Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Acordul polono-american privind staţionarea unor avioane F16 americane în Polonia a fost semnat

F16 polonez la Forth Worth, Texas 2006 foto www.f-16.net

Potrivit unui acord militar semnat luni 13 iunie între Polonia şi SUA, mai multe avioane F-16 şi C-130 Hercules americane vor staţiona începând cu 2013 pe teritoriul polonez, împreună cu un detaşament de piloţi americani. Detaliile acordului vor fi negociate anul viitor.

La ceremonia de semnare ministrul polonez al apărării, Bogdan Klich, aflat alături de ambasadorul american la Varşovia, Lee Feinstein, a declarat că “Acesta este următorul pas în aprofundarea parteneriatului polonezo-american. Din 2013, avem în vedere o prezenţă regulată a avioanelor şi cursuri de antrenare a piloţilor, de patru ori pe an”, a spus Klich.

Potrivit lui Klich, prezenţa avioanelor americane le vor oferi piloţilor polonezi ocazia de a se antrena cu piloţi americani de F16.

Avioanele vor veni în Polonia pentru antrenament, prin rotaţie, spre finalul lui 2012, de la baze americane din Europa. Ele vor fi însoţite de 20 de militari americani.

Până acum, piloţii polonezi de pe F-16 desfăşurau antrenamentul avansat în SUA, apoi desfăşurau misiuni de antrenament cu piloţi NATO în Spania, Belgia sau Franţa.

Administraţia Obama a început în decembrie 2010 discuţiile pentru staţionarea de F-16 în Polonia.

sursa: AGERPRES; NewsIn

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.