECTILOR – REPARATI “”de viorel Ponta!!
  Cu mult succes va reprezinta si …..Cea cu Muci….hi..hi.hi,,,,,,

  Tare di tat !

 37. iliesi says:

  eu cred ca esti bolnav de ura .. ce ai omule. ti-a luat cineva din pensia ta? in loc sa ceri ca pensia ta sa creasca ,,,dar stii ceva ,,ti-o dau pe asta crescuta si du-te pe lumea ailalta cu ea ..om fara minte si caracter esti un nenorocit .vai de capul tau de cretin ce est sa iti fie rusine ,,esti o bestie

 38. marian chelaru says:

  dle tereza maria ,sau cum dracu te-o chema nu ma fa pe desteptul so ma du-te in p,,,,a matii . ca nu obligi fu oamenii ce sa clempane ,racar nenoricit ce esti ,ca aci se vorbea de lege pensii mdi spune omul oful,,,,,du-te dupa maria tereza si vezi ce face AMIN

 39. iliesi says:

  comentati ce spune ponta referitor la taerea pensiilor;;tortionarilor;; zice ca tae pensiile lor ca sant speciale si ca le da pensii ca la toata lumea …pai legea 263]2010 este pensie contributiva asa ca nu mai e militara .asta alta treaba nu are ? nu stiu cum sa acopere ca ei nu fac nimic ,,acum il intrece pe boc.. asta le-a mai ramas . devin ei tortionarii rortionarilor ,,, doamne fereste ,au si astia copii nepoti ,,,si roata vietii se invarteste ,,,,,

 40. marcu says:

  Cine se ocupa totusi de indexarea pensiilor pe 2011 si 2012 in urma declararii ordonantei de guvern privind indexarea anterioara ca neconstitutionala.
  Se ocupa cineva si de problema alinierii grupelor de munca conf. Hg 1019.
  SCMD si ANCMRR dorm in privinta acestor probleme. Parca sunt animate de alte initiative precum cumularea salariului cu pensia in momentul in care tinerii intra in somaj negasindu-si un loc de munca.
  Mai accelereaza cineva emiterea unei noi legi a pensiilor avind la baza incadrare in grupe de munca nediscriminatorie si luarea ca baza de calcul a VENITURILOR SALARIALE din cel putin ultimele 12 luni de activitate sau la alegere o alta perioada.

 41. anonim says:

  Aveti dreptate. SCMD si ANCMRR cam dorm in papuci (asa cum f multi au dormit in ultimii 23 de ani in care tara a fost devalizata si saracita mai ceva ca pe vremea fanariotilor). Si-au vazut sacii in caruta multi corifei si acum ce sa mai lupte? Din acest pdv Relutu are dreptate (smenarii pe L119 au castigat, smenarii pe L164 au castigat, toata lumea buna e multumita). Pacat ca smenaria si manaria au invins. Unde sunt oare demnitatea si onoarea ? Unde s-au dus? O lege la obiect pentru pensiile militare se impune in regim de urgenta( asemanatoare L164 dar fara smen, manareala etc) iar noua lege sa fie aplicata la toti rezervistii fara exceptii gen principiul cuantumului avantajos, dreptul castigat cu stangul etc .Numai in acest fel institutia militara va recastiga increderea populatiei .

 42. stefan says:

  nu inteleg decevse amesteca doamna asta plumb in legatura cu pensiile militare sant cei care au obligatia sa se faca ordine si sa se inteleaga ca pensiile militare santMILITARE nu speciale diferenta mare fiindca spesialii au sal;arii iar militarii au avut si au solde de acea trewbuie sa se explice tuturor ca militarii au grade ca nu au nici o legatura cu civilii militarii de atunci si de acum sant la ordin cu ochii pe ceas timp de 24 ore la nevoie pe ei ii cheama civilii stau acasa de sarbatori nu la vegera tarii sa le fie rusine alora dinguvern ca nu inteleg nici ei asta ,, ce face domnul ministru dusa ca a vorbit intreuna si nu a facut nimic dar cu hg-s 101`9 ce face cu rezervistii de inainte de 2011 respectiv 2001 alooooooo se aude?