Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

A şasea rundă de negocieri româno-americane pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă

Miercuri, 06 aprilie, se va desfăşura la Bucureşti a şasea întâlnire dintre delegaţii din România şi SUA care vor negocia modalitatea de participare a României la sistemul de apărare antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să îl dezvolte în Europa, anunţă MAE.

Negocierile vor fi conduse de secretarul de stat în MAE român, Bogdan Aurescu, respectiv Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor.

Delegaţiile, având o componenţă interinstituţională, vor continua negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă. Programul prevede şi consultări ale şefilor de delegaţii, anterior lucrărilor din plen.

România şi SUA au făcut progrese importante către finalizarea textului acordului pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa, după cea de-a cincea rundă de negociere între delegaţiile română şi americană, ce a avut loc la 8 martie la Bucureşti.

Cele două delegaţii au făcut progrese importante către finalizarea textului acordului. De asemenea, au fost evaluate progresele înregistrate în activitatea grupului tehnic mixt, aflat sub autoritatea celor doi şefi de delegaţii, însărcinat cu identificarea locaţiei în care va fi instalat sistemul antirachetă.

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, luna trecută, că negocierile dintre SUA şi România privind scutul antirachetă se vor apropia anul acesta spre toamnă de o formulă mai mult sau mai puţin finală.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa luna trecută, într-o întâlnire cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, ca în 2011 să fie finalizate negocierile bilaterale pe tema scutului antirachetă. “Statele Unite rămân partenerul nostru strategic şi principalul aliat în domeniul securităţii. În prezent, cooperarea pe această linie are ca prim vector proiectul scutului antirachetă, a cărui oportunitate a fost confirmată inclusiv de recentul Summit NATO de la Lisabona. Dorinţa noastră este de a finaliza, în acest an, negocierile bilaterale”, le-a spus Băsescu şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Până la acest moment s-au desfăşurat cinci runde de negocieri la 17 iunie 2010, la 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010 şi 8 martie 2011. Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010.

sursa: MAE

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.