Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Agenţi CIA şi SISMI condamnaţi de justiţia italiană

Tribunalul din Milano a condamnat 23 de foşti agenţi CIA şi doi italieni aparţinând SISMI pentru răpirea în 2003 a unui imam egiptean.

Totodată Tribunalul a a abandonat acuzaţiile împotriva foştilor directori al CIA din Roma, Jeff Castelli, şi al SISMI, serviciul militar de informaţii italian, Nicolo Pollari.

Douăzeci şi cinci de agenţi CIA şi un colonel al Forţelor Aeriene americane au fost judecaţi în contumacie în Italia, împreună cu şapte oficiali din cadrul serviciilor secrete italiene – între care fostul director SISMI Nicolo Pollari – pentru răpirea imamului Abu Omar în 2003.

Abu Omar a fost capturat pe o stradă din Milano la 17 februarie 2003, în cursul unei operaţiuni coordonate a SISMI şi CIA. Avocaţii imamului susţin că acesta a fost torturat într-o închisoare din Egipt şi au cerut daune de zece milioane de euro.

Fostul director al CIA la Milano de la acea vreme, Robert Seldon Lady, a fost condamnat la opt ani de închisoare şi alţi 22 de foşti agenţi, toţi judecaţi în lipsă, au primit cinci ani de detenţie. Doi foşti agenţi italieni au fost condamnaţi la trei ani de închisoare.

Pentru fostul director al CIA la Roma, Jeffrey Castelli, şi alţi doi foşti agenţi ai CIA, Betnie Madero şi Ralph Russomando, renunţarea la acuzaţiile penale a fost sprijinită de judecător datorită “imunităţii diplomatice” de care dispun în calitate de funcţionari americani la Roma.

De asemenea, tribunalul a decis abandonarea acuzaţiilor împotriva fostului director al SISMI Nicolo Pollari, a fostului său adjunct Marco Mancini şi a altor trei foşti membri ai serviciilor secrete. Mancini părea mulţumit de decizie, flancat de avocaţii săi care l-au sfătuit să nu facă declaraţii.

Judecătorul Oscar Maggi a precizat că cei cinci foşti oficiali italieni erau protejaţi de “secretul de stat” şi, prin urmare, nu pot fi judecaţi. Avocaţii apărării au argumentat că nu pot dovedi nevinovăţia clienţilor lor din cauza confidenţialităţii detaliilor acestui caz.

Colonelul Luciano Seno, condamnat la trei ani, a calificat sentinţa drept o “nebunie”. “Cum se face că ei sunt eliberaţi şi eu condamnat?”, s-a întrebat el.

Pe de altă parte, tribunalul a condamnat toţi acuzaţii găsiţi vinovaţi să îl indemnizeze pe fostul imam cu un milion de euro, lăsându-i acestuia posibilitatea de a cere mai mult într-un tribunal civil, şi să-i acorde 500.000 de euro soţiei sale.

Acest proces este simbolic deoarece este primul din Europa privind transferurile secrete efectuate de CIA, al căror obiect au fost persoane suspectate de terorism, către ţări cunoscute că practică tortura, după atentatele de la 11 septembrie.

sursa: MEDIAFAX; Corriere della Sera

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.