Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Amplasarea scutului antirachetă american în România continuă să-i deranjeze pe ruşi

Într-o videoconferinţă la nivel de experţi Moscova-Washington, Vladimir Evseev, expert la Centrul pentru securitate internaţională al Institutului de economie mondială şi relaţii internaţionale din Moscova (IMEMO), acesta a afirmat că Rusia a fost pusă în faţa faptului împlinit când SUA au decis să amplaseze elementele ale scutului antirachetă în România.

Acesta a adăugat că din această perspectivă, abordarea administraţiei Obama nu diferă de cea precedentă, din perioada lui George Bush.

“În cazul României, Rusia a fost pusă în faţa faptului împlinit. Acum este vorba ca, pentru elementele antirachetă din România, radarul să fie amplasat în Bulgaria. Iarăşi Rusia este pusă în faţa faptului împlinit. Dacă am analiza cum se procedează, eu nu aş putea diferenţia abordarea administraţiei republicane din perioada lui George Bush de abordarea lui Barack Obama în privinţa scutului în Europa. Sunt aceleaşi abordări”, a afirmat Evseev.

Referitor la crearea unui scut comun antirachetă cu participarea Rusiei, el a estimat că, dacă Washingtonul doar va comunica Moscovei deciziile sale, fără să o consulte în prealabil, “nu poate fi vorba nici măcar de participarea Moscovei sub forma schimbului de informaţii”.

“Fie suntem parteneri, şi în acest caz Rusia ia parte la dezbaterea acestei probleme până la adopatarea unei decizii, fie Rusia nu participă şi SUA realizează acest lucru în propriile interese”, a adăugat expertul.

În replică, Steven Pifer, de la Institutul Brookings, a afirmat că înţelege “frustrarea” Rusiei, dar, în cazul României, decizia a fost luată rapid, Bucureştiul dându-şi acordul imediat ce a fost consultat.

“Înţeleg frustrarea Rusiei în legătură cu România, pentru că Rusia nu a fost consultată. Dar problema este că decizia s-a luat foarte repede. Românii şi-au dat imediat acordul şi acest lucru a fost anunţat înainte să fi fost cunoscut şi la Washington. Important este acum să începem cooperarea între SUA şi Rusia, între NATO şi Rusia şi cred că aceasta ar crea premisele unei reacţii mai rapide din partea Rusiei şi a transparenţei din partea SUA în planul adoptării deciziilor”, a spus expertul american.

La începutul lunii februarie, România a fost invitată de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, să participe la dezvoltarea sistemului american antirachetă. Federaţia Rusă şi-a exprimat ulterior preocuparea în legătură cu acceptul României de a găzdui pe teritoriul său interceptoare de rachete americane. Diplomaţia americană a afirmat, la rândul său, că sistemul de apărare antirachetă pe care Statele Unite ale Americii (SUA) îl implementează în Europa nu vizează Rusia, ‘ci mai degrabă ameninţarea emergentă din Iran’.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.