Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Declaraţia de presă a ministrului Apărării la începerea reuniunii Comitetului Militar al NATO

La începerea lucrărilor reuniunii Comitetului Militar al NATO, de la Sibiu, Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu a făcut o scurtă declaraţie de presă în care a afirmat că retragerea militarilor români dislocaţi în Afganistan va începe din a doua jumătate a anului 2013.

“În principiu, vom începe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumătate a anului viitor, urmând ca după 2014, în deplin acord cu aliaţii, pe principiul «împreună am intrat, împreună ieşim din Afganistan», să asigurăm o prezenţă minimală pentru asiguararea condiţiilor de instruire şi mentorship a forţelor de securitate afgane”, a declarat ministrul Dobriţoiu.

Referitor la asigurarea misiunilor de poliţie aeriană, Dobriţoiu a declarat că speră că “în foarte scurt timp” va fi luată o decizie politică, astfel încât România să nu îşi piardă credibilitatea şi să fie în măsură să asigure acest tip de misiuni”.
Oricum, acest subiect nu se va afla pe agenda discuţiilor Comitetului Militar al NATO.

“Deciziile privind planificarea apărării, inclusiv planificarea operaţiilor în spaţiul aerian, sunt decizii naţionale. Din punct de vedere al Poliţiei aeriene, având în vedere capabilităţile limitate pe care le avem, mă refer la numărul de avioane, avioane care se apropie de sfârşitul ciclului de viaţă, avem provocări în sensul acesta şi să sperăm că vom lua o decizie politică în timp foarte scurt, ca să nu înregistrăm deziluzii şi să nu ne pierdem credibilitatea. Adică să fim în măsură să ne asigurăm misiunile de poliţie aeriană pe întreg spaţiul aerian al ţării. În acest moment avem două avioane care sunt în lucru la Avioane Craiova pentru a le îmbunătăţi ciclul operaţional”, a afirmat Dobriţoiu.

 

Ştire în curs de updatare

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Declaraţia de presă a ministrului Apărării la începerea reuniunii Comitetului Militar al NATO”

 1. army says:

  DACA ARE UNU DRUM PE ACOLO,SA LE SPUNA ALORA,CA UN COLONEL ARE PENSIA UN PIC MAI MARE DECAT A UNUI CEAPIST SI DE 3 ORI MAI PUTIN DECAT UN SUBOFITER,BETIV,PROST,PUTUROS SI INCOMPETENT,CARE A AVUT RABDAREA MAGARULUI.
  P.S.:DACA STIA COLONELU CE IL ASTEAPTA,NU ACCEPTA SA IASA LA PENSIE,LA ORDINU NATO.
  ORICUM,PREGATITI-VA DE RAZBOI,CA ARMATA ROMANA SIGUR NU VA PARTICIPA(CEL PUTIN PENSIONARI MILITARI,CARE AR MAI PUTEA LUPTA,AIA A CAROR PENSII AU CRESCUT,SUNT DEJA EXPIRATI,SI PESTE 5 ANI,100% NU VOR MAI PUTEA LUPTA IN NICIUN RAZBOI).

 2. vasile says:

  ARME DE ZAPACIRE IN MASA PENTRU MILITARI
  (Un comentariu la postul “D-l ministru Dobritoiu,un raspuns prin care ne mentine (doar) speranta ?!”)
  -La inceput a fost ”toleranta zero”fata de cei ce-au incalcat si incalca legea;
  -Apoi,promisiunea conform careia ,…imediat vor fi abrogate ”toate legile boc care au nedreptatit romanii” ;
  -Apoi ,M.Ap.N are resurse ,dar nu au celalalte structuri si se asteapta uniformitatea ;
  -Apoi ,este nevoie de …culegeri de propuneri pt.o comisie care sa faca ce ?…;
  -Apoi ,nu sunt resurse financiare pt.acest an ,”functionam dupa bugetul boc”nu ???!!!…,ca de aceea am luat conducerea guvernarii…;
  -Ceea ce este jenant pt. Dl.Dobritoiu este ca ,lipsa de respect si responsabilitate pentru lege ,este aruncata pur si simplu in cazul nostru ,pe votul de la alegeri …ca la curve (scuze) ,daca ne votati …vedem la anul ,daca nu iesim noi…,la revedere …,ca si cum suntem milogii societatii …???!!!…,deci ce conteaza ca anastase a furat legea in parlament ,ce conteaza ca a promulgat-o un impostor si ipocrit ,demis de popor ,dar nu de” politicieni”,ce conteaza hj (hotarari judecatoresti n.n.) definitive si irevocabile ,ce conteaza haosul si ilegalitatile comise de seful mafiei nastase ,etc…;
  -Da ,trebuie sa-i spunem acestui domn ,ca noi nu ne vom plimba ”ca la cotroceni”,s-ar putea (cu bunavointa d-lui Dogaru si a tuturor filialelor din tara),sa il trimitem acasa,direct de la minister ;
  -Daca nu a fost si nu este in masura sa gestioneze o astfel de situatie,extrem de simpla si legala , decat prin santaj ,nu este admis sa conduca aceasta institutie;
  -Suntem plictisiti de vorbe si filosofia parteneriatelor strategice si NATO ,de sustenante ,de predictibilitate ,etc…si de tot soiul de termeni care nu spun nimic ;
  -La salariul si afacerile pe care le are dl.Dobritoiu ,nu il mai intereseaza respectul principiului obiectiv al legii .
  Cu decenta consideratie .v p

