Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Airbus va livra Poloniei 50 de elicoptere Caracal (Eurocopter EC725)

Eurocopter_EC-725. foto wikipediaAirbus este compania care a câştigat licitaţia pentru furnizarea de elicoptere militare Poloniei. Acordul prevede livrarea de către Franţa a 50 de elicoptere Caracal (Eurocopter EC725) pentru forţele armate poloneze.
În total, polonezii vor cumpara 50 de elicoptere în valoare de aproximativ 3,5 miliarde dolari, potrivit janes.com, citat de pagina de Rusia.

În baza acestui acord, Polonia va primi 16 elicoptere în configuraţia de transport multitask; 13 aparate de luptă, căutare şi salvare (6 pentru Marină şi 7 pentru Forţele Aeriene); 8 elicoptere de luptă anti-submarin; 5 elicoptere medicale şi 8 aparate pentru a 7-a  Escadrila pentru Operaţiuni Speciale.

Noile elicoptere vor inlocui vechile MI-8 şi Mi-17 şi elicopterele anti-submarin MI-14, toate de fabricaţie rusească.
Elicopterul Caracal a concurat la licitatie cu aparatul american Sikorsky S-70i Black Hawk / S-70B Seahawk şi cu elicopetrul anglo-german AgustaWestland AW149.

Polonia se aşteaptă ca Airbus să furnizeze elicopterele de transport în configuraţia standard în termen de 20 de zile. Contractul este aşteptat să fie semnat în al treilea trimestru al anului 2015.

Polonia a vrut iniţial să cumpere 70 de elicoptere, dar programul a fost redus la 50 de maşini. Aceasta, din cauza costurilor mai mari pentru variantele specializate de elicoptere.

Anterior, Polonia a anunţat un acord pentru achiziţionarea din SUA a complexelor de rachete antiaeriene Patriot.

În contextul creşterii agresiunii Rusiei în Ucraina, Varşovia a decis să accelereze ritmul de modernizare a armatei şi intenţionează să cheltuiasca până la 35 de miliarde de euro pentru înzestrare.

Sursa: AGERPRES, www.paginaderusia.com

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Airbus va livra Poloniei 50 de elicoptere Caracal (Eurocopter EC725)”

  1. Trifon Izmenaru' says:

    Adica nu e numa gargara.Oamenii trec la fapte.