Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Americanii ne apreciază

Americanii ne apreciază! Cam acesta ar fi mesajul transmis de Hillary Clinton ministrului român de Externe, Baconschi. Sau, cam asta ar fi concluzia comunicată de ministrul de Externe, după întâlnirea recentă de la Washington. Cei doi oficiali au discutat despre sistemul american antirachetă în Europa şi despre eliminarea vizelor pentru români, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat, preluat de MEDIAFAX.
“Cooperăm îndeaproape cu Guvernul român pentru ca românii să îndeplinească standardele” introduse de Congres în vederea eliminării vizelor de călătorie pentru studii, afaceri şi turism, a declarat Hillary Clinton, într-o conferinţă de presă comună cu Baconschi, după întrevedere, răspunzând unei întrebări. Ea a subliniat că SUA doresc ca România să îndeplinească aceste reguli, pentru ca autorităţile americane să poată “accelera şi creşte procentajul de vize acceptate”.

Secretarul de Stat american şi-a exprimat totodată satisfacţia că România a acceptat să găzduiască elemente ale sistemului american de apărare antitachetă în Europa.

“Această hotărâre subliniază seriozitatea cu care România abordează rolul său în cadrul NATO şi angajamentul în vederea consolidării securităţii globale”, a declarat Clinton.

Ea a apreciat, totodată, că trupele române “au servit ţara cu onoare în lume, dar în special în Irak şi Afganistan”, mulţumind pentru “continuarea angajamentului curajos”.

De asemenea, Hillary Clinton a menţionat valorile comune şi legăturile profunde, amintind că strada pe care se află noul sediu al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti a fost numită după profesorul Liviu Librescu, “cel care şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi salva studenţii, în timpul tragicului atac de la (Univesitatea) Virginia Tech, în 2007.

La rândul său, ministrul român de Externe a apreciat ca “excelente” discuţiile asupra principalelor subicte ale întâlnirii. Teodor Baconschi a declarat că a discutat cu Hillary Clinton atât despre “dorinţa comună de consolidare a parteneriatului strategic, cooperarea în cadrul NATO şi aşteptările comune în perspectiva reuniunii NATO de la Lisabona”, de la sfârşitul acestui an, cat şi despre suplimentarea trupelor române în Afganistan şi includerea României în sistemul american antirachetă în Europa.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.