Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ambasada SUA mai bun comunicator decât Direcţia Informare şi Relaţii Publice din MApN

Că, numitul Frăţilă Tiberiu, este şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din MApN o ştie tot românul. Că acesta e specializat în intervenţiile TV s-au convins la fel cu toţii. Că se dă drept purtător de cuvânt al MApN pare să-l avantajeze momentan căci direcţia ce o conduce s-a transformat sub conducerea sa în purtătoarea de voce doar a ministrului. Deprinderile de activist utc-ist se pare că nu se uită cu una cu două. Păcat că dintr-o structură de elită cândva, DIRP a devenit una de promovare a cultului personalităţii unei păersoane … fără personalitate.

Probabil nici faptul că  450 de militari români au fost în luna ianuarie la Centrul Multinaţional Combinat pentru Pregătire de Luptă (JMRC) de la Hohenfels, în Germania, pentru a efectua antrenamente, nu li s-a părut important sau măcar interesant celor de la DIRP. De altfel, au dreptate! Dl. Oprea nu a fost şi nu a transmis mesaje.

Noroc cu Ambasada SUA la Bucureşti care a informat mass media românească despre eveniment.

Conform comunicatului Ambasadei SUA la Bucureşti, publicat de AGERPRES, militarii români au participat la un exerciţiu de simulare a misiunii (MRE) cu Forţele Terestre ale SUA în vederea viitoarei dislocări a forţelor româneşti în Afganistan ca parte a Forţei Internaţionale de Securitate a NATO (ISAF).

Unităţile militare româneşti participă de peste trei ani la antrenamente predislocare în Germania, iar până la această dată, acesta este cel mai numeros grup de militari români care a participat la un singur exerciţiu la JMRC.

Antrenamentul individual predislocare include cursuri de conducere şi utilizare a vehiculelor MRAP (protejate împotriva ambuscadelor şi rezistente la atacurile cu mine) şi a vehiculelor UAHMMWV (blindate de mare mobilitate cu multitracţiune). Militarii au fost de asemenea antrenaţi în privinţa identificării, contracarării şi evitării dispozitivelor explozive improvizate (IED).

La nivel de unitate, Forţele Terestre Române participă la MRE în cadrul JMRC împreună cu brigăzi de infanterie ale SUA şi cu echipe operative de pregătire şi legătură (OMLT) ale NATO care se pregătesc pentru dislocare în Afganistan şi Kosovo. Pe durata acestor exerciţii, România a contribuit cu unităţi până la nivel de batalion de infanterie.

Aceste unităţi se antrenează umăr la umăr cu forţele SUA într-un mediu de contra-insurgenţă ce se aseamănă foarte mult cu condiţiile de luptă cu care se vor confrunta soldaţii atunci când vor fi dislocaţi în Afganistan, se arată în comunicat.

România poate participa la aceste cursuri şi exerciţii de pregătire datorită finanţării oferite de SUA prin Articolul 1206 din Legea privind autorizarea cheltuielilor pentru securitate naţională pentru anul fiscal 2006. Această autorizare pentru finanţare este menită să permită forţelor militare străine şi forţelor maritime de securitate străine să întreprindă operaţiuni contrateroriste (CT). Celălalt obiectiv al finanţării oferite prin Articolul 1206 este să permită forţelor militare străine să participe la sau să vină în sprijinul operaţiunilor militare şi de stabilitate la care participă forţele armate ale SUA.

Din 2010 până în prezent, România a primit aproximativ 30.000.000 de dolari care au acoperit costurile pregătirii a aproximativ 6.000 de militari şi achiziţionarea de echipament militar american pe care România îl foloseşte pentru antrenamentul forţelor sale în ţară şi pentru a-şi dota forţele dislocate, astfel încât acestea să îşi poată îndeplini misiunea în cadrul ISAF în Afganistan. Acest program de pregătire şi de dotare reflectă relaţiile militare excelente şi durabile dintre România şi Statele Unite, se mai arată în comunicat.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Ambasada SUA mai bun comunicator decât Direcţia Informare şi Relaţii Publice din MApN”

 1. ionel20 says:

  Fratila este un pupincurist UTC-ist!

 2. colonelul63 says:

  Daca asa arata generalii armatei romane ca acest Fratila–salut armie romana.

 3. Nida says:

  Daca va ajuta cu ceva eu cred ca aveti drttpaee.pe toata perioada serviciului au primit tot felul de bonificati,meritate pentru constrangerile serviciului prestat.La pensie constrangeri zero bonusuri zero.Astept cu nerabdare revenirea pe B1.[]Mircea Marian Reply:ianuarie 26th, 2011 at 17:58Si noi asteptam sa vedem ce o fi cu B1.[]

 4. John says:

  Deocamdata, vad ca sunt pttresoe in strada, se huiduie imnul, presedintele pare ca cel putin unii sunt tare afectati cam trist si mai e ceva ce legatura are sindicatul militarilor (auzi, sindicat in Armata) cu pensionarii militari ?[]Mircea Marian Reply:ianuarie 25th, 2011 at 20:38Tehnic, daca sunt pensionati pot avea sindicat. Dar inteleg ca e plin de fosti comisari politici in acest sindicat.[]