Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

A fost semnat contractul de achiziţie a 12 avioane F-16, second-hand

Aşadar s-a decis: România şi Portugalia au semnat contractul de achiziţie a 12 avioane F-16. Astfel, în comunicatul de presă al MApN se specifică că “Guvernul României şi cel al Republicii Portugheze au semnat contractul de achiziţie, în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forţelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române”.
Contractul de achiziţie a fost semnat după obţinerea autorizaţiei de transfer din partea americană. “Autorizaţia, acordată de Congresul SUA, este obligatorie, înainte de încheierea oricărui contract”, se specifică în acelaşi comunicat.

În perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea – în Portugalia – a personalului român ce va opera avioanele F-16. 9 piloţi şi 75 de tehnicieni urmează să înceapă pregătirile în Portugalia.

Primele aeronave vor sosi în România, în cursul anului 2016, urmând ca “până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operaţională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze şi a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA”.

Cu aceste avioane “România va asigura întărirea securităţii spaţiului aerian naţional şi creşterea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO”, se spune în finalul comunicatului.

Sursa: comunicat de presă MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

21 Responses to “A fost semnat contractul de achiziţie a 12 avioane F-16, second-hand”

 1. Joja de ulei says:

  Romanistanul deschide muzeu sau ce face cu vechiturile ..?

 2. szilard says:

  Cica : 12 aparate F-16 modernizate vor fi achizitionate, apoi modernizate si motoarele vor fi reparate capital
  Frate cotcodace, ceva nu e in regula.

 3. Suntem rusinea Africii says:

  Ruginituri aruncate de SUA la gunoi apoi aruncate si de portughezi la fier vechi ..Numai o colonie africana mai da 1 dolar pe fiarele vechi de 40 de ani….

 4. Dan Aldea says:

  Decat sa iei cazane ruginite de bani aia luai 6 gripeni nou nouti de spargi fereastra cu ele cand treci.Da asa am luat noi de la Romani am luat sabii ca erau mai rezistente de la turci tunuri folosite ca ziceai ca e ceata cand trageai cu elesi lovea la alimentara da nimerea aicia ;de la franci am luat mitraliere ce se bloca in primu in al doilea Pantzere fara munitie indeajuns iar de la rusi T 34 ruginite acum luam cazane zburatoare americane da si astea ruginite.noi aveam o fabrica de avioane de bani astia si de pana acum daca investeam salvam si industria de avioane si facem si loc de munca…da mai bine cazane… Au cumpărat F16 second hand pentru că biplane din al doilea război mondial nu mai aveau, că de aveau, retarzii cu drept de decizie din armata, din alea luau. Cumpărati si gloanțe second hand, sau puscate deja, sau indispensabili second hand:? Capete de lemn nu cumpărati, că ale voastre s-au uzat deja si va curge rumeguslui pe urechi. Mai dam si banii inainte cu 4 ani ca la curve. Vai si amar de colonia asta .

 5. szilard says:

  Trebuie sa dezvalui un secret : stiu limba suedeza, par exemplu le spun : MHAHHEN adica fac haha, si apoi ma spal cu o cirpa catifelata.

 6. Dani de Vito says:

  Stergeti comentariile despre ruginele F-16 .Bine atunci sa le laudam .Sunt avioane exceptional de bune ,luate pe bani putini ,sunt noi si nu s-au dat comisioane imense pentru ele iar Baroso nu ni le-a bagat pe gat..

 7. Gheo says:

  “szilard”, cred ca vorbesti multe limbi…dar, cu regret, limba romana nu o stapanesti bine.

 8. szilard says:

  Numai cind iau o bere ALRLBACHER la 2,5 l comentez acest site simpatic, iar cu limba ro. sa stabilim un lucru : eu am fost premiant si la liceu si la facultate(am avut bursa), asadar nimeni nu poate sa imi spuna de gramatica, si inca un lucru : nu sint de acord cu terminologia SUNT si alte prostii, eu fac cum vreau eu, si sint multi care gindesc la fel.

 9. capitanul says:

  pe 25 se fac avansari la exceptional. cine o sa fie avansati. civilii cu grade, nu ofiteri cu scoala. RUSINE . SA OPREASCA CINEVA BATAIA DE JOC

 10. Balcifer says:

  ..mai lasati ! Era vorba de avioane ,adica de harburi…!!

