Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Agenda noului ambasador american: F16 pentru aviaţia militară română

Potrivit noului ambasador american la Bucureşti, Guvernul american analizează în prezent o scrisoare trimisă de Guvernul român referitor la avioanele de tip F16.

Acesta a declarat că ar dori ca România să se orienteze către achiziţionarea unui F-35, F-16 fiind un pas intermediar foarte important.

“Guvernul meu a primit o scrisoare de la Guvernul dumneavoastră legat de avioanele F-16. În prezent ea este procesată şi nu ştiu care este rezultatul”, a spus Gitenstein.

El a adăugat că din informaţiile pe care le are instituţiile româneşti din domeniul apărării au luat decizia “că vor să facă ceva în aces domeniu, în privinţa avioanelor de luptă”. ” Noi am vrea să se orienteze către F-35 iar (achiziţionarea unui ) F-16 este un pas intermediar foarte important. Cred că veţi auzi mai multe pe această temă în săptămânile următoare. Deocamdată nu am nimic de adăugat”, a spus Gitenstein.

Noul ambasador al SUA la Bucureşti a efectuat activităţi de lobby pentru mai multe companii printre care şi Lockheed Martin, firmă care produce avioanele F-16.

Mai ramâne de văzut: dacă F16 vor fi noi sau second hand, cât vor costa, şi mai ales în cât timp vom intra şi noi pe o listă de aşteptare pentru achiziţionarea avionului (aflat încă în proiect) F35.

Nota: Rod Rodriguez, director de dezvoltare internaţională al Lockheed Martin a declarat, in martie 2008 la Bucureşti, unde a prezentat avioanele F-16 şi F-35 ca SUA au planificat să producă 3153 de avioane F-35. Ele vor fi repartizate astfel: 1763 pentru US Air Force, 680 pentru US Navy şi US Marine Corp, iar restul pentru cele opt ţări care participă deja, alături de SUA, la programul F-35. Vor mai primi aeronave F-35 Marea Britanie (138 de avioane), Italia (131), Olanda (85), Turcia şi Australia (câte 100 de avioane), Norvegia şi Danemarca (48 de avioane fiecare), precum şi Canada (60 de avioane).

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Agenda noului ambasador american: F16 pentru aviaţia militară română”

  1. OBAMA says:

    De fapt americanii vor ca romanii sa cumpere cat mai multe avioane F-16, deja rodate prin tot felul de teatre de operatii. Doar Base se vrea reales…