Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Aderarea la NATO – Pro sau Contra?

ROMANIA-ARMY-NATO-CEREMONYS-au împlinit 10 ani de când România a devenit stat membru al NATO. Aderarea la Alianţă a fost percepută, de o parte a societăţii civile, ca un “plus” semnificativ de siguranţă şi securitate, ca o oportunitate crescută de atragere a investitorilor străini pe meleagurile noastre.
Pentru o altă parte a societăţii civile a însemnat costuri mai mari de la buget “cu Armata”, militari plecaţi la naiba-n-praznic, în misiuni în care riscau să îşi piardă viaţa pentru “un pumn de dolari (sau de euro)”, apărând ţara “nu-ştiu-cui”.

Iar alţii au considerat că, cel mai bine ar fi să nu aibă nicio opinie vis-a-vis de această aderare, că doar nu chestia asta “le plăteşte întreţinerea sau le pune de mâncare pe masă”.

În altă ordine de idei, dvoastră, cititorii InfoMondo Militar, ce părere aveţi? A însemnat un “plus” sau un “minus” pentru România aderarea la NATO? Vă invit să vă expuneţi părerile, Pro sau Contra!

S.B.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

46 Responses to “Aderarea la NATO – Pro sau Contra?”

 1. ION says:

  Pentru intrarea in NATO, Armata a muncit foarte mult, cel mai mult si s-a sacrificat cel mai mult. Nicio alta componenta a societatii, in trecerea de la socialism/comunism la capitalism/societate libera, nu a facut vreun asemenea efort/sacrificiu.
  Prin intrarea in NATO, Armata a dobandit un statut pe care nu l-a cunoscut niciodata in istoria sa. Apoi Armata a muncit fosrte mult, dovedind astfel ca merita acest statut.
  In ziua invitarii Armatei/Romaniei in NATO eram OSU. Ce mandrie am simtit!
  Politicienii de azi se vor ridica, fie si macar pe aproape de valoarea Armatei?

 2. jon says:

  Ce aș fi vrut să văd ?

  1. Aș fi vrut să văd undeva, la balcon, eventual acolo de unde a sărit Sobaru Adrian, sau de ce nu chiar pe primele rânduri o parte din militarii, soldați, subofițeri, ofițeri, activi și în rezervă care au făcut posibilă aderarea pentru că România a ieșit în lume prin eforturile deosebite și sacrificiul armatei. Iar culmea culmilor este că unii dintre cei care au pus umărul la realizarea acestui deziderat dintre cei care s-au sacrificat sau au muncit nenormat și fără plată, AU FOST ȘI SUNT ÎN CONTINUARE PEDEPSIȚI PENTRU EFORTUL LOR, PRIN INTERZICEREA DREPTULUI LA MUNCĂ, DEȘI LA TRECEREA ÎN REZERVĂ LI S-A PROMIS CĂ VOR BENEFICIA DE CURSURI DE RECONVERSIE PROFESIONALĂ, apoi vor fi ajutați să se angajeze cu prioritate la stat, același stat care le-a luat imediat acest drept

  2. Aș fi vrut să văd undeva în fundul sălii, puși la colț pe toți ambasadorii țărilor occidentale care au sărit pe Parlament sau prin media să ne tragă de urechi cu diferite ocazii iar în fruntea lor pe coana Nuland cea care a sărbătorit în particular încă de acum două luni, pe 10 Ianuarie, la Cotroceni, intrarea României în NATO. Dacă doamna Nuland sau domnul Gordon, sau domnul Gittenstein au venit fuguța fuguța murind de grija țărișoarei noastre când Ponta și Băsescu își dădeau în cap și se spurcau intern și internațional, de ce nu au făcut la fel și când au constatat că aceiași oameni dau în cap sistemului național de apărare și pun în pericol flancul de est al NATO? Îi interesează mai puțin soarta NATO decât cearta dintre Ponta și Băsescu? Ei parcă nu aș crede asta. Sau de fapt îi interesează mai puțin soarta armatei române și a apărării României? Păi normal că le convine, cu cât avem mai puţine cu atât mai mult vom apela la cimitirele lor de avioane, fregate, tehnică de luptă pe care în loc să le distrugă ni le vând nouă de noi. Dacă au venit atunci, când se certau cei doi miserupişti, de ce nu a venit și acum în Parlament? Nu le plac aglomerările? Dar cea din Ucraina le-a plăcut?

  3. As fi vrut să văd, dacă tot s-a vorbit de ”cadavrele trupurilor celor decedați” în misiuni, 26 de steaguri coborâte în Bernă, fie în sala unde s-a desfășurat activitatea fie la intrarea în Parlament pentru că înainte de toate acești militari au plătit cu viața cupa de șampanie pe care au băut-o sau au refuzat-o ”înalții demnitari” iar cei 26 de militari români ucişi în războaiele NATO ar fi meritat măcar atâta recunoştinţă şi onoare. Eventual şi tablourile lor postate pe pereţii parlamentului, ca să nu uite aleşii că au ajuns acolo cu sângele altora. Sau să se facă şi o cameră a eroilor căzuţi sau răniţi în războaiele NATO, în Casa Poporului, nu doar saloane de coafură, înfrumuseţare, SPA sau alte facilităţi inutile.