 3. anonim says:

  Tot ceea ce a facut de la ocuparea scaunului de la MApN si continua sa faca acest asa zis ministru este o propaganda electorala ieftina – MULTE PROMISIUNI-ENUNTURI- amenintari fara perdea, gargara fara continut. Comportandu-se ca o sluga credincioasa a vremelnicului uzurpator de la Cotroceni – CRIN LAURENTIU ANTONESCU CACARAU PORUMBACU CARTOFOTUL- a fost primul care a decapitat conducerea serviciilor secrete ale armatei promovandu-si fostii colegi si dand “posibilitatea” uzurpatotului sa semneze si decrete de avansare a unor generali. Graba teribila a liberalilor in a decima tot ceea ce apartine institutiilor de stabilitate a unui stat dovedeste o periculoasa aventura marca FELIX MOTANUL, aventura in care, cu “voia dumneavoastra ultimul pe lista” ION ILICI ILIESCU VESNICUL BOLSEVIC, continua sa traga sforile. Tot o graba inexplicabila este si afirmatia bretonatului ministru referitoare la retragerea din Afganistan- actiune care nu face parte din sfera sa de decidenta.
  P.S. Daca tot este asa de vorbaret sa ne spuna si noua la ce varsta si cu ce grad a iesit la pensie din Armata, care a fost cuantumul pensiei, care a fost valoarea compensarilor primite si daca a fost obligat sa se pensioneze sau a fost la cerere pentru a nu pierde ciolanul oferit ca politruc liberal (secretar de stat)

 4. vasile says:

