Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Afacerea case de la MApN: fostul ministru al Apărării la DNA

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, s-a prezentat marţi, 27 august la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde procurorii i-au adus la cunoştinţă materialul de urmărire penală în dosarul în care este acuzat, referitor la atribuirea unei locuinţe de serviciu de către MApN.

În urma cu o săptămână, pe 20 august procurorii DNA i-au adus la cunostinţă lui Dobriţoiu că a fost extinsă urmarirea în dosarul în care este cercetat pentru modul în care obţinut locuinţa de serviciu, fiind acuzat şi de “fals”. Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dobriţoiu, a explicat că procurorii au schimbat încadrarea juridică din “abuz în serviciu” în “complicitate la abuz în serviciu” şi au extins cercetările pe numele fostului ministru pentru “fals intelectual”.

“Astăzi mi-au adus la cunostinţă extinderea urmăririi penale în acest dosar. Aş fi acuzat că am plănuit chestiunea asta din 1999, închirierea, cumpărarea apartamentului la preţul subvenţionat, când în 1999 nici nu ştiu dacă era gata locuinţa. Eu am făcut un raport ca orice om care nu avea locuinţă. Am făcut raport pentru locuinţa de serviciu. Nu se ştiau preţuri, nu se ştiau niciun fel de detalii”, a spus Dobriţoiu pe 20 august, la ieşirea din sediul DNA.

DNA a anunţat, în 16 aprilie a.c., că a fost începută urmărirea penală în cazul generalilor Corneliu Dobriţoiu şi Traian Pigui.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul generalului maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.

Generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, potrivit DNA.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice ca, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructura din Ministerul Apărării Naţionale, Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).

“Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţina sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat”, potrivit DNA.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

În 26 aprilie a.c., DNA anunţa că în acest dosar mai sunt urmăriţi penal generalii Floarea Şerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea şi Ionel Vizitiu şi plutonierul Mihaela Matei, pentru că au cumpărat locuinţe de la MApN folosind declaraţii false.

Generalul maior Floarea Serban, generalul maior Francisc Radici, generalul maior Constantin Nastase, generalul locotenent Sergiu Tudor Medar, generalul locotenent Gheorghe Rotaru, generalul de corp de armata Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, colonelul Cornel Julea, colonelul Ionel Vizitiu si plutonierul adjunct Mihaela Matei, toti in rezerva, sunt cercetati pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii, potrivit DNA.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că cele zece persoane au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, folosind declaraţii false.

Potrivit procurorilor, aceştia s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-şi cumpăra locuinţele de serviciu, în condiţiile în care deţineau sau deţinuseră una, două sau chiar trei alte locuinţe proprietate personală.

Celor zece persoane care au deţinut funcţii de conducere în MApN li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în perioada 16 – 24 aprilie a.c..

Presa relata, încă din 2007, ca numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apărării şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale.

Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuinţelor de serviciu pentru militari se afla în atentia nou-înfiinţatei Direcţii de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzăverde, ministru al Apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu au facut-o conform legii.

În 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, declara că vânzarea locuinţelor de serviciu către personalul angajat al MAp s-a facut prin declaraţii pe propria răspundere, dar după mandatul său, printr-o lege aprobată în Parlament.

Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei si Fraudelor (DPICF) din MApN a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofiţeri superiori a căror situaţie locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuinţe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA.

Interesant e că din 2009 şi până în aprilie 2013 dosarul a fost lăsat în aşteptare. Acest lucru îi permite acum lui Dobriţoiu să afirme că acest dosar a fost demarat pe fond politic.

“Ca om, ce pot să cred, când nu s-a mai întrebat din 2009 până în 2013 despre caz, iar toată avalanşa s-a declanşat în urma unei informaţii pe surse că liberalii iau Ministerul Apărării, şi de acolo all the Hell… . Nu vreau să emit niciun fel de ipoteze, viaţa le demonstrează pe toate, încet. Probabil că cineva a dorit să blocheze accesul meu la minister, să nu apară alte probleme ce puteau deranja nu numai imaginea unor oameni care au trecut pe acolo. (…) Acum e clar: liberalii sunt duşmanii neamului şi trebuie lipiţi de perete ca o muscă“, a mai spus Dobriţoiu.

