Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Acordul americano-polonez privind scutul antirachetă va fi modificat

Datorită noului proiect al administraţiei Obama, privind scutul antirachetă din Europa, guvernul polonez a decis să aducă amendamente la acordul privind scutul american antirachetă semnat cu Washingtonul în august 2008.


O rezoluţie a Consiliului de Miniştri, arată că Varşovia “acceptă semnarea unui protocol de modificare a acordului încheiat de guvernele polonez şi american privind desfăşurarea de rachete interceptoare în Polonia”.

“Cele două părţi au considerat necesară actualizarea acordului, cu schimbările care îl adaptează la instalarea în Polonia a diverse tipuri de apărare antirachetă”.

SUA au abandonat în septembrie anul trecut proiectul scutului antirachetă din Europa Centrală, care prevedea instalarea unui puternic radar în Republica Cehă şi a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă în Polonia.

După reevaluarea ameninţării balistice iraniene, Administraţia Obama a prezentat un nou proiect. Spre deosebire de planul administraţiei precedente a lui George W. Bush, noul proiect este menit să contracareze rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Polonia s-a declarat pregătită să participe la acest proiect.

Washingtonul este în discuţii şi cu Guvernul de la Bucureşti în legătură cu găzduirea de către România a 20 de rachete interceptoare în cadrul scutului american antirachetă din Europa.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Acordul americano-polonez privind scutul antirachetă va fi modificat”