Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Amendament propus de PNL însuşit de UNPR? Militarii români care participă în misiuni externe nu vor mai avea salariile tăiate pe timpul misiunii

După ce guvernul Boc a tăiat 25% din veniturile tuturor bugetarilor inclusiv ale militarilor care mureau în teatrele de operaţii în numele României, Camera Deputaţilor a adoptat pe 24 mai, proiectul de lege privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, care prevede că toate veniturile militarilor care participă la misiuni externe nu pot fi diminuate în perioada desfăşurării acestor misiuni.

Practic, deputaţii au adoptat legea 42/2004 privind participarea militarilor la misiuni în străinătate cu amendamentul formulat de deputatul PNL George Scutaru.

Legea are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului normativ privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, avându-se în vedere introducerea unui nou concept privind operaţiile de răspuns la crize, individualizarea tipurilor de mandat sub care se realizează participarea la operaţiile şi misiunile din teatre: operaţii desfăşurate sub conducerea NATO, UE, sub mandat ONU, OSCE sau în cadrul coaliţiilor, precum şi
alte aspecte care să conducă la asigurarea respectării angajamentelor internaţionale asumate.

Actul normativ prevede că, pe durata participării la misiunile şi operaţiile menţionate, nu va putea fi diminuat cuantumul brut al soldelor/salariilor lunare, inclusiv sporuri, compensaţii, prime, indemnizaţii şi alte drepturi, acordate personalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, potrivit actelor normative în vigoare, precizează sursa citată.

Armata României participă la misiuni în afara teritoriului statului român, potrivit obligaţiilor asumate de România prin tratate, acorduri şi alte înţelegeri internaţionale la care este parte, acestea fiind misiuni de apărare colectivă, în sprijinul păcii, de asistenţă umanitară, de tip coaliţie, precum şi misiuni individuale. Militarii români participă la misiuni subsumate conceptului de siguranţă naţională, cu grad ridicat de risc, mare parte dintre aceştia fiind unici întreţinători ai familiilor aflate în ţară’, este motivaţia acestei inţiative.

Camera Deputaţilor este for legislativ decizional în cazul acestui proiect de lege.

Iniţativa legislativă a fost iniţiată de deputatul Eugen Nicolicea, a fost iniţial respinsă de Senat, pe 21 februarie 2011.

Intersant este că o astfel de iniţiativă cu implicaţii extrem de tehnice nu a venit din partea MApN. Sau poate MApN a făcut legea la cererea ministrului iar UNPR s-a substituit acestuia. Chiar dacă UNPR vrea să se împăuneze cu reuşita, iniţiativa aparţine … opoziţiei.

Deputatul PNL George Scutaru, iniţiatorul amendamentului privind nereducerea veniturilor militarilor aflaţi în misiuni externe, şi-a motivat amendamentul în Comisia de Apărare: “Influenţa financiară asupra bugetului MApN este minimă, deoarece majoritatea personalului participant la misiuni (80%) o reprezintă soldaţii şi gradaţii voluntari care beneficiază de soldă de bază într-un cuantum de aproximativ 700 de lei”.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Amendament propus de PNL însuşit de UNPR? Militarii români care participă în misiuni externe nu vor mai avea salariile tăiate pe timpul misiunii”

  1. cnp 1600782033098 says:

    Intrebare: Militari, ar fi bine sa ii dati in judecata pe oprea, maior, ungureanu, basescu (e seful CSAT) pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni, respectiv actiuni si nonactiuni care reprezinta amenintari la adresa securitatii nationale? In nume propriu, daca un cetatean simplu i-ar da in judecata pentru fapte cu care ei se mandresc, adica apararea sigurantei nationale, nu cred ca le-ar pica bine. Ce credeti? Una este sa ii dai in judecata pentru a apara un drept castigat (pensia) si alta e sa ii ataci acolo unde ii doare, adica in esenta actiunii lor. Va rog sa reflectati la acest mod de a pune problema.

  2. Afganistan says:

    Bravo, dar stiti cum se aplica acum legea? Militarii din teatru nu isi vad salariile reintregite, credeti-ma!