Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ambasadorii statelor europene “deranjaţi” de decizia României de a achiziţiona F16 americane vechi

După întrevederea avută joi 25 martie de Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cu ambasadorii statelor Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, acesta a declarat că “unii din aceştia şi-au exprimat frustrarea faţă de decizia CSAT de achiziţionare de avione F16 în uz”.

Geoană a spus că a sesizat “un interes deosebit” din partea ambasadorilor statelor Uniunii Europene faţă de decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de achiziţionare de avioane F16 în uz.

“Am sesizat o anumită frustrare a unor ambasadori europeni şi sunt absolut convins că Parlamentul României, atunci când vom fi chemaţi să ne pronunţăm cu privire la această achiziţionare de tehnică militară, necesară dar şi costisitoare, vom putea asculta argumentele tuturor companiilor şi firmelor, americane şi europene, care au prezentat oferte pentru o astfel de achiziţie de avioane multirol pentru armata şi flota aeriană românească”, a afirmat preşedintele Senatului.

Geoană a spus că, în momentul în care Parlamentul va dezbate decizia CSAT, vor fi invitaţi reprezentanţi ai firmelor competitoare, care să îşi prezinte oferta, astfel încât “Parlamentul să decidă în cunoştinţă de cauză, evaluând aspectele comerciale, strategice sau de transfer de tehnologie”.

Preşedintele Senatului a menţionat că la întâlnirea cu ambasadorii UE s-a ridicat problema că România este singurul stat european care nu a aderat la Codul de conduită pentru achiziţii militare şi offset.

Geoană a precizat că, în cazul în care Guvernul nu va elabora o lege în acest sens, Senatul este pregătit să iniţieze un proiect legislativ care să permită României “să intre în normalitate în ceea ce priveşte transparenţa achiziţiilor publice”.

CSAT a aprobat, marţi, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. În cadrul şedinţei CSAT, ministrul Apărării, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene.

Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013, o etapă strategică ulterioară fiind achiziţionarea a încă 24 de aeronave de acest tip noi, informează MApN.

România a avut de ales din mai multe oferte pentru achiziţia de avioane multirol, printre care Eurofighter, Rafale şi Gripen.

sursa: MEDIAFAX HotNews

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Ambasadorii statelor europene “deranjaţi” de decizia României de a achiziţiona F16 americane vechi”

  1. Geoana este un papagal bun de trimis atasat comercial la Moscova. Ii doare in pix pe ambasadorii UE de viitorul Romaniei. Nu s-a oferit Olanda sa plateasca bani tarilor care vor trimite soldati, in locul propriilot militari, in diferite teatre de operatii? Mai rasfirati baieti…