Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Americanii consideră F-16 second hand, prea scump pentru fi exploatat în continuare

F-35 Lightning II un avion la care mai mult se visează - foto wikipedia

În cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de prezentarea avionului de luptă F-35 Lightning II, folosindu-se un simulator al BAE, purtătorul de cuvânt al Lockheed Martin, Sam Grizzle, a recunoscut faptul că avioanele F-16 sunt acum “îmbătrânite” “depăşite din punct de vedere tehnic şi că întreţinerea lor, pentru a le menţine în exploatare, “este prea scumpă”.

„Programul F-35 a fost gândit acum 20 de ani, pentru a înlocui avioanele de luptă F-16. Acestea (n.r. F-16) sunt acum îmbătrânite, vor deveni rapid depăşite, iar întreţinerea lor este prea scumpă”, a declarat Sam Grizzle, pentru nashuatelegraph.com.

Pentagonul a anunţat, recent, că întreţinerea flotei sale de F-35 va costa 1 trilion de dolari. Prin urmare, unii politicieni au cerut stoparea programului F-35.

Avionul de luptă de ultimă generaţie, F-35, se află în fază de proiectare şi testare de aproximativ 20 de ani. F-35 a fost conceput ca să îl poată înlocui pe F-16. Cu toate acestea producătorii de la Lokheed Martin sunt departe de a livra aviaţiei SUA un avion gata pentru a fi introdus în serviciul de luptă şi mai ales sunt departe de a prezenta care va fi costul final al avionului.

În România, CSAT a aprobat în martie 2010 propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 second hand, variantă Block 25. Ulterior guvernul României a renunţat la achiziţie datorită lipsei fondurilor necesare. Recent, după vizita preşedintelui României la Washington, ambasadorul american la Bucureşti a declarat că s-a discutat despre posibilitatea achiziţionării de către aviaţia română a unor avioane F-16 noi.

sursa: www.nashuatelegraph.com

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Americanii consideră F-16 second hand, prea scump pentru fi exploatat în continuare”

 1. copilotul says:

  pai normal, de aia si voiau sa scape de ele, daca erau bune le pastrau pentru ei. mai bine sa gaseasca niste fraieri sa le marite.

 2. R. says:

  timpul va arata care sunt, “smecherii si care fraierii”, sa speram ca politicienii nu ne vor incarca si cu aceasta “mizerie”.

 3. Grig says:

  Toate astea spuse acum chiar de USAF sunt cunoscute inca din anii ’90.
  Sa nu uitam ca in 2001, cand guvernul ceh supunea aprobarii parlamentului bugetul in care erau prevazuti banii pt. Gripen iar “smecherii” lor spuneau ca mult mai ieftine si mai bune ar fi F-16 vechi (ei le luau de la belgieni, parca), pozitia oficiala (comunicat al guvernului) spunea textual: “F-16 este un avion depasit moral si fizic”.
  In alta ordine de idei, cu referire la F-35, teoria parca zicea ca un avion militar care de la proiectare la intrarea in serviciu depaseste 5-7 ani, e deja depasit moral (vezi si istoria cu IAR-93 la noi).
  In rest, mergem pe prevederea MApN din planul de inzestrare pe 2011: “solutii alternative pt. asigurarea suveranitatii spatiului aerian national”.

 4. MIRAGE 4000 says:

  De SAAB GRIPEN ce zic americanii? Sunt cadouri europene