Dincolo de acest caz e de subliniat faptul că MApN s-a jucat la propriu cu legislaţia privind atribuirea de locuinţe către propriul personal. Astfel, cadre militare cu funcţii importante au fost favorizate prin diferite prevederi legale să-şi achiziţioneze case din patrimoniul MApN chiar dacă au mai primit o locuinţă, de regulă anterior anului 1990 şi pe care o înstrăinaseră, prevalându-se de prevederi legale ambigue şi de lipsa de implicare a celor de la MApN care nu au verificat declaraţiile pe propria răspundere. Ca urmare, acest episod va fi cu certitudine urmat de altele, similare, mulţi dintre liderii militari beneficiind de case atribuite arbitrar pe criterii clientelare, lucru care i-a vulnerabilizat în faţa unor subordonaţi “bine intenţionaţi” dar totodată a dus la crearea unui mare prejudiciu material dar mai ales de imagine Armatei. Mai e de subliniat că situaţia era bine cunoscută la nivelul personalului MApN, lucru care a generat frustrări în rândul celor nedreptăţiţi. Acum MApN nu face decât să culeagă “roadele” sădite cu grijă de cei care au gestionat patrimoniul locativ al MApN.  

Ar mai fi de subliniat că Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei si Fraudelor (DPICF) din MApN a început cercetările ca urmare a presiunii mediatice, direcţia având se pare rolul de a acoperi faptele de corupţie din MApN şi nu de a le aduce în faţa justiţiei. Ca urmare, Armata trăieşte azi coşmarul dosarelor transferurilor de terenuri din patrimoniul MApN, a acordării de titluri universitare şi doctorate aiurea, a şpăgilor pentru plecarea în misiuni externe, a achiziţiilor ciudate, a avansărilor şi activărilor ilegale, a calculării şi recalculării pensiilor foştilor militari aiurea şi, probabil, lista ar putea continua.

sursa: AGERPRES, România Liberă, HotNews

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

15 Responses to “Afacerea case de la MApN: fostul ministru al Apărării la DNA”

 1. Maria Tereza ! says:

  ……..pana la caaaapat!!!

 2. szilard says:

  Aici cu locuintele sa-u efectuat cele mai mari fraude, ca si Nastase 4 case, a se intelege ca omul cind are posibilitatea de a obtine un avantaj material mare – oface cu orice pret(vezi vaca cu Vintu-nu mai stiu cum o cheama, de la banca x).

 3. arti78 says:

  Asa ii trebuie daca l-a deranjat pe omniinfractorul oprea …

 4. Maria Tereza ! says:

  ..dreptate

 5. anonim says:

  Aici nu e vorba ca unul dintre cei anchetati l-a deranjat pe x sau pe y. Voi, cozile de topor, voi cei ce sustineti infractorii si infractionalitatea nu trebuie sa uitati ca Armata Romana, cea adevarata compusa in mare majoritate din oameni corecti, demni , onorabili nu are de-a face si nu ar trebui confundata cu tot felul de giumbuslucari si falsificatori care si-au dat / transferat casele primite de la stat copiilor , au dat declaratii pe propria raspundere ca nu au locuinta, apoi au achizitionat cu preturi de nimic apartamente luxoase pe care le-au revandut la preturi mult mai mari. Acest lucru se numeste printre altele si specula si nu cadreaza cu statura unui cadru militar care se bucura de increderea populatiei si nu are voie sa compromita haina militara, onoarea si demnitatea militara. Cazuri sunt mult mai multe aproape in toate garnizoanele mari din tara. Invatati-va dragi comentatori sa discerneti graul de neghina si nu mai luati apararea profitorilor !

