Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Afgansitan: atac taliban major în Kabul

În dimineaţa zilei de 18 ianuarie, în capitala Aganistanului, Kabul, au fost înregistrate mai multe explozii şi schimburi de focuri de armă.

Potrivit unui site taliban, citat de BBC, atacul vizează doar clădirile guvernamentale.

Luptele se dau în zona hotelului Serena- Palatului prezidenţial-Banca centrala-Ministerul de justiţie. Potrivit aceluiaşi site, atacul a fost lansat de 20 de talibani între care sunt şi atacatori sinucigaşi.

Trupele NATO şi cele afgane încearcă să restaureze ordinea după ce cartierul diplomatic a fost zguduit de mai multe explozii.

Potrivit acestora, doi insurgenţi au fost ucişi în confruntări, existând şi răniţi din partea populaţiei locale.

Există îngrijorări privind pătrunderea cu uşurinţă a talibanilor în zona cea mai bine păzită a capitalei afgane.

Atacul vine pe fondul respingerii de către Parlament, pentru a doua oară, a noului guvern propus de Preşedintele Hamid Karzai şi înaintea desfăşurării la Londra a unei noi conferinţe pentru Afganistan.

UPDATE 11.20 a.m.

Într-un anunţ STRATFOR (ora 11.00, ora Bucureşti) se arată:

– purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihollah Mojahed, a declarat pe site-ul islamist Afghan Islamic Press, că 20 de atacatori sinucigaşi au atacat Presidential Palace, Central Bank, Ministrul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Minelor şi Industriei.

– Serena Hotel, Ministerul Apărării şi Afghan Telecom au fost de asemenea atacate;

– Grand Afghan Shopping Center a fost atacat şi el. Atacatorii au folosit proiectile reactive trăgând asupra etajelor 2 şi 3. Un vehicul cu atacator sinucigaş explodând la exteriorul clădirii ucigând mai mulţi membrii ai forţelor de securitate afgane.

UPDATE 13.15 ora Bucureşti

– Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat, luni după-amiază, că a fost restabilită ordinea în capitală după atacurile coordonate de către talibani, soldate cu cel puţin nouă morţi, din care patru kamikaze, şi 38 de răniţi, informează AFP şi AP.

– Ministerul afgan al Apărării a confirmat de asemenea că situaţia a fost adusă sub control, în cursul după-amiezii, şi a precizat au fost lansate misiuni de urmărire şi de căutare a teroriştilor scăpaţi, în urma informaţiilor potrivit cărora unii dintre atacatori s-au ascuns în diferite locuri din Kabul. AGERPRES

sursa: BBC

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.