Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Alocuţiunea şefului statului susţinută cu ocazia întâlnirii cu militarii români din Afganistan

„Domnilor ofiţeri,
Doamnelor şi domnilor subofiţeri,
Dragi soldaţi,

Sunt astăzi la voi pentru că orice şef de stat are obligaţia să-şi arate respectul pentru militarii aflaţi în misiune, nu numai prin declaraţii, dar şi fiind alături de ei, ori de câte ori are ocazia.

Înaltul Ordin cu care am decorat astăzi drapelul de luptă al Batalionului este semnul respectului meu dar şi al românilor pentru ceea ce faceţi.

Aveţi o misiune grea, o misiune de îndeplinirea căreia depinde prestigiul Armatei Române iar, dacă privim la tot ce se întâmplă în Afganistan, de modul cum militarii NATO îşi vor îndeplini misiunea în Afganistan, depinde chiar credibilitatea organizaţiei.

Aveţi o misiune de protejare a lumii civilizate, de terorism. O îndepliniţi alături de partenerii şi camarazii voştri americani, alături de partenerii şi camarazii statelor NATO. Nu aţi ezitat, atunci când a fost cazul, să vă puneţi viaţa în primejdie pentru ca misiunea să fie îndeplinită. În acelaşi timp, în ţară, evenimentele din Afganistan au preocupat instituţiile statului.

Probabil că în zilele următoare voi promulga legea prin care serviciul militarilor voluntari se poate desfăşura până la vârsta de 45 de ani, cu asigurarea pensiei şi cu considerarea timpului petrecut în teatrele de operaţii, ca timp dublu de serviciu, în vederea pensionării. (…)

În lunile următoare, efectivele Armatei Române în Afganistan vor creşte, ajungându-se anul acesta la până la 1800 de militari. Avem obligaţia faţă de parteneri, faţă de interesul NATO, faţă de interesul naţional, să facem acest efort care, în cele din urmă, să ducă la eliminarea riscurilor teroriste, care nu ameninţă doar poporul afgan ci chiar popoarele Europei, poporul român.

Pentru ceea ce voi faceţi aici, în numele românilor vă mulţumesc, vă asigur că eroismul vostru aşează România în altă situaţie decât cea în care am fost obişnuiţi. (…) Importanţa României în structurile euro-atlantice devine tot mai mare, ca urmare a ceea ce voi faceţi în Afganistan, a ceea ce Armata Română a făcut în Irak. Îmi doresc mult, repet, îmi doresc mult, ca în timpul celui de-al doilea mandat al meu, să se întâmple ce s-a întâmplat în Irak în primul mandat, când militarii români au raportat “Misiune îndeplinită”.

Vă mulţumesc!”

sursa: Departamentul de Comunicare Publică al Preşedinţiei României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Alocuţiunea şefului statului susţinută cu ocazia întâlnirii cu militarii români din Afganistan”

 1. ion says:

  Se vede respectul fata de armata in masurile pe care le preconizeaza guvernul cu binecuvantarea lui Basescu. MINCIUNOSI

 2. digital says:

  “Probabil că în zilele următoare voi promulga legea prin care serviciul militarilor voluntari se poate desfăşura până la vârsta de 45 de ani, cu asigurarea pensiei şi cu considerarea timpului petrecut în teatrele de operaţii, ca timp dublu de serviciu, în vederea pensionării. (…)”

  cat de frumos spune dragalasul de presedinte.si incepe cu probabil.. dar se mai gandeste.ca el este si un pic de filozof,asa pe politic..

 3. NELA BATIRU says:

  De pe site-ul MApN
  “….Vineri, 5 martie, de la ora 11.00, la sediul Ministerului Apărării Naţionale va avea loc autoevaluarea activităţii desfăşurate de M.Ap.N. în anul 2009.”

  Am inteles (la stiri, dimineata) ca participa si dl. presedinte Basescu.
  Si, mergand cu masina prin craterele de str. dr. Staicovici, zona Ministerului Apararii Nationale, ma intrebam daca si coloana prezidentiala va trece tot pe acolo.

 4. digital says:

  credeti ca o sa le simta?!

  si cu ce ne-ar incalzi chestia!e totusi improbabil sa le sesizezi din mertan.poate daca mergea cu TAB-ul!

 5. Nimeni says:

  “În acelaşi timp, în ţară, evenimentele din Afganistan au preocupat instituţiile statului.” – Bleah… ce vrajeala ieftina. In afara de MApN, direct implicat in treaba asta, nici o alta institutie nu este interesata. Au prea multe pe cap cu contracte, bani, afaceri, autostrazi… a pardon, d-astea nu avem inca… dar avem contracte! Oare aste se “pun” la socoteala?

 6. Terente says:

  Să ne plezniţi de sănătate, tovarăşe comandant suprem!

 7. Indisciplinatu says:

  Plezni-iar o data….ce vreti voi!!!

 8. giony22iepurila says:

  sa le lumineze bunul Dumnezeu mintile celor mari si cu precadere ministrului apararii si presedintelui Basescu sa ajute mult mult mai mult d p d v financiar militarii romani!Doamne ajuta!