  4. As fi vrut să văd invitați în sală toți miniștrii apărării și șefii de stat major câți mai sunt în viață sau în libertate, care au fost la conducerea armatei în ultimii 25 de ani pentru că toți au contribuit la procesul de integrare mai mult sau mai puțin și poartă vina sau meritele pentru situația și starea în care se află armata acum;

  5. Aș fi vrut să văd și să aud explicațiile ministrului Dușa vizavi de starea actuală a armatei și nivelul scăzut al capacității de apărare a țării și eventual să spună cine conduce ministerul și armata la ora aceasta pentru că dânsul din câte am văzut doar face poze cu diferite ocazii. De altfel în cuvântul său, președintele Băsescu, conștient de slabele rezultate ale celor 10 ani de dominație NATO sau mai bine spus SUA, a menționat că starea proastă în care se găsește armata nu se datorează aderării României la NATO, ci guvernanților. Dacă tot a făcut această declarație ar fi fost de dorit ca domnul președinte să spună și care anume, cine ca funcție sau persoană este vinovat și ce măsuri s-au luat sau a luat ca președinte al țării și președinte al CSAT, pentru pedepsirea celor vinovați de slăbirea capacității de apărare a țării, distrugerea industriei naționale de armament, traficul cu armament și tehnică românească, politica dezastruoasă de apărare, politizarea armatei, distrugerea sau dispariția aviației naționale, proasta dotare și echipare a armatei, discriminarea și batjocorirea militarilor activi și rezerviști; Când un președinte de țară și CSAT vorbește despre armată, apărarea națională, nu poate face simple declarații politice sau politicianiste, propagandistice sau electorale și nici gesturi lacrimogene dacă nu ia și măsuri împotriva celor vinovați de starea la care se referă, fără a se autoincrimina și a fi complice cu cei pe care îi învinuiește sau acoperă.

  6. As fi vrut să îi văd pe toți șefii de partid și structuri, miniștrii, președinte și premier, pe aeroportul din Craiova, astăzi la aducerea trupului neînsuflețit al sublocotenentului post mortem Claudiu-Constantin Stefan Vulpoiu şi să ducă cu rândul pe umeri sicriul militarului de la aeroport până la domiciliu pentru că ei toţi au votat, ordonat şi semnat trimiterea militarilor români în această misiune.

  As vrea să văd, să prind vremurile când armata va fi scoasă din luptele politice, când la conducerea ei va fi un militar care să iubească, să respecte și să slujească haina militară, să urmărească interesele armatei și ale națiunii, nu ale partidelor şi acoliţilor sau sponsorilor acestora și va jura și da socoteală națiunii, cetățenilor, nu politicienilor. Vreau cam mult nu ? Ce se va scrie despre armata peste 10 ani? Sau nu vom mai avea armata? Sau nu vom mai avea țară?

 3. karadeniz says:

  Societatea civilă încă neformată pe deplin în România nu prea are păreri și opinii pertinente.
  Plusul de siguranță și securitate a fost perceput și de plebe și de putere, doar că puterea a înțeles că pe seama acestui plus poate face ceva economii pe seama apărării. Efectiv în cei 10 ani armata României a fost ruptă în două. Partea care participă ori poate fi pusă la dispoziția NATO a fost oarecum privilegiată iar restul armatei neglijată.
  Interesant este că în același timp puterea s-a concentrat pe celelalte structuri menite să apere nu țara ci elita. MI, jandarmeria, poliția de frontieră, SPP, STS, Societatea civilă încă neformată pe deplin în Româniam nu prea are păreri și opinii pertinente.
  Plusul de siguranță și securitate a fost perceput și de plebe și de putere, doar că puterea a înțeles că pe seama acestui plus poate face ceva economii pe seama apărării. Efectiv în cei 10 ani armata României a fost ruptă în două. Partea care participă ori poate fi pusă la dispoziția NATO a fost oarecum privilegiată iar restul armatei neglijată.
  Interesant este că în același timp puterea s-a concentrat pe celelalte structuri menite să apere nu țara ci elita. MI, jandarmeria, poliția de frontieră, SPP, STS, SRI au primit fonduri, dotări de excepție și creșteri de personal care-i fac invidioși pe cei din MApN, Dacă la efectivele acestor structuri adăugăm poliția locală și firmele private de protecție și pază( care au ajuns să păzească inclusiv structuri ale MApN) ajungem la un total de de 350-400 de mii de oameni. Raportați acest număr la efectivele armatei și vedeți de cine se teme elita Română.
  Acum când mirosul de praf de pușcă a ajuns și pe la nasul nostru se vrea chipurile aducerea armatei la niște parametri rezonabili, mai ales că unchiul Sam ne-a cam spus clar, chiar dacă nu în public, că NATO ne sprijină dar nu se substituie armatei proprii.
  Dacă am fi o țară normală cu o democrație reală ar trebui ca mulți dintre cei care au contribuit prin deciziile luate la aducerea Armatei Române la cel mai jos nivel de după al doilea război mondial, la sabotarea efectivă a capacității de apărare a României, să fie aduși în fața legii.

