Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Acordul privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polonia

Ministrul Apărării, Mircea Duşa şi omologul polonez, Tomasz Siemoniak. foto arhiva MApN

Ministrul Apărării, Mircea Duşa şi omologul polonez, Tomasz Siemoniak. foto arhiva MApN

În data de 5 iunie 2013 s-a semnat Acordul privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polonia.
Având drept obiectiv “amplificarea dialogului politico – militar, crearea unor relaţii directe de parteneriat între categoriile de forţe şi instituţiile militare de învăţământ”, Acordul reflectă statutul celor două ţări membre NATO şi UE.

În baza acestui document se vor putea încheia “înţelegeri tehnice specifice pe diverse domenii”,potrivit un.i comunicat al MApN.

Cu această ocazie, ministrul Mircea Duşa a declarat că acest Acord “va duce la implementarea proiectelor şi programelor concrete de cooperare la nivelul Ministerului Apărării Naţionale cuprinse în Planul de Acţiune”.

Concret, cooperarea între România şi Republica Polonă va viza desfăşurarea de misiuni de pace, umanitare, şi dezvoltarea, la nivel tehnico – militar a activităţii celor trei categorii de forţe.

Un alt aspect cuprins în Acord se referă la educaţia militară, în contextul procesului de instruire şi formare profesională, mai ales a personalului din forţele aeriene.

Cercetarea în domeniul tehnologiei pentru apărare este şi ea cuprinsă în document.

Cele două delegaţii au abordat în cadrul discuţiilor şi operaţiunile NATO şi UE.

În domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE, a fost adusă în discuţie experienţa implicării active a celor două ţări în misiunile civile şi militare în curs de derulare, sau a celor programate a se desfăşura în perioada următoare.

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Acordul privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polonia”

  1. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

    MAREA PROSTEALA TRANSMISA MILITARILOR ROMANI DE PRESMIERUL BASIST PONTA : “Un mesaj special vreau să-l transmit către acei militari, e vorba de un număr de aproximativ 7.000, din Ministerul Apărării şi încă câteva mii din Ministerul de Interne care au avut de pierdut la momentul recalculării pensiilor. În bugetul pe 2013 şi în mod eşalonat trebuie să îndreptăm şi acest lucru”, Cu atât mai mult şi pentru cei 10% -12% avem obligaţia şi în bugetul pe 2013 avem intenţia clară de a-i aduce şi pe ei la nivelul la care ceilalţi colegi în mod meritat au ajuns”,