 11. Dan Aldea says:

  Trebuia România să cumpere avioane americane ruginite de 38 de ani , dublu second hand de generaţie veche, în condiţiile în care mai avea flotila de MIG 29, mult mai noi si performante ,avion folosit încă de multe state, chiar din Europa? ECONOMICA.NET a solicitat un răspuns Ministerului Apărării, dat fiind că abia a fost aprobat memorandumul pentru achiziţia avioanelor din Portugalia.

  “În perioada 1989-1994 au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române 21 de aeronave MiG-29, care au fost scoase din înzestrare printr-o Hotărâre a CSAT din anul 2004, intrând în procedură de valorificare. În prezent, Forţele Aeriene mai au în administrare 12 aeronave de acest tip, dislocate la baza Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa”, se arată în răspunsul primit de la serviciul de presă al Ministerului Apărării.

  De ce au fost scoase din uz avioanele

  În 2002, avioanele au fost consemnate la sol şi nu s-au mai ridicat niciodată. Ce spune Ministerul:

  “Decizia privind scoaterea din înzestrare a avioanelor MiG-29 şi alegerea avioanelor MiG-21 pentru modernizare a avut la bază considerente de eficienţă economică, de uniformitate a suportului logistic şi de eficacitate operaţională. În procesul de elaborare a programului privind avionul multirol, structurile specializate din M.Ap.N. au efectuat studii de concept, iar varianta de modernizare a avionului MiG-29 MF nu s-a încadrat la niciun parametru de eficienţă tehnico-economică. Argumentele au inclus, printre altele: lipsa eficacităţii operaţionale, urmare a lipsei muniţiei specifice şi a numărului insuficient de aeronave, lipsa suportului logistic minimal, dificultăţile de sprijin logistic generate de lipsa suportului industriei naţionale de apărare, lipsa posibilităţilor reale de modernizare cu un partener din Alianţa Nord-Atlantică, care să asigure un nivel acceptabil de interoperabilitate”.

  Şi totuşi, alţii au putut

  Polonia este ţară membră NATO ca şi România, dar asta nu a împiedicat-o să-şi updateze avioanele de fabricaţie sovietică. În 2011, Polonia a semnat un contract pentru modernizarea a 15 aparate MIG 29, contract în care au fost implicată şi firma israeliană Israel Aircraft Industries (IAI). Valoarea totală a contractului a fost de doar 30 de milioane de dolari, iar avioanele trebuie livrate până în 2014. Primul a ajuns deja la polonezi în iulie. După modernizare, Polonia a anunţat că va folosi avioanele până în anul 2028.

  Oficialii Ministerul Apărării de la Bucureşti nu au dorit să comenteze acţiunile omologilor lor de la Varşovia.

  Mai mult, din răspunsul lapidar al Ministerului Apărării Naţionale nu reiese ce s-a întâmplat cu cele nouă avioane care lipsesc. Avioanele au fost apoi vândute pe bucăţi, pentru componente. Mai mult, potrivit relatărilor din presa de atunci, cinci motoare de pe Mig-urile 29 din dotarea armatei române au ajuns exact în Polonia, unde au fost recondiţionate

 12. lute says:

  Oare imi va ajuta Domnul sa traiesc pana cand vor plati cozile de topor pentru tradarile de tara?

 13. Vasile Tintea says:

  Tine cont ca un mig 29 modernizat face praf o flotila de F-16 block 25 in cateva minute.

 14. szilard says:

  24 Gripenuri costau 1mld euro.
  Deci 12 Gripenuri costau 600 000 euro(treaca de la mine-desi ar fi facut 500 000 euro).
  Deci puteau sa achizitioneze 12 Gripenuri noi, la acelasi pret(numai ca Gripenurile noi le da jos pe F-16 (oricit ar fi ele de modernizate in 2016, nu stiu daca or sa mai zboare F-16 la aceea data ), SAMBA DE JANEIRO.

 15. szilard says:

  MIG-ul 29 are 2 motoare, tun automat de 30 mm, si modernizat este la nivelul lui F-18 modernizat.

