Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Afganistanul tot mai nesigur

După ce talibanii au anunţat recent lansarea unei noi “ofensive de primăvară”, oficialii americani din Kabul au luat măsuri de limitare a circulaţiei pentru staff-ul american în anumite părţi din sudul volatil al Afganistanului, avertizând cu privire la noi atacur.

Ambasada americană din Kabul a emis un buletin de securitate în care a precizat că a primit ameninţări specifice cu privire la atacuri în trei zone din provincia Helmand. Misiunea diplomatică nu a dat însă detalii referitoare la natura ameninţărilor. “Personalul administraţiei americane din Marjah a fost reţinut în complexul său din cauza unei ameninţări la adresa unor instituţii din Marjah, Lashkar Gah şi posibil Gereshk începând de astăzi”, conform buletinului american.

Provincia Helmand se află la vest de provincia Kandahar, fieful talibanilor şi principala ţintă a eforturilor zecilor de mii de trupe americane, NATO şi afgane de a combate o insurgenţă crescândă în ultimul an.

Trupele afgane, ajutate de forţe NATO, au reuşit să elimine ultimele elemente ale unui asalt major lansat în weekend de talibani asupra Kandaharului, cel mai important oraş din sud, unde complexul guvernatorului şi o serie de alte instituţii guvenrmantale au fost atacate de atentatori-kamikaze şi de combatanţi talibani sâmbătă. Zeci de insurgenţi au fost implicaţi în violenţe, ultimii dintre ei baricadându-se într-un hotel şi un mall înainte de a fi, în cele din urmă, eliminaţi. Lupta a paralizat oraşul, iar numeroase străzi şi magazine au fost închise.

Asupra trupelor române din provincia Zabul s-au executat îm ultimele 10 zile 3 atacuri soldate cu 2 morţi şi 4 răniţi.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.