 4. indisciplinatu says:

  Ca si aderarea la UE,…Romania a devenit o “piata de desfacere” si in plan militar.
  Reducerea efectivelor prin desfiintarea unor MU si U, lipsa industriei nationale pentru aparare, suspendarea serviciului militar obligatoriu, harababura evidentei rezervei de cadre militare coroborate cu un buget de subzistenta, dau in final UN MARE MINUS!!!!
  Suntem cu “pantalonii in vine”…si daca urmeaza o agresiune armata contra Romaniei cu siguranta vom avea parte de un esec usturator cu consecinta directa a pierderii unor teritorii ravnite de mai toti vecinii nostri….nici nu vreau sa ma gandesc mai departe!!!

 5. STOPS says:

  gunsaku= grup de poeme pe aceeaşi temă, oferind perspective diferite asupra aceleiaşi realităţi. Poate avea mai mulţi autori sau unul singur. Endo Shusaku, în romanul său Poarta Rashomon , a aplicat (pentru prima dată în proză) tehnica gunsaku.

 6. STOPS says:

  gunsaku NATO.RO – poeme HAIKU ÎN LANȚ by sTOPs ROMANIA

  La mulți ani ! Long live !

  scriind haiku writing haiku
  parașutist în rezervă – retired paratrooper –
  ESEU NATO.Ro NATO.Ro essay

  unde-s doi where are two
  puterea crește și more power is for sure and
  dușmanul nu sporește enemy’s overpowered

  “VIN AMERICANII !” “AMERICANS COMING !”
  Parteneriat MIL TO MIL
  Romania în NATO NATO.Ro

  îndeplinind target values
  obiective militare – to mil purpose –
  cu minim de pierderi by minimal losses

  instrucție tactică tactics –
  pregătire psihică psihic training
  pentru luptă to fight

  înmânat mamei handed to mother
  de pe sicriu drapelul – the national flag –
  sobor de preoți chorus of priests

  jandarmi forfotesc foot soldiers browsing
  porumbul nalt românesc – tall romanian corn –
  altă cutie neagră … dar până când ? other black box … but how long?

  prizonierului to the prisoner
  apă hrană și … water food and …
  BREAKING NEWS de PACE PEACE BREAKING NEWS

  concurs de traduceri translating contest
  Observatorul Militar – Newspaper Mil Observer –
  ași la engleză cute english speakers

  sustenabilitate – sustenability –
  La mulți ani OTAN ! Long live NATO !
  PAȘTE FERICIT ! HAPPY EASTER !

 7. STOPS says:

  DACĂ pentru evidentul PATRIOTISM … TE CONCENTREZ (prin relațiile mele la CMT) o lună … cu ce-ți mai plătești abonamentul la internet ?!

 8. ION says:

  Va propun un exercitiu de imaginatie:
  Romania in afara NATO si UE, intre ape, fara reformele facute in ultimii 10 ani, cu o clasa politica si mai corupta, cu o justitie complet subordonata politic, la fel ca in 2004. Fara DNA, fara ANI, poate fara CCR sau cu o CCR decorativa. O Romanie de capul ei si pe cont propriu, teritoriu tampon intre Rusia si lumea civilizata. Ce am fi simtit? Ce am fi gandit? In ce situatie eram? De ce ne-am fi temut? Cum am fi privit ziua de maine?

 9. ION says:

  Suntem unde suntem. In NATO si in UE. Am primit, in mare masura, acestea doua ca niste cadouri, care ne-au creat un statut pentru care la Kiev, spre exemplu, se moare. Ce facem cu acest statut? Ce intelegem din el? Cum ne intarim noi statutul european si nord-atlantic prin propria conduita, prin propriile exigente? Iata cum: trebuie sa iesim din starea de ELECTORAT LIPSIT DE EXIGENTA. Nu vom avea niciodata o alta clasa politica decat aceea pe care o meritam si nu vom trai niciodata mai bine decat votam. Mai rau, da. Dar mai bine, nu.

 10. gheo says:

  Societatea civila din Romania ???, care … ???, societatea aia “civila” din Romania, de care vreti voi sa vorbiti sau “altii”, este sau … sunt de fapt “turme inca indoctrinate de sistemul comunist” si care ar vota orice tot in turma, fara sa stie daca-i bun sau rau pentru “ea” sau isi da seama prea tarziu ca a votat gresit si isi plang pe umeri unul altuia, acesta este si motivul pentru care “Romania in general” se afla in situatia asta proasta”, societatea civilla din Romania … este formata din cativa, uni filozofi sau altii filfizoni care participa la “emisiuni televizate” din care, romanii … intelege fiecare ce vrea, abia cand in Romania va disparea “civilizatia pungii de ulei si faina, a micului si berii, toate electorale”, vom avea voie sa vorbim si in Romania despre “societatea civila”, c-am ce ar vrea ea sau nu.

