Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Agenda lui Oprea în discuţiile cu omologul său german; printre altele, 1800 de militari în Afganistan până la sfârşitul anului

Ministrul Apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, a efectuat o vizită oficială în Germania, în perioada 27-28 septembrie, la invitaţia ministrului federal german al apărării, domnul Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg.

“În cadrul convorbirilor, au fost abordate aspecte referitoare la relaţiile militare bilaterale, la cooperarea în misiunile internaţionale desfăşurate sub egida NATO şi UE şi au fost identificate elemente de interes comun în domeniul modernizării celor două armate, al pregătirii personalului şi în cel tehnico-militar”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului.

“Obiectivele cooperării sunt amplificarea dialogului politico-militar şi crearea unor relaţii directe de parteneriat între categoriile de forţe, marile unităţi şi instituţiile militare de învăţământ din armatele română şi germană. Modernizarea Armatei şi îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO şi UE rămân priorităţi ale României, chiar şi în aceste condiţii de austeritate bugetară”, a arătat ministrul Gabriel Oprea.

Ministrul român al apărării a subliniat faptul că România acordă o mare atenţie participării în teatrele de operaţii, în special în Afganistan unde, în acest moment, sunt dislocaţi 1.600 de militari, urmând ca, până la sfârşitul anului, contingentul român să ajungă la aproximativ 1.800 militari.

“Suntem parteneri loiali atât în misiunile executate în Balcanii de Vest, cât şi în teatrul de operaţii Afganistan, acolo unde militarii români şi germani luptă umăr la umăr. Vreau să subliniez faptul că România apreciază contribuţia semnificativă cu trupe a Germaniei în Afganistan şi suntem încrezători că acest efort comun va contribui la îndeplinirea obiectivului de asigurare a securităţii şi stabilităţii regionale”, a precizat ministrul român al apărării.

Alte subiecte aflate pe agenda discuţiilor sunt:

– apărarea antirachetă;

– apărarea împotriva atacurilor cibernetice;

–  securitatea energetică;

– dezvoltarea de capabilităţi care să răspundă provocărilor de securitate ale secolului XXI.

“În ceea ce priveşte cooperarea tehnico-militară, avem în vedere continuarea operaţionalizării şi modernizării complexelor antiaeriene GEPARD, pe care Forţele Terestre române le au în dotare, şi participarea la programele naţionale strategice de înzestrare ale Armatei României, prin iniţierea unor proiecte de cooperare strategice pentru transportoarele blindate şi autocamioane”, a declarat, la finalul întâlnirii, ministrul Oprea.

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.