Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Al 19-lea militar român ucis în Afganistan

Catalin Ionel Marinescu erau cazut la datorie in Afganistan pe 10 mai 2011 foto www.mapn.ro

Potrivit unui comunicat MApN, în cursul zilei de 10 mai, ora 06.00, caporalul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, a căzut la datorie în Provincia Zabul, Afganistan.

Decesul a survenit în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 Kabul-Kandahar, când militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Militarul a fost grav rănit, fiind transportat de urgenţă cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Marinescu a decedat.

Cătălin-Ionel avea 28 de ani şi era necăsătorit.

Conform uzanţelor caporalul Cătălin-Ionel Marinescu a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem, iar ministrul apărării naţionale a înaintat Preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Cătălin-Ionel Marinescu cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Miercuri, 11 mai, Armata României îi va cinsti memoria.

Cătălin-Ionel Marinescu este al doilea militar român care decedează în ultimele 5 zile tot într-o misiune de cercetare a unui obiectiv. Pe 5 mai caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, tot din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, a fost ucis de explozia unui DEI pe timpul cerecetării terestre a unui obiectiv, în aceaşi zonă, pe autostrada A1, provincia Zabul.

De la declanşarea de la începutul lunii mai, a aşazisei “ofensive de primăvară” a talibanilor, asupra militarilor români din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” au fost executate 3 atacuri în urma cărora 2 militari şi-au pierdut viaţa alţi 4 fiind răniţi. Pe 1 mai un transportor românesc tip MRAP (productie SUA, imprumutat militarilor romani) a fost atacat cu DEI, însă militarii care-l ocupau au supravieţuit atacului.

Dumnezeu să-l odihnească pe Cătălin-Ionel, şi să le dea putere colegilor săi să treacă peste aceste încercări.

Fie ca sacrificiul celor 2 militari olteni, caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru şi caporalul Cătălin-Ionel Marinescu să determine factorii responsabili să adopte urgent măsuri adecvate pentru prevenirea şi contracararea unor astfel de atacuri. Familiile îşi vor tinerii sănătoşi acasă, nu decoraţii, avansări, cuvinte pompoase şi ceremonii mortuare.

Dumnezeu să-i ocrotească pe militarii români!

Raul-Ciprian Dăncuţă

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Al 19-lea militar român ucis în Afganistan”

 1. Tepes says:

  Domnule Dancuta, o mica mare rectificare va rog: MRAP-ul…………am vrea noi sa fie romanesc………dar nu e.

  In rest, Dumnezeu sa-i ocroteasca pe cei ramasi in viata in Afganistan.

 2. rdancuta says:

  Dl Tepes,

  Intradevar exprimarea e cam ambigua. Am incercat sa rectific.

  O zi buna.

  Raul Dancuta

 3. CoperNick says:

  Militarii romani patruleaza o zona care nu este monitorizata si sub controlul fortelor. Astfel se explica libertatea in plantarea dispozitivelor explozive si pierderile noastre. Care vor mai fi.
  Este ca si cum ai patrula in zona nimanui dintre fronturi sau in teritoriul aflat sub controlul inamicului. Pentru ce? Sa patruleze altii. Nu am auzit sa se repeada la astfel de misiuni polonezii si italienii.

 4. colonelul says:

  Doamne,oare cat mai putem rabda SA NE MOARA FECIORII PENTRU IFOSELE UNOR PUTUROSI DE POLITICIENI ,CARE HABAR NU AU CU CE SE MANANCA ARMATA? DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA! nu a mai apucat sa-i taie din nou Base si boc solda.

 5. Marlon Juvet says:

  @colonelul: dacă vreţi cumva să spuneţi că nu avea ce căuta pe acolo prin Afganistan, sau că acolo i-a trimis Băsescu, sunteţi pe lângă. Fie vorba între noi, misiunea din Afganistan, ca şi cea din Iraq, au demarat pe timpul lui Nea Nelu. Eu aş sugera ca aceste comentarii să le păstrăm pentru alte articole. Punct. Dumnezeu să îl odihnească!