 11. gheo says:

  C e frumos vorbesti si … cat de inselator, pai, Romania tocmai asta este si asta a fost menirea ei, “un tampon intre Rusia si UE”, ce naiba, voi ati invatat Istoria Romaniei in orele de educatie fizica ?”, Romania sau, formele ei statale de dinaintea ei, au fost “tampoane de-a lungul vremurilor intre Rusia si unii sau intre Turcia si altii”, fara a conta prea mult soarta ei, ce, Romania este “parte” a primului tratat din viata ei ?, NU, sa nu ne imbatam cu “apa rece” sau poate daca, “euforia prostiei ne-a cuprins de tot.

 12. STOPS says:

  care e TÂMPIT … ȘPERLEA sau CRIV ?! Este dilema lansată de OBOSITORUL MILITAUR prin expunerea PSEUDOcaricaturii cu … MAGAZIA DE MENTALITĂȚI … care este ÎNCHISĂ PT. INVENTAR !! Scuze pentru d-l Criv … ȘPERLEA NU E TÂMPIT … E FORMATOR DE OPINIE !!

 13. SZaeKA says:

  așa cum bine zice MOSHALECU CRIV are desene pentru MACI aliniați alienați …

 14. redactia says:

  redactia. Ion e foarte bun exemplul dat de tine

 15. anonim says:

  Stimati rezervisti,cred ca e util sa luptati pentru drepturile voastre nu pentru star -trekuri si abrambureli politicianiste.O sa vedeti ca v-au luat-o inainte multi ! Voi care ati slujit sub drapel zeci de ani sunteti taxati permanent si taiati de la indexari. Majoretele, circarii , flasnetarii , jonglerii au grupe ( bravo lor ca au luptat pentru drepturile lor ) iar voi ati ramas cu normale. Cineva din stafful sindicatului a decretat ca aplicarea unei legi mai favorabile pentru toti rezervistii e frauda ! Culmea, printre cei care au decretat asta sunt si cu declaratii false, samsari de case . Iar voi, cei care ati luat teapa, in loc sa luptati eficient pentru drepturile voastre legitime, va pierdeti vremea cu tot felul de elucubratii, analize aiuritoare etc. Sa intelegem ca va meritati soarta?

 16. Sigur says:

  Cand am intrat in Nato chiar aveam armata..Acum suntem 0 barat [exceptie cateva mii de luptatori de prin teatrele operatiuni cu armament model 1960 toamna]

 17. Sigur says:

  Votul nu are nici o treaba .Se ocupa STS si serviciile..

 18. Ciu says:

  Raspuns:

  Intrarea(citeste ABSORBTIA, ASA CUM SE VREA CU GEORGIA, SPRE EXEMPLU) IN OTAN(CA SI IN UE), a insemnat intrarea ”hotarita” pe cale DISTRUGERII ROMANIEI CA STAT NATIONAL, UNITAR, SUVERAN SI INDEPENDENT.
  Natiunea a fost mintita, iar acum, cind se vad efectele infricosetoare, se minte in continuare, cu limba de tinichea a tuturor tradatorilor si retardatilor care ne ‘conduc”.
  Acum e tirziu ! Armata a actionat singura la propria-i autodistrugere.
  Cind va fi nevoie de ea NU VA EXISTA !!!!
  Si nici nu va mai avea importanta fiindca Romania va fi fost deja federalizata sau, mai mult, destructurata !
  Eu am raspuns la intrebare !
  Dar am si eu una: ce rost mai are OTAN dupa disparitia Tratatului de la Varsovia ????
  As vrea un raspuns serios, nu baliverne de tinichea, fiindca sint multi destepti care isi dau cu parerea !
  Multumesc !

 19. vasile says:

  Noi ne temem de “ROMANI”, deoarece guvernantii romani au distrus prin masuri de tip mafiot industria, agricultura, au taiat salariile si pensiile etc. Nu a venit nici un extraterestru sau natie straina sa distruga Romania. Devenirea tarii in COLONIE pentru altii se datoreaza guvernantilor tradatori si poporului imbecil care se calca pentru o sticla de aghiasma la pupat de moaste si la votat pe cel care a promis taierea pensiilor nesimtite militare de stat pentru militarii de cariera si pastrarea efectelor legii 164/2001 pentru magistratii militari.

 20. Sigur says:

  Deja matricea e stabila.Nimeni nu mai poate scapa.Nici macar cei care stiu.Game over .

 21. VV says:

  CONTRA pina la capat !!! Contra ! Contra!
  Explicatiile nu au ce cauta aici ! Crima nu trebuie demonstrata !

