Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Acordul privind instalarea elementelor unui scut antirachetă american în Polonia a intrat în vigoare

schema functionarii scutului antiracheta instalat in Polonia

Într-un comunicat al Departamentului de Stat american, se precizează că Acordul între SUA şi Polonia privind desfăşurarea sistemului de interceptare de rachete SM-3 în Polonia a intrat în vigoare joi 15 septembrie.

“Statele Unite şi Polonia au bucuria de a anunţa intrarea în vigoare a Acordului din 2008 privind apărarea împotriva rachetelor balistice şi a protocolului aferent din 2010 cu privire la desfăşurarea sistemului SM-3 pe teritoriul polonez”, se precizează în comunicat.

Sistemul antibalistic american urmează să fie amplasat la baza Redzikowo, din nordul Poloniei, în cadrul European Phased Adaptive Approach, care va fi realizată la orizontul anului 2018.

În comunicat se subliniază că această bază reprezintă o contribuţie semnificativă a SUA şi Poloniei la o viitoare capacitate a NATO de apărare antirachetă.

Acordul cu Polonia face parte din planul administraţiei preşedintelui american Barack Obama de a instala radare şi sisteme de interceptare pe apă şi pe uscat în mai multe locuri din Europa, care să funcţioneze ca un scut împotriva unui posibil atac cu rachete din partea Iranului.

Proiectul şi-a atras o puternică opoziţie din partea Rusiei care-şi vede dispozitivul strategic militar afectat.

sursa: US Department of State

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Acordul privind instalarea elementelor unui scut antirachetă american în Polonia a intrat în vigoare”

  1. Grill says:

    Much appreciated for the information and share!