 6. hai, spuneti adevarul, cei care ati fost acolo! ala nu e razboi! eu unul nu am fost! au fost colegi de ai mei si mi-au povestit tot ce au patit acolo! cu masinile, cu echipamentul, cu hrana… hai sa fim seriosi si sa recunoastem incompetenta cu care se lupta sistemul! suntem trimisi acolo CA SA CE ????… care este scopul exact ??? ce urmeaza ???? cand vom avea dotare, echipare, armament, logistica, medicamente, hrana, solda NATO ????… si daca vom de toate o sa zica unii, nu vor mai fi necazuri ? ba da! posibil, da! dar, macar atunci poti sa recunosti ca ai facut tot ce este uman posibil, poti sa-i spui familiei indurerate ca nu a mai depins absolut nimic de sistem.
  Cand vedem cifra alocata din buget, anul acesta, de 0,88% din PIB, pai ma mir ca ne luam soldele! Ce sa mai comentam!

 7. colonelul says:

  Lui Marlon Juvet Nu prea ai inteles ce am scris. Mi-ar place sa vorbim in alt fel NU PE AICI ,UNDE SE FAC COMENTARII IN FUNCTIE DE INTERESE. Eu stiu bine ce spun. Cunosc subtilitatile POLITICHIEI SI MAI ALES CAM CE CAUTAM NOI PE ACOLO. PROBLEMA E CA NE-AM LASAT DUSI DE NAS DE POLITICIENI IAR COMANDANTII NOSTRII AU CAZUT IN PLASA. Dealtfel in toata istoria noastra(cu exceptia catorva ani,pe timpul MARESALULUI ANTONESCU),armata a fost slab echipata si destul de slab pregatita.(in primul razboi mondial soldatii au plecat sa elibereze Ardeal;ul cu 5 cartuse in cartusiera si cu opinci in picioaree etc..).Asa e si acum. Am ajuns la mila americanilor SI LA RUGA CELUI ATOTPUTERNIC CA NIMENI SA NU PATEASCA CEVA. AM VRUT SA SPUN CLAR CA NICIUNUL DIN CEI CARE AU CONDUS TARA NU A AVUT GRIJA DE ARMATA ,PENTRU CA TOTI CEI CARE AU DEVENIT GENERALI(cu exceptii) , au fost luati de valulul POLITICHIEI SI AU UITAT DE TRUPA. Dupa ce ca avem dotare sub orice critica MAI TREBUIE SA LUPTAM SI IN CELE MAI ‘fierbinti”zone. Va spune ceva acest lucru?SUNT MILITAR ROMAN SI STIU CE INSEAMNA ANGAJAMENTE SI TRATATE,DAR TREBUIE SA NE ORIENTAM PENTRU A ASIGURA PROTECTIA MILITARILOR NOSTRII. In rest ,puteti spune orice,VA RESPECT PUNCTUL DE VEDERE.

 8. Munteanu says:

  Cu tehnologia militara pe care o au americanii, chiar nu au un echipament care sa detecteze pe sosele si in zona imediata, acele norocite de incarcaturi ucigase? Daca acele dispozitive ar putea fi detectate si anihilate, talibanii nu vor mai planta aceste DEI! Speranta ca militarii nostrii sa revina teferi acasa cred ca depinde de noroc si de Cel din cer. Sa le fie tarana usoara militarilor cazuti in lupta pe meleaguri straine!

 9. partizanul says:

  Dar industria de aparare ce face? Unde sunt inginerii militari si cercetatorii in ale tehnicii militare, pregatiti pe bani grei pentru ce? Pentru cercetarea terestra nu s-au inventat mijloace robotizate asa cum s-au inventat dronele. Poate cercetarea terestra sa fie dublata si de cercetarea aeriana. Spune cineva ca daca nu s-au inventat detectoare de DEI. Daca israelienii inca nu au pus la punct asemenea detectoare, inseamna ca mai dureaza. Trupele noastre se afla pe un teritoriu strain cu o populatie ostila care nu doreste prezenta de invadatori pe teritoriul lor si nu vor sa priceapa subtilitatile politicienilor romani in virtutea carora avem noi trupe acolo. Poate ar trebui trimisa o delegatie parlamentara condusa de ministrul apararii si de ministrul de externe, pentru a negocia cu insurgentii afgani care e treaba cu democracy de sorginte americana.

 10. RUMANU says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!