Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

A treia rundă de negocieri româno-americane privind instalarea scutului antirachetă în România va avea loc în toamnă

În urma discuţiilor din cea dea doua rundăî de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă purtate la Bucureşti de către o delegaţie din SUA cu o delegaţie a MAE, s-a stabilit ca, cea de-a treia rundă a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă va avea loc în toamna acestui an.

Delegaţia americană a fost condusă de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor, iar cea a României de secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE, Bogdan Aurescu, iar discuţiile au avut loc luni şi marţi.

Cu prilejul rundei din aceste zile, au fost continuate negocierile privind cadrul juridic care va reglementa amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa, fiind înregistrate progrese semnificative.

Programul negocierilor a inclus şi întrevederi între şefii celor două delegaţii, pentru discutarea relaţiilor bilaterale, a aspectelor de securitate de interes reciproc, precum şi a evoluţiilor specifice pe plan internaţional şi în cadrul NATO.

Pe 4 februarie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Noua abordare garantează acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010, şi a fost declanşat oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.