Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Acord nuclear secret japonezo-american

Potrivit ministrul afacerilor externe al Japoniei, Katsuya Okada, în arhivele ministerului pe care îl conduce au fost descoperite acorduri americano-nipone din perioada “războiului rece”, care permiteau SUA să introducă fără probleme arme nucleare pe teritoriul Japoniei.

Ministerul Afacerilor Extrene de la Tokio nu poate însă spune cu certitudine dacă astfel de arme au fost sau nu aduse în Japonia.

Afirmaţia lui Katsuya Okada pune punct îndelungatei dispute privind cooperarea nipono-americană în domeniul apărării şi securităţii, recunoscând că între cele două ţări au existat acorduri secrete ce permiteau introducerea de arme nucleare americane pe teritoriul Japoniei.

Conform respectivelor acorduri, SUA aveau dreptul să facă acest lucru fără o atenţionare prealabilă a guvernului nipon.

De asemenea, în cazul unor situaţii extreme din peninsula coreeană, americanii aveau dreptul să se folosească de baze militare de pe teritoriul Japoniei.

MAE nipon recunoaşte că asemenea decizii ai unor foşti lideri ai ţării încalcă cele trei principii non-nucleare ale Japoniei: a nu deţine, a nu produce şi a nu importa arme nucleare.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Acord nuclear secret japonezo-american”

 1. Altfel says:

  Asta se stia inca de acum 20 de ani si nici macar nu era secreta! Sau, poate se stia si mai de demult. Eu o stiu de 20 de ani. Nu-mi dau seama ce anume a provocat povestea asta acuma. Da, SUA puteau, si pot si acuma, sa introduca in, sau sa scoata din, Japonia ORICE, nu numai fara sa ceara aprobarea guvernului japonez ci si fara sa-l informeze macar. Curat tara independenta Japonia asta, nu?

 2. schwartzkopff says:

  pentru altfel,
  “Traiasca Romania socialista multilateral dezvoltata, libera si independenta” aplauze furtunoase, scandari, uraaa, uraaaa!!!
  Si independenta asta are niste grade (nu pe umar), grade de independenta. Numai cititorii de Corut mai cred sau mai spera ca poti fi azi “independent” (ca tara). Ba poti, dar trebuie sa fii Corea de Nord.

 3. Altfel says:

  Schwatzkopff,
  Ca sa fiu sincer, n-am inteles ce mesaj ai vrut a-mi transmite. Stau linistit, insa, fiindca banuiesc ca nici tu nu stii!