  Suparat si scarbit de decizia Tribunalului Gorj, cu privire la contestarea deciziei mele depensionare, asa cum aminteam intr-un mesaj anterior, mi-a venit un chef de scris justificat cred si am trimis Dlui ministru al MApN scrisoarea de mai jos. Ce altceva mai putem face?
  Spuneti si voi….
  DOMNULE MINISTRU,
  Subsemnatul Mr. (rez.) ……….. (după fostul premier Boc, un civil oarecare) cu domiciliul în ……………………., vă înaintez prezenta petiţie într-un moment extrem de delicat al vieţii mele în care nu mai înţeleg nimic din tot ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă cu mine şi cu alţi militari în rezervă. Sunt complet prăbuşit iar viaţa mea a devenit ridicolă şi fără sens, graţie campaniei de denigrare sistematică a militarului român de către fostul guvern condus de Boc şi a măsurilor luate de către acesta împotriva rezerviştilor Armatei Române, începând cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul şi terminând cu recalcularea/revizuirea pensiilor acestora.
  Menţionez că tatăl meu a fost subofiţer iar bunicul a fost rănit grav în luptele din al II-lea Război mondial iar subsemnatul, a îmbrăţişat carierea militară de la 14 ani cu o dragoste sinceră şi cu o dorinţă de neclintit de a reuşi. Educaţia primită a fost extraordinară iar rezultatele mele au fost foarte bune atât la Liceul Militar Craiova cât şi la Şcoala de Ofiţeri Activi de Transmisiuni de la Sibiu. Mai târziu, ca ofiţer activ, am reprezentat ţara în trei misiuni internaţionale de peacekeeping, respectiv Angola, RD Congo, Afganistan precum şi în alte misiuni internaţionale pe linie de armă, cursuri NATO, etc. După o carieră mai mult decât strălucită, am fost nevoit să trec în rezervă în anul 2006, urmare a restructurărilor dictate de aceiaşi Europă, care actualmente ne-a întors spatele.
  La acel moment, exista o legislaţie clară (OG 7 si Legea 164), prin care cei în situaţia mea, erau trecuţi în rezervă cu dreptul la o pensie anticipată parţială, la nişte salarii compensatorii şi, cu dreptul ne a ne angaja în orice domeniu de activitate din viaţa publică, inclusiv în administraţia publică, pentru a compensa pierderile financiare dintre salariul avut ca militar activ si pensia redusa substanţial. Spre exemplu, la trecerea în rezervă salariul meu era de 3200 lei iar pensia a fost stabilită la 1100 lei. Ulterior, prin modificările coeficienţilor militarilor activi, pensia mea a fost recalculată şi a ajuns la valoarea de 1927 lei.
  Domnule ministru, la vârsta aceea de 14 ani când am intrat în rândul forţelor armate, între mine şi Statul român s-a semnat un angajament, un contract, prin care eu eram obligat să-mi dăruiesc şi viaţa pentru binele naţiunii iar în schimb, să primesc acea pensie şi acel drept de a lucra în viaţa civilă. Ca militar de carieră, ştiţi foarte bine care au fost privaţiunile serviciului militar şi mai ştiţi de asemenea, că noi, n-am avut dreptul să desfăşurăm alte activităţi prin care să ne mărim valoarea pensiei, şi deci, nu s-a pus niciodată problema principiului contributivităţii, militarul român rezervist având un statut clar, respectat şi retribuit cu o pensie de stat, pentru serviciile aduse poporului român.
  Drept urmare, după trecerea în rezervă, m-am angajat la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Gorj, urmând cursurile unei facultăţi cu profil economic, unui masterat în acelaşi domeniu, astfel încât să mă reprofilez şi să mă încadrez într-un nou sistem profesional.
  Când în sfârşit, credeam că lucrurile s-au aranjat, veniturile mele ridicându-se la circa 3200 lei lunar, odiosul guvern condus de Boc, prin Legea 329 a interzis cumulul pensiei cu salariul, personal fiind obligat să renunţ la pensie în speranţa că voi câştiga în justiţie. Din păcate nu a fost aşa, iar toate demersurile mele au fost zadarnice, astfel că pierderile mele de peste 24000 lei au fost de nerecuperat. Din nefericire, în perioada în care Consiliul Europei recomanda Greciei tăierea pensiilor şi salariilor, era evident că CEDO nu-mi va da dreptate, astfel că am pierdut procesul şi acolo, fără însă ca măcar să primesc o motivaţie.
  Ulterior, după scăderea salariilor cu 25% şi eliminării sporurilor, am ajuns la un total al veniturilor de 800 lei în 2010, actualmente la 980 lei pe lună.
  Guvernul amintit nu s-a oprit aici şi a continuat cu elaborarea şi implementarea Legii 119 şi a OUG nr 1, pe care le cunoaşteţi, prin care 26000 de pensii militare au fost recalculate, revizuite, în minus, contrar întregii legislaţii naţionale şi a oricăror principii de drept. Printre aceştia mă număr şi eu, fapt care m-a determinat să acţionez în instanţă MApN în speranţa că îmi voi câştiga măcar valoarea pensiei avute înainte de acţiunile represive ale fostului guvern. Din păcate, am pierdut la judecata pe fond, Tribunalul din Tg. Jiu, respingându-mi acţiunea, ceea ce înseamnă că justiţia este în totalitate aservită preşedintelui Băsescu şi că toate legile aplicate de guvernul fantomatic al lui Boc, patronat de Băsescu, vor fi apărate cu sfinţenie şi cu orice preţ de magistraţi. Este şi normal având în vedere faptul că în timp ce nouă ni se luau/tăiau pensiile şi salariile, magistraţilor li se măreau veniturile cu 60%. Ba mai mult, pensia fostului inginer cu handicap Zegrean, actual preşedinte al CCR, creştea de peste 10 ori. Neverosimil dar adevărat!!!!!
  În aceste condiţii, este foarte clar că cei afectaţi de fosta guvernare, cei cu pensia suspendată/recalculată/revizuită, nu avem nicio şansă de a ne recupera drepturile pentru care ne-am sacrificat viaţa şi tinereţea, prin acţiuni în justiţie şi că singura noastră şansă reală este aceea ca actualul guvern, sau măcar viitorul guvern care se va instala după câştigarea alegerilor parlamentare din decembrie, prin poziţia şi intervenţia dumneavoastră, să elaboreze un act legislativ, prin care să se repună în drepturi toţi ce-i afectaţi.
  Vă rog să aveţi în vedere faptul că 26000 de rezervişti împreună cu familiile acestora, aşteaptă de o bună perioadă de timp, acest demers salvator care din păcate nu mai vine. Speranţa noastră a fost uriaşă la căderea fostului guvern din acest an dar…. o dată cu trecerea timpului, nu s-a mai concretizat nimic iar actualul guvern, a tăcut pur şi simplu.
  În consecinţă, având în vedere cele semnalate, vă rog să-mi comunicaţi:
  a. care sunt măsurile pe care le va întreprinde guvernul actual, dumneavoastră personal, pentru a elimina gravele erori executive care au fost implementate şi exemplificate mai sus şi pentru a îndrepta o situaţie aberantă în care ne-a adus nişte politicieni inconştienţi, susţinuţi impardonabil de către o justiţie oarbă, aservită, fără independenţă, fără onoare, demnitate şi coloană vertebrală;
  b. care este poziţia liderilor USL cu privire la această situaţie, care este viziunea lor de rezolvare a situaţiei existente şi care sunt măsurile concrete care sunt vizate în acest sens, bineînţeles, dacă există vreunele.
  Domnule ministru, aţi rămas singura noastră speranţă iar USL reprezintă singura forţă politică în care mai credem şi pe care o susţinem în continuare, dar trebuie să ne GARANTAŢI cu demisia dumneavoastră de onoare că veţi face totul pentru a ne ajuta şi pentru a aduce normalitatea în viaţa noastră.
  Cu deosebită stimă,
  Data: 11.09.2012_ Semnătura:
  DOMNULUI MINISTRU AL MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE

 5. indisciplinatu says:

  Zicem ce zicem,…si tot la pensiile diminuate ajungeam.
  Chiar nu putem sa depasim acest ‘handicap” mental???…iarasi spun ,…domnilor subiectul este altul!!