Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Americanii consideră că Irakul trebuie să prevină apariția unui nou ISIL

foto CNN

foto CNN

Locotenentul-General, Stephen Townsend, comandantul operațiunilor militare ale coaliției împotriva DAESH, a avertizat că guvernul irakian trebuie să realizeze reconcilierea cu populația sunită pentru a preveni o reînnoire a grupării jihadiste.

Acesta a accentuat faptul că războiul împotriva așa-numitului „Stat Islamic” nu este încheiat, în ciuda unei victorii „istorice” în Mosul, în Irak fiind încă și acum destui luptători jihadiști. Referindu-se și la situația politică din interiorul țării, acesta a afirmat: „Dacă vrem să prevenim apariția grupării ISIS 2.0, guvernul irakian trebuie să facă ceva cu totul diferit de data aceasta: să depună efortul de a se reconcilia cu populația sunită, astfel încât aceasta să simtă că guvernul din Bagdad îi reprezintă și pe ei”.

Într-un raport dat publicității marți, organizația „Amnesty International” a afirmat că irakienii și forțele coaliției au folosit arme mult prea puternice în raport cu densitatea populației din acele zone, acuzând, în același timp, luptătorii jihadiști de maltratări și torturi.

În urma victoriei asupra jihadiștilor în Mosul, președintele american, Donald Trump, a trimis felicitări omologului său irakian, afirmând că Mosulul „a fost eliberat de coșmarul domniei ISIS”: „Plângem miile de irakieni uciși de ISIS și milioanele de oameni care au suferit”. De asemeni, acesta a făgăduit că va urmări „distrugerea totală” a jihadiștilor din acea regiune.

Trebuie menționat faptul că a mai rămas, totuși, o enclavă de rezistență a teroriștilor în Vechiul Oraș, pe malul de vest al râului Tigru, lungă de 180 de metri și lată de 45 metri. Ofițerii irakieni sunt de părere că mai sunt câteva zeci de militanți în acea zonă, împreună cu soțiile și copiii lor, pe care îi folosesc drept scuturi umane.

Mosulul a fost distrus în urma acestui război, ONU estimând că numai în Vechiul Oraș mai mult de 5.000 de clădiri au fost avariate și 490 distruse.

Corespondentul BBC, Jonathan Beale, a afirmat că jihadiștii au pierdut din punct de vedere militar în Irak, însă aceasta nu înseamnă sfârșitul lor, sau al ideologiei pe care o promovează.

Gruparea jihadistă mai controlează încă teritorii în trei zone ale Irakului: în jurul localității Hawija, la 130 km sud-est de Mosul, în jurul orașului Tal Afar, la 65 km spre vest și de la Ana la Al-Qa’im, în valea râului Eufrat, la 250 km sud-vest.

De asemeni, mai sunt și o serie de orașe de-a lungul Eufratului, în Siria, printre care  Albu Kamal și Mayadin, însă fortăreața Raqqa este asediată de coaliția condusă de Statele Unite.

 

Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursa știrii: BBC

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.