Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Administraţia americană a accelerat negocierile cu talibanii

În încercarea de soluţionare cât mai rapidă a conflictului din Afganistan, administraţia americană a accelerat negocierile cu talibanii, pe care le-a iniţiat cu câteva luni în urmă.

Convorbirile au loc pe mai multe canale, inclusiv prin intermediari neguvernamentali, cât şi prin intermediul unor guverne arabe şi europene.

Oficialii de la Washington au afirmat că talibanii şi-au făcut clară preferinţa de a negocia direct cu americanii şi au propus crearea unui birou politic oficial cu sediul în Qatar.

Discuţiile care sunt în curs au loc cu cei care au o legătură mai directă cu mullahul Omar şi au o influenţă în consiliul de conducere cu sediul în Pakistan pe care acesta îl conduce.

Cu toate acestea oficialii americani previn însă că discuţiile sunt preliminare şi că ele avansează semnificativ în direcţia voinţei ambelor părţi.

Americanii consideră că talibanii trebuie să discute atât cu afganii, cât şi cu americanii, pentru ca procesul să aibă un impact semnificativ asupra nivelului violenţelor din Afganistan şi să asigure talibanilor ceea ce ei consideră o parte acceptabilă a puterii politice în ţară.

SUA nu şi-au schimbat poziţia ca negocierile substanţiale să fie conduse de afgani, care au fost “complet informaţi” în legătură cu contactele dintre americani şi talibani.

Anterior lansării discuţiilor în februarie, secretarul de stat Hillary Clinton declara într-un discurs că administraţia americană şi guvernul afgan nu vor mai insista într-o ruptură publică între talibanii afgani şi Al Qaeda ca precondiţie pentru negocieri. În schimb, o asemenea declaraţie publică ar urma să fie făcută la încheierea negocierilor.

Hillary Clinton a arătat pe 18 mai, la Departamentul de Stat: “Am sprijinit în mod constant un proces de reconciliere condus de afgani. Am subliniat ceea ce vrem de la talibani: trebuie să renunţe la violenţă, trebuie să abandoneze alianţa cu Al Qaeda – ceea ce pare că va fi un pas mai uşor de făcut acum – după moartea lui Bin Laden şi trebuie să se conformeze Constituţiei afgane. Acesta este preţul pentru a ajunge la reconciliere politică şi la încheierea acţiunii militare.”

Pe de altă parte talibanii şi-au transmis propria listă de cereri, care include eliberarea a 20 de luptători deţiunţi la Guantanamo Bay, retragerea trupelor străine din Afganistan şi garanţii privind un rol substanţial al talibanilor în guvernul afgan.

sursa: Radio Romania Actualitati

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.