 16. Marlon Juvet says:

  “Tine cont ca un mig 29 modernizat face praf o flotila de F-16 block 25 in cateva minute.” ٍ
  Sigur că da, şi Bruzli îl bate pe Vandam (am păstrat, pentru savoare, transcrierea originală). Sau cum era întrebarea – sondaj aia existenţială pentru glanetaşi, la domnu’ Dan la OTV: “Cine ar câştiga dacă s-ar bate dacii cu samuraii”.
  Abordare de copil de grădiniţă, grupa mare “Tatăl meu fumează şi poate scoate fumul pe fund!”. “OAU,ce tare, l-ai văzut tu?” “Nu, dar am auzit-o pe mama întrebându-l “Iar mi-ai dat mă, să-ţi spăl izmenele pătate cu nicotină?”.

 17. szilard says:

  Eu nu am zis ca bate o flota de F-16, dar tine cont de un lucru : cind vor veni F-16 in 2016, ele vor fi duse spre modernizare completa, DECI GUVERNUL.RO A CUMPARAT NUMAI CARCASA (din duraluminiu cei drept), si inca un lucru : cele 1 milion de piese care formeaza un F-16 AU UZURA !!!!!!!!!!, ca sa fiu mai explicit : cind se strica un autoturism tragi pe dreapta, dar la un avion e catastrofa si stricarea unui surub, poti sa cumperi second hand : ciocane, chei de 17, surubelnite, dar nu avioane multirol cu toate piesele uzate !

 18. Marlon Juvet says:

  @szilard – nu ţie îţi era adresat mesajul, după cum vezi, dau şi extras.

 19. Vasile Tintea says:

  Ca sa-ti explic trebuie sa renunt la toate sinapsele ..Atat iti spun ca e vorba de avioane de LUPTA de generatii diferite nu de plimbat bovinii politici in deplasari de placere .

 20. gheo says:

  Pentru a va “racori” este bine insa, credeti ca le pasa la prea multi ca … “tradatori de tara aciuati pe la toate palatele de seama ale tarii”, vand si instraineaza “cat pe fata cat pe ascuns … tooooooot” din Romania ?, “NU, Ardealul este “retrocedat ilegal” celor care au fost “ori criminali de razboi si le-a fost confiscata averea” sau “au fost despagubiti dar …”, pentru un “troc murdar cu udmr sau ungaria”, … “TAC” si lasa, chiar ca “Drapelul si Imnul Romaniei sa fie terfelite !!!, resursele naturale, “DUSE” sau pe cale sa fie vandute fara scrupule sau discernamant la preturi derizorii”, fondurile de pensii si sanatate … tot la discretia unor samsari autohtoni si straini, cum naiba … sa achiti “TREI SFERTURI din pretul unei autostrazi de 400 de km” pentru doar … 52 de km realizati efectiv ?, achizitii de tehnica militara de la fier vechi buna doar pentru dezmembrat si pentru topit, transformarea Romanie intro “latrina pentru produse alimentare contrafacute, pline de componente chimice cancerigene” sau … multe altele, ca la manele … “fara numar !”, ce mai conteaza ca, ieri parca, locuitorii unui orasel din Muntii Apuseni” erau pe “pozitia de a se “ciomagi” intre ei – de a incepe un adevarat razboi civil local – mai ceva decat locuitorii de la “Ruginoasa” unde totusi, asta este o traditie veche si nu cauzata de “invrajbirea” provocata de o clasa politica “corupta si mincinoasa …, cum poate spune “un prim ministru” ca, trebuie “aplicata legea” in cazul manifestantilor care vor sa-si apere “apa si pamanturile de otrava”, dar, impotriva celor “corupti si care au vandut ilegal tara” nu “se aplica legea sau …. pana sa fie aplicata, “fapta se prescrie”, “CINE APARA TARA ?, amaratii aia care vor sa-si pastreze pamanturile neotravite pentru ei si copii lor sau cei care vin sa-i ciomageasca – jandarmii, culmea, platiti tot din banii amaratilor – uniforme, hrana, salarii si intruirea pentru a “ciomagi” la liber si …, la cati le pasa in Romania de toate acestea ??? , ce mai conteaza … “cateva nave si avioane de lupta scoase de la fier vechi s revopsite pe post de nave de lupta adevarate dar, pe bani enormi ???.

 21. Dan says:

  Nimeni nu este de acord cu aceasta achizitie, iar cei care au aprobat proiectul…stiu ei de cine sa asculte cand pun semnatura pe contracte! Hotilor!