 22. gheo says:

  Mda, ai dreptate, “…suntem unde suntem … “, insa, pentru asta, am fost “obligati” sa vandem tot ce a fost profitabil, altora”, sa distrugem “tot ce a reprezentat o concurenta sau ne-interesant” pentru altii, iar “noi” … vezi si singur … “Dumnezeu cu mila”, nu avem dreptul sa ne mai plangem ca … salariile sunt … sau pensiile “… la fel”, si celelalte … etc, pentru toate acestea trebuie “bani … buget pe masura”, “bugetul, adica banii, adica profiturile de pe urma resurselor naturale ale Romaniei” intra in buzunarele “altora”, cum naiba sa te tot plangi ca un “senil” pentru cutare si cutare cand, ai permis sau ai cedat nepermis de usor si prosteste “tot ce ai avut, altora”, orice prost stie sau ar trebui sa stie ca, atunci cand renunti la “un lucru …” sau nu-l mai consideri potrivit, pui altceva in loc”. Trebuie sa deschizi bine “ochi” si sa privesti adevarul in fata, o “Romanie a …UE-ului sau NATO_ului, care este mai degraba o tara mai mult ca o lume a 3-a decat una europeana, nu sa “privesti doar cu “ochi mintii” o tara UE si NATO iar cand ii deschizi sa te infioare discrepantele, o clasa politica agramata, corupta si mincinoasa, si o masa “informa” de alegatori care merg in turma la “comanda”, aproape ca o “adunatura aflata intrun lagar de concetrare”, o turma aflata inca sub “sedativele comuniste” si incapabila de a hotari singura ce este bine sau nu, o mare masa in cea mai mare parte saraca, bolnava, cu venituri sub orice limita a saraciei, cu pensii si salarii de circa 90 – 100 si ceva de euro pentru circa 2 sau 3 milioane de alegatori – salariati si pensionari care, mai au in spate intre 2 si 3-4 membri de familie, cu perspectiva viitoare a inca circa 1 milion de pensionari cu pensie de circa 80 – 90 de euro, aceasta este de fapt adevarata Romanie, multe mi de copii care isi imprumuta unii altora hainutele pentru a merge la scoala, care nu stiu ce este un tv iar altii ce este un laptot, o prajitura sau o jucarie, aceasta este de fapt Romania UE si NATO pe care ne facem ca nu o vedem, teleghidata de o clasa politica aflata dincolo de “apartenenta si fidelitatea” fata de “propria tara sau propriul popor” ci fata de “arginti, afaceri necurate, tradare si …”, aceasta este de fapt … adevarata “Romanie UE si NATO” si nu ceea ce vor unii sau, rusinos, chiar, noi sa vedem.

 23. ION says:

  Gheo, fa un efort de imaginatie si compara cat se fura acum din bugetele tarii sau din bugetele regionale ori locale si cat s-ar fi furat daca nu eram in NATO si UE. Iar cand este vorba de avutia nationala, un fost prim-ministru spunea ca “orice om stie ca in Romania s-a furat pana in 1997″ Desigur, se referea la furtul de mari proportii din averea tarii. Privatizarile MEBO, ARO la fier vechi etc etc etc. Presedintele Curtii de Conturi, fost prim-ministru, spunea public ca peste 40% din bugetul tarii se fura. Aici in interior se fura, desigur.
  Stii, desigur, ca in interior au fost foarte mari opozitii la intrarea in NATO si in UE. Amintesteti cine facea aceste opozitii si cum motiva. Iti “vand un pont”: opozitia cea mai mare la intrarea noastra in Schengen este tot in interior. Aici la noi. Daca faci o documentare, s-ar putea sa gasesti chiar pozitii publice ale scestor opozitii facute de politicieni de prim rang, aflati la butoane.
  Nu uita: cu cat mai aproape de Bruxelles, cu atat mai departe de Moscova. Fiecare se simte mai confortabil in partea unde crede. Este liber nu numai sa creada ci si sa aleaga.

 24. ION says:

  “…ce rost mai are OTAN dupa disparitia Tratatului de la Varsovia ????”.
  – Fundamentalismul islamic;
  – Rusia;
  – (Maine) China.

 25. Sigur says:

  Departe de Moscova inseamna ce ? Prosperitate sau neocolonialism.?Bunastare sau ce.? In fara de lozici poporul traieste la fel de prost indiferent ca are stapani la UE sau Moscova.Tot un drac.[loje]

 26. gheo says:

  In parte ai perfecta dreptate, cei despre care vorbesti sunt, roman, stolojan, ciorbea, vasile (Dumnezeu sa-l ierte ca nu mai este printre noi), nastase …, ei au adus “Romania in stare de “ruina si fier vechi”, poate ca aderarea la o structura “puternica” este buna, dar … “nu cred ca in orice conditii si chiar prin distrugerea propriei tari, altfel … ce “FOLOS …” daca “ti-ai ruinat propria tara ???”, Moscova “este departe ???, cata amagire, Moscova este mai aprope de noi mai mult decat oricand, ai uitat probabil de “testamentul tarului Petru I”, si de certitudinea ca, acolo unde nu mai are efect razboiul “traditional” are efecte mai distrugatore cel “psihologic, economic, politic …”, iar ne amagim cu vise desarte, uitand sa “masuram fenomenele istoriei si istorice” petrecute de-a lungul “istoriei omenirii” din care, vrem nu vrem facem si noi parte, dar fugim de prevestiri crezand ca ar putea cineva sa ne fereasca, “interesele celor mari sunt mai importante decat o tara ca a noastra”, “intotdeauna, pactele au fost create pentru a fi incalcate si as mintii popoarele in interesul catorva mahari” !, uitam lucru care sunt periculoase pentru noi si ca, “Moscova poate fi, camasa sau puloverul iar … americanii abia paltonul”, ce ne-au adus americanii … bechtelul ???, tot bechetel-uri ne-au adus si rusii …, in rest, “poporul roman … a fost si este saracul Europei !!!.

 27. Relutu says:

  Raspuns serios: – OTAN si UE ma apara de romani!

 28. ION says:

  Fals!
  Documenteaza-te ca sa intelegi corect!
  Compara perioadele “est” 1945 – 1989 cu perioadele “vest’ 1859 – 1945.
  Sub rusi ne-a fost oarecum bine numai in perioada Regulamentelor Organice, in sensul ca s-a facut o oarecare medrnizare a statului. In rest… vai si amar.

 29. ION says:

  Gheo,
  Cand este vorba de furt din bugete si distrugerea avutiei tarii, unde intra nu numai valori materiale, mie imi este cel mai frica de romani. De aceea as spune ca NATO si UE sunt bune pentru ca ne apara in primul rand de romani. Urmareste atent perioadele 1990 – 2004 si 2005 – 2014. Compara-le! O sa-mi dai si mai multa dreptate.

 30. !!!!!! says:

  De cind Rusia si China sint dusmanii intregii Lumi de este nevoie sa fiinteze o megaalianta militara ca sa li se opuna; in acest timp alianta invadeaza si distruge, fiind contestata chiar !!!
  Ia citeste colea ,”fundamentalistule” :http://www.mediafax.ro/externe/sua-au-creat-un-twitter-cubanez-pentru-a-alimenta-tulburari-in-aceasta-tara-presa-12397388
  Iar daca nu mai ai capacitatea de a discerne, incearca sa nu mai fii ridicol !!!

 31. dracula2 says:

  Ioane , Ioane … dupa cum spui tu , acest mOTAN al tau espre impotriva intregii lumi ! E ceva prin care catolicii arata pisica oricui nu le accepta stapinirea !

 32. gheo says:

  Este adevarat, trebuie sa ne fie frica …”de noi insine “, din doua motive foarte “grele”, unul ca, societatea civila cum le “spune unii” si care ar trebui sa fie de fapt marile mase care sa stie ce vor, dar, habar nu au, si, sunt vulnerabile din cauza prostiei, lipsei de cultura – in primul rand politica – si usurintei prin care sunt atat de usor manipulabile incat, mira pe oricine, iar apoi, clasa politica, o “gasca” de smecheri pe care-i intereseaza au mai presus de orice, “parvenirea, minciuna si . dupa cum se stie – doar orbi nu pot sa vada”, tradarea oricui, pe oricine pentru “interese”, si chiar a propriului popor.Fara legatura cu istoria noastra dramatica, in zilele noastre este sau, a devenit la moda pentru un numar mare de telespectatori, vizionarea serialului “Suleyman Magnificul”, de curiozitate, am vrut sa vada ce spune “istoria romanilor din acea perioada”, si, spuna ca, in tarile romane Moldova si Muntenia intre 1520 – 1570, au “domnit vre-o 26 sau 27 de domnitori”, c-am in proportie egala, schimbati duoa cum a vrut “clasa politica din acele vremurti – boierimea tarii – la fel de tradatoare si dezinteresata de soarta tarii ai a locuitorilor ei ca si in zilele noastre, cine a auzit pe tv, politicieni discutand despre interesele romanilor, NIMENI, dar despre … intentii de vot, procente de vot, marje de eroare, incompetente … , manipulari, atacuri vla persoasna si … , IN FIECARE ZI.

 33. ION says:

  gheo says:
  Aprilie 4, 2014 at 11:16 am

  Cred ca este corect ceea ce spui.