 6. anonim says:

  Da, dreptate pana la capat ! Deci, continuati si intensificati cercetarile si veti descoperi noi cazuri halucinante de indivizi lacomi, pusi pe capatuiala cu orice pret si care au terfelit haina militara ! Grade mari, fonktzii mari……baietzi descurcaretzi……

 7. gheo says:

  … cand un general – fost general – de o asemenea “dimensiune” spune ca, … nu stiam preturile, nu stiam … etc, trebuie neparat sa te duci in fata oglinzii si … sa vezi daca arati pe atat de prost cum te considera … un asemenea general, cand este stiut sau, ma rog se stia cum erau facute invartelile cu asemenea spatii locative, ca, “acolo ” nu trebuia sa locuiasca orice … “prost” din armata, ca … acele spatii locative, dat fiind “amplasarea lor … faceau “multi bani”, probabil ca, de aceea au si fost amplasate “strategic acolo, tocmai pentru a fi manarite si … nu de orice prost din … Armata”, mari “hahalere” am ajuns, de “am ajuns” sa fim astfel prostiti, imi amintesc “celebra adunare a cadrelor” ordonata cu ocazia “celebrei afaceri MOTOROLA”, cand comandantul, ne-a “ordonat/ precizat/ sfatuit, ca tot acolo e – era periculos sa dezbati “in public subiectul si sa afle si comandantul ca, … este mai bine sa “stam cu capul in porthart” si sa ne vedem de ale noastre, ca … bla, bla, bla”, “prosti si muti trebuia sa inghitim galusca” fara … comentarii …, si afacerea aia nu era “singura”, au fost derulare … fara numar, iar noi, … prosti si muti, pentruca, erau “smenuite de grade “mari despre care nu aveam voie sa “cobim” !!!

 8. Bure Bista says:

  Chiar ma intreb de ce e platita Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei si Fraudelor.

  Ce naiba au preveit astia?! Sa nu se fure si flota militara? Sa nu se duca cutare cu MiG-ul la pescuit?

  Totul e atat de simplu si atat de usor de demonstrat. Dar din pacate coruptia in Armata se bayeaya pe regula de aur a camaraderiei prost intelese.

  De aia smecheri ca Oprea, Zisu si altii se plimba inca liberi.

  Dar va veni si vremea lor.

  Lumea stie, organele, stiu, e drept Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei si Fraudelor nu stie, dar se va trece si peste asta.

  Cu un doctorat furat nu astupi gura nimanui.

  Multe succesuri pentru Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei si Fraudelor.

 9. Maria Tereza ! says:

  …javrele aiste ..TE LICHIDAU ..pentru o pereche de ciorapi ,de soldat , care nu aparea la socoteala -inventariere ! Ei furau casele cu totul ..dar trebuia sa para ..exigenti !

 10. Balcifer says:

  @/arti78 :…urmezi la rand ..sau esti un pic retard??

 11. anonim says:

  Mai sunt si cazurile de ofiteri cu grade si functii mari care au iesit la penzie azi , cu penzioara bunisoara iar a 2-a zi au fost incadrati pe aceeasi functie transformata pentru ei in functie de fp(civil). Asa da ! Cinste lor ! Iar incadrarea s-a facut , e drept, prin CONCURS…..De imprejurari ! Honorius et Patriarae, pentru baietii descurcareti, vae viktis pentru cei corecti !

 12. Balcifer says:

  ..Asta a fost ,,dreptul la munca” dupa care jeleste Daogaru !!

 13. arti78 says:

  Retard ca l-am considerat pe oprea omniinfractor ? Iar de rand sa stii ca m-am saturat, la fel si de prosti …

 14. anonim says:

  Cezarica,alias Prostcifer,iar ai scos capul prostovane? Te-ai trezit din din betie? drege-te cu o Saniuta .

 15. anonim says:

  Nu ai dreptul sa te superi pe tova majur.Daca nu ai stiut it spun eu. In 1980 Oprea era un falnic tablagiu.