Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Afganistan: SUA încurajează înfiinţarea de miliţii antitalibane

În speranţa favorizării unei rebeliuni tribale la scară mare împotriva mişcării radicale islamice, (cunoscută sub denumirea de insurgenţa talibană n.r.), SUA au început să încurajeze crearea de miliţii antitalibane în Afganistan.

Responsabilii americani şi afgani analizează posibilitatea creşterii grupurilor de miliţii armate în chiar fiefurile talibanilor din partea meridională şi orientală a ţării. Ei speră că planul denumit Iniţiativa de Apărare Comunitară (Community Defense Initiative) le va permite miliţiilor înarmate din ţară să-şi apere teritoriul de atacurile talibanilor.

Ocupându-se şi de echiparea acestor miliţii, responsabilii americani ar dori să vadă o creştere în număr şi efective a acestora.

Rolul lor va fi acela de a le acorda sprijin auxiliar forţelor americane şi afgane. Miliţiile antitalibane ar putea astfel să umple un vid de securitate, în timp ce armata şi forţele de poliţie afgane îşi continuă antrenamentele şi se consolidează.

Totuşi, subliniază un raport administrativ intern pe această temă, crearea unor astfel de miliţii antitalibane ar conduce la riscul ca unele din ele să se lupte între ele s-au să se întoarcă împotriva forţelor guvernelor afgan şi american.

Responsabilii din cele două state intenţionează, de asemenea, să subordoneze aceste miliţii direct guvernului afgan. Acest demers ar putea, cred americanii, să contribuie la evitarea erorilor din trecut în domeniu. Astfel de erori au antrenat apariţia de noi seniori ai războiului deveniţi cu timpul sfidători faţă de autorităţi sau care le-au permis militanţilor islamici să achiziţioneze arme furnizate de SUA grupărilor antitalibane.

Responsabilii americani au recomandat ca aceste miliţii antitalibane să rămână reduse ca mărime, iar acţiunile lor să se limiteze la protecţia satelor şi a numeroaselor posturi de control de pe teritoriul Afganistanului.

Modelul propus a fost experimentat cu succes în Irak, acest lucru permiţând combaterea acţiunilor teroriste.

sursa: New York Times

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Afganistan: SUA încurajează înfiinţarea de miliţii antitalibane”

 1. un comentator says:

  si tot ca in iraq, dupa ce se inteteste razboiul civil, o taie cu coada intre picioare si cu “misiunea indeplinita”. Rolul nostru? Cum, nu stiti? Ne aparam interesele!

 2. Marlon Juvet says:

  Nenea comentatoru, las-o mai moale cu “dupa ce se inteteste razboiul civil, o taie cu coada intre picioare si cu “misiunea indeplinita””. Îţi dai cu părerea despre chestii cu care nu ai nici o tangenţă. Pe ce te bazeţi cand spui astea? Oi fi şi tu vreun fost erou de “aţă” precum Oprea şi acum “să vorbească şi nea Ion”. Citeşte ultimele studii pe tema asta, de exemplu raportul Mc Crystal (dacă nu ştii la ce echipă o mai fi jucat şi ăşta, îţi spui io).

 3. un comentator says:

  Ia spuneti dv. Nu-i asa ca acum Iraq este o tara libera de dictatori, o “democratie” veritabila, stabila si prospera, care nu mai reprezinta un pericol NBC pt. pacea mondiala? Cat despre cei 3 fotbalisti pomeniti, pace tuturor!

 4. Marlon Juvet says:

  Nenea comentatoru, nu a spus nimeni că, citez, “acum Iraq este o tara libera de dictatori, o “democratie” veritabila, stabilă si prosperă, care nu mai reprezintă un pericol NBC pt. pacea mondiala”. Ideea e că ce ne serviţi dvs. pe aici nu sunt decât idei rătăcite, preluate necritic, disparat şi scoase din context din retorica “liberalilor” americani (a se studia acest concept, ce înseamnă liberalismul american, pentru a nu se confunda cu cel european). Ideile respective şi-au găsit un demn reprezentant în “marele” om de film Michael Moore şi au fost îmbrăţişate rapid de reprezentanţii noii extreme stângi europene, ai mişcărilor antiglobalizare, anti-G8, pro-politically-corectness (pro-balena-albastră, pro-stratul-de-ozon şi în general pro-obidiţii-şi-pro-luzării). Reiau ideea: Să vorbească şi Nea Ion, că şi el “ie” om. În plus, toată această retorică mai sus pomenită, în cazul dvs. pare să se fi grefat pe anumite nostalgii şi pe o retorică a gândirii şi a limbajujui de lemn de tip Vadim (l-aţi văzut cum spumega aseară la Realitatea, la Răzvan Dumitrescu, iară l-au fraudat ăştia, cică “…domne, au scos şi pacienţii din spitalele de nebuni şi i-au dus să voteze, cu cine or fi votat ăştia…”). Inchei aici cu recomandarea să faceţi un efort şi să învăţaţi să scrieţi cu diactitice, blogul ăsta le suportă şi noi, prostimea care facem efortul să citim ce scrie pe aici, merităm atata lucru. Să vă dea Dumnezeu sănătate.

 5. un comentator says:

  care a fost scopul declarat a r. din iraq? cel care l-a declarat nu a fost chiar “nimeni”, desi asa pare! el s-a numit gh.bush zis si junior.

 6. Marlon Juvet says:

  Eu ce spuneam de logica lui Michael Moore si retorica lui Vadim? Vă recomand un analist misto: Alin Ionescu de la Caţavencu. Il găsiţi mai nou pe voxpublica, unde are o serie de articole, ” pour les connaisseurs”. Cred că “un comentator” s-ar regăsi foarte usor in tipologia umană expusă în “Băsescu, Vadim şi cadavrul doctorului Flaubert” al respectivului autor. Enjoy, mr. “comentator”!