 34. ION says:

  Iti raspuns fiindca pretuiesc schimbul de pareri si informatii. Eu nu vreau sa polemizez. Cu atat mai putin sa lezez sau, Doamne fereste! sa jignesc.
  Iti mai amintesti motivul aparitiei NATO?
  Daca nu, iata de ce: NATO s-a format din state independente, interesate în mentinerea pacii si apararea propriei independențe prin solidaritate politica si printr-o forta militara defensiva corespunzatoare, capabila sa descurajeze si, daca ar fi necesar, sa raspunda tuturor formelor probabile de agresiune îndreptata impotriva ei sau a statelor membre.
  Deci sa descurajeze si, eventual, sa raspunda tuturor formelor probabile de agresiune, politic si militar. Retine acest aspect, te rog.
  Tratatul de la Varsovia s-a creat ca raspuns la NATO. Ambele au asigurat pacea o perioada mare de timp, nemaiintalnita in istorie. A fost bine!
  Daca Tratatul a disparut, de ce sa dispara NATO? Formele probabile de agresiune se pot ivi din multe locuri, cum s-a si intamplat in 11 septembrie 2001. Apoi Rusia nu se va opri la Crimeea. Priveste lista tarilor membre NATO! si vezi in istorie care au fost pohtele Rusiei. Mai vezi si alocarile bugetare ale Chinei pentru “aparare”.
  In acest ton mai putem discuta, altfel, NU.

 35. ION says:

  Ministrul britanic al invatamantului spunea cu putin timp in urma: “Daca nu vom munci precum chinezii, vom munci pentru chinezi”. El, ministrul, se referea la domeniul lui. Performanta in scoala.
  Ministrii apararii din tarile NATO nu au obiceiul sa spuna public care sunt problemele ce-i dor si, cu atat mai putin, gandurile nu si le fac publice. Insa nu-i greu sa ne imaginam cam ce gandesc sau ce spun, responsabilii cu linistea lumii, din care si noi facem parte, in spatele usilor inchise, vis-a-vis de miliardul/miliardele de oameni organizati statal, din indepartatul orient.

 36. ION says:

  Hillary Clinton scria într-un articol că viitorul o să fie decis în Asia. Dacă ţinem cont de ascensiunea Chinei şi comportamentul recent al Rusiei am putea spune că Asia se transformă într-un fel de epicentru al politicii globale.
  In aceasta situatie ce sa faca NATO? Sa se autodesfiinteze, fiindca s-a desfiintat Tratatul de la Varsovia? Sau sa se intareasca pregatindu-se pentru viitorul la care se refera Doamna Clinton?

 37. Mai exista romani says:

  Romanii aia pe care ai jurat sa-i aperi ? Acum te opara otan [inseamna diavol daca n-ai stiut] de ei ?

 38. SZaeKA says:

  TEORIA TRIUNGHIULUI … chiar nai aozit de dinsa ? unde facushi academia de politruci ? pe dealu tzakaliei în dormitoru mare s-a esprimat aceasta TEORIE timp de vro 11 ani … pana in 89 … tri UNGHI — ACUM = UE+nato — RUSSIA — CHINA

 39. SZaeKA says:

  VAD K NU REACTIONEZI … ASADAR change your name ION in JOHN !!

 40. gheo says:

  Oare cata incredere am putea acorda “unui ministru britanic” ?, “britanicii”, au cautat sau”mai sigur au obligat” mereu “prosti de pretutindeni sa munceasca pentru “ei” si au profitat din plin sa traiasca bine “pe spatele altora – LUCRU DE CARE “NOI NU PUTEM SA NE LAUDAM”, iar acum, am ramas ca “viteii la poarta noua” sau “prostii” … cascand gura la “expresiile … ministrului britanic”, inseamna ca … iar se adevereste ca suntem o tara de prosti, si, ca de obicei … iar ne aruncam in “gura lupului ca… nu este o noutate pentru noi, doar ce am scapat de “rusii pe care pana la 1989 ii laudat ca fiind “cei mai vitezi dintre … iar acum … “de, … prostia” … am schimbat tabara, laudandu-i pe … britanici si … ca ar fi fetii frumosi ai noii oranduiri …, uitand mereu ca, “altii nu “perie sau lauda” ci … iau ceea ce le trebuie sa traiasca BINE, nu vrem nicidecum sa invatam sa “fim stapani ci … sclavi ca de obicei”.

 41. gheo says:

  Este adevarat cum, la fel de adevarat ca, un pechinez nu ar trebui sa atace un “buldog”, la fel de adevarat ca o “natiune este cu atat mai puternica cu cat este mai unita”, priveste in “jurul nostru”, suntem “o catime de Rusie” dar Basescu pisca ca un purice, de carcasa dura a lor intaratandu-i, fara a fi nevoie, toate statele vecine isi sprijina si apara DUR si neconditionat “nationalitatea aflata peste granitele ei, dar “noi”, avem interes doar cand apar “stiri mass-media alarmante despre procesele de deznationalizare ale ei, si mai mult, ne abandonam dezinteresului chiar in interiorul tarii ” propria nationalitatea aflata in minoritate in – culmea prostiei omenesi – in interiorul propriei tari, si … asteptam, sa vina NATO cu …”colacii in coada”. Istoria ne-a demonstrat ce am asteptat si … ce ne-au adus cei pe care i-am asteptat, unii au asteptat sa vina rusii sa-i scape de capitalism si, stim ce ne-au adus rusii, altii, sa vina amerticanii si compania si … stim ce ne-au adus … “bechtel …, distrugerea economiei, cea profitabila trebuia sa le-o vindem lor pentruca romanii nu au nevoie de “profit” iar cea care ar fi fost concurenta pentru ei, a ajuns moloz si fier vechi …, c-am tot ce a fost de “furat a plecat” iar restul … o Romanie saraca Europei, si, ne intoarcem, vrem nu vrem, la … NATO si “colacii lui din coada” de parca ar fi mai dulci decat ai altora, pentru o tara care a mancat doar “amaraciune din partea altora” fara sa se invete minte.

 42. ION says:

  Gheo,
  Postarea mea folosea spusele ministrului britanic ca punte de trecere la o… subtilitate despre domeniul nostru. N-ai sesizat-o sau n-ai vrut sa raspunzi.
  Tu insa acentuiezi nevoia de a invata, pentru a putea conduce. Adica cte refeea ce spui tu este un… postulat. Deci, ori invatam performant, dar la nivel de masa nu la nivel de elite ca acum ori ne asteapta zile nu tocmai bune. Exista in lume un popor mic, cu tara mica, cu diaspora mai numeroasa decat locuitorii tarii, dar care are un rol in conducerea lumii. De ce? Pentru ca au invatamant obligatoriu inca de acum 5000 de ani, invatamant pana la varsta de 15 ani. Desigur acum 5000 de ani nu se facea scoala in sensul modern, dar zilnic copiii se duceau la templu si invatau totul, potrivit varstei fiecarui copil, astfel ca la 15 ani stiau totul: cum se cultiva ogorul, cum se taie capra, cum sa se poarte cu nevasta etc etc. 5000 de ani de invatamant obligatoriu a modificat major si ADN-ul, nu mai vorbesc ca a ridicat foarte mult coeficientul mediu de inteligenta al poporului, situiandu-l la cel mai inalt nivel.

 43. ION says:

  Gheo,
  Inceasca sa-ti imaginezi cum am fi aratat acum in afara NATO (si UE) cat de jecmaniti am fi fost, nu de straini ci de romani. Deci NATO (si UE) ne apara in primul rand de romani. Cum au furat pana in 2004, adica en gross, asa ar fi furat si dupa. Din aceasta cauza, ca nu pot fura si acum fara frica, ne inoculeaza noua ideea ca NATO (si UE) sunt dusmanii nostri, dar de fapt sunt dusmanii lor, ai ROMANILOR HOTI.

 44. fata visurilor says:

  Nato apara interesele tarilor mari nu a coloniilor ca a noastra.”Uitate-n jur” cand faci romanii hoti cand exact romanii sunt praduiti de toate bogatiile naturale exact de fostele puteri colonialiste

 45. civis rumanum sum says:

  Dar ce-ntelegem, Ioane, din statutul pe care soldatii legiunilor il acordasera femeilor dace, acela de recipient pentru nasterea unui popor binecuvântat de Dumnezeu, care avea sa fie primul crestinat si sa traiasca intr-o gradina a miracolelor ? Miracole cum ar fi, de pilda, IAR-99 pe care l-au sabotat chiar aliatii nostri, si MiG-21 Lancer care este prea vechi chiar si pentru muzeu – culmea, “modernizat” de un Israel care tot cumpara loturi de pamânt pe la noi…
  Sa-i vad eu cum fac fata cu rahaturile lor de F16 second hand la niste invârtiri prin cer a Berkuturilor. Asta daca mai ajung rablele vreodata inainte sa devenim gubernie ruseasca.

 46. vasile says:

  Bolsevici penali care TREBUIE linsati!!! Peste mormintele eroilor din al Doilea Război Mondial vor creşte legume
  Aciduzzul | 10 aprilie, 2014
  Pe mormintele eroilor din al Doilea Război Mondial, îngropaţi în localitatea ieşeană Butea, se vor cultiva legume. 2.500 de metri pătraţi din Cimitirul Eroilor i-au fost retrocedaţi unei femei, iar fratele acesteia s-a apucat deja de treabă. A scos crucile de pe terenul unde se odihnesc sute de militari români, pentru a-l pregăti pentru arat. Acum este cercetat penal pentru profanare de morminte. Localnicii din comuna Butea au alertat poliţia, revoltaţi că proaspătul proprietar al terenului din cimitir s-a apucat să smulgă crucile soldaţilor căzuţi în al doilea război mondial. Însă fratele proprietarei nu se simte vinovat cu nimic. Mai mult, este decis sa cultive bucata de teren, chiar dacă aceasta este în cimitir.
  Autorităţile locale spun au încercat să ofere un teren în alt loc, însă femeia a vrut neapărat parcela din cimitir.
  Bărbatul care a smuls crucile din pământ este cercetat de poliţişti. Pentru moment, fratele proprietarei a fost obligat să pună o parte din cruci la locul lor.
  Sursa: Rumania Military