Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Analiză la MApN: buget insuficient, deficit mare la comandanţii de plutoane, programe de înzestrare abandonate

La sediul Statului Major al Forţelor Terestre, Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a avut o întâlnire joi, 21 iunie, cu comandanţii de mari unităţi din Armata României.

Şefii statelor majore ale celor trei categorii de forţe şi comandanţii celor două comandamente de sprijin ale Statului Major General au prezentat ministrului şi celorlalte persoane din conducerea ministerului prezente la activitate o analiză de stare a armatei.

Concluzii:

– alocaţiile bugetare insuficiente din ultimii ani au creat grave disfuncţii în mentenanţa tehnicii militare, precum şi în derularea programelor de instruire şi a celor de înzestrare.

– existenţa unui deficit pe linie de personal, în special la baza piramidei ocupaţionale. La nivelul Statului Major al Forţelor Terestre, se înregistrează un deficit de peste 40% în rândul comandanţilor de plutoane şi de 25% în rândul comandanţilor de companii, ministrul apreciind că acestea au fost cauzate de “decizii insuficient fundamentate în guvernările precedente prin care au fost reduse 9.000 de funcţii din statele de organizare, în condiţiile menţinerii aceluiaşi număr de unităţi militare.

– la forţele aeriene, cât şi forţele navale, echipamentele şi instalaţiile sunt uzate moral şi fizic. Acestora li se adaugă problemele generate de subfinanţare. Disfuncţiile de acest gen afectează la Statul Major al Forţelor Aeriene îndeplinirea misiunilor de luptă şi siguranţa aeriană;

– în următorii ani, va expira resursa pentru avioanele de luptă şi rachetele aer-aer.

Aprecieri ale Ministrului apărării naţionale:

– problemele complexe din sistemul militar pot fi soluţionate doar printr-o finanţare corectă şi o definire foarte strictă a priorităţilor bugetate;

– una dintre preocupările conducerii ministerului va fi de a conştientiza factorii de decizie politici cu privire la necesitatea creşterii bugetului. “Voi propune o creştere a bugetului Apărării, anual, cu 0,3% din PIB şi vom căuta soluţii pentru atragerea de venituri proprii prin valorificarea infrastructurii în exces. Nu vom face acest lucru noi, militarii. Acest proces ar trebui gestionat cu maximă transparenţă de o agenţie guvernamentală sau o companie internaţională cu reputaţie”, a mai adăugat ministrul Dobriţoiu.

Ministrul apărării naţionale a solicitat celor prezenţi să reevalueze priorităţile fiecărei structuri şi să concentreze resursele existente pe îndeplinirea acestora. Totodată, ministrul apărării naţionale a apreciat că, până acum, au fost începute foarte multe proiecte, dintre care doar o mică parte au ajuns în stadiu final ca urmare a lipsei resurselor şi le-a sugerat comandanţilor o planificare a bugetului pe acele proiecte prioritare care pot fi finalizate.

La activitate au mai fost prezenţi secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, secretarul de stat pentru armamente, Floarea Şerban, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă.

sursa: Biroul de Presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

61 Responses to “Analiză la MApN: buget insuficient, deficit mare la comandanţii de plutoane, programe de înzestrare abandonate”

 1. Don Corleone says:

  @tupak
  in armata se lucreaza in ture la fel.Am lucrat 16 ani in sistem de ture(pana in ’90 a fost 24/48 dupa ’90 a fost 24/72 daaaaar in timpul asa zis liber existau,trageri,aplicatii,controale ale “lu’ esalonu”,LIT-uri(lucrari de intretinere tehnica -saptamanale/lunare/trimestriale/bi anuale etc…..asa ca de timpul “liber” ce sa mai discutam ca era varza.
  Acum hai sa ne laudam care si ce a muncit mai mult!!

  2Eu m-am straduit sa aflu si n-am reusit.Dati-mi un singur exemplu al altei tari nu neaparat din NATO in care politistii sunt inclusi in legea pensiilor militare si “imi scot palaria”Mai bine vedeti postarile(link) ale lui LoremIpsum.
  Se exclude rusia/china unde militia este militarizata deci in cazul lor este ok cu pensia.Puteti incepe cu germania,franta,italia,spania sau chiar SUA.Haideti ca va astept argumentele.Dar sa fie argumente nu …..aberatii!

 2. tupak amaru says:

  vad ca tot ce inseamna realiate sau lege inseamna pentru voi “bati campii ” .
  am spus jandarmeria are zilele numarate , in sensul ca se discuta fie dsfiintarea ei , fie reducerea drastica a efectivelor ( asta daca urmaresti , cu seriozitate , ce se discuta in acest domeniu ) .
  chiar eu am folosit termenul grad profesional , iar in privinta separarii celor doua sisteme , v-am facut precizarea ca acest lucru s-a produs .
  daca ai avea vecini sau prieteni poltisti , ai intelege mai bine lucrurile . nu mai vorbesc de comentariile aberante , pe care le faceai acum cateva luni , la adresa politistilor ( militienilor ).
  1. da , tocmai asta spun si eu , aceleasi probleme , cu servicul in ture si la armata si la MAI , inclusiv problema tragerilor si orelor de pregatire , in timpul liber .
  2. ignorati realitatea , prezentand doua exemple extreme : noi nu suntem nici italia , dar nici rusia . chiar daca va convine sau nu trebuie sa se tina cont de situatia existenta pana in 2002 . demilitarizarea politiei in germania s-a facut in 1980 . si acolo se discuta de similitudini intre activitatea politistilor si a militarilor .
  desi nu aveti nicio lege militara a pensiilor de stat , ati sarit arsi pe politisti pentru a fi exclusi de la ceva ce nu exista .

 3. Marlon Juvet says:

  Tupak Amaru: eşti documentat. Citeam undeva că, după masacrul atleţilor israelieni de la Munchen, în 1972, poliţiştilor germani care fuseseră implicaţi şi cunoşteau dedesubturile afacerii li s-a închis gura cu şantajul că, dacă vor vorbi, vor pierde dreptul la pensia specială. Cel care a suflat la presă a fost unul dintre ei, unul care nu stătuse suficient în poliţie ca să adune cei 20 de ani aşa că îl durea la bască. Legea jermană prevede, într-adevăr, pierderea acestei pensii pentru încălcarea statutului, dar, (şi aici nu sunt de acord cu interpretarea ta) asta nu înseamnă numai fapte de corupţie.

 4. Marlon Juvet says:

  Don Corleone: În Franţa, Italia, Spania există Jandarmeriile acestor ţări, care sunt forţe de poliţie militare şi ai căror membri sunt supuşi aceloraşi legi de pensionare precum militarii “în kaki”. În Germania, până la demilitarizarea poliţiei FEDERALE (undeva pe la anii 80′) s-a aplicat acelai sistem. Nu ştiu cum s-a procedat cu cei pe care demilitarizarea i-a prins cu ceva ani în spate militari şi au devenit poliţişti civili. La fel, nu ştiu cum s-a procedat la belgieni şi austrieci când Jandarmeriile lor au fost absorbite în poliţiile naţionale şi şi-au pierdut statutul militar.
  Am mai comentat mai de mult pe tema asta – când jăndarii franceji au făcut grevă în 2000 (militari, grevă, ce lucruri inimaginabile într-o ţară NATO), cerând plată egală cu a poliţiştilor la aceleaşi condiţii de muncă, guvernul francez le-a închis gura cu faptul că poliţiştii nu se pot pensiona după 15 ani de serviciu – s-a făcut 20 între timp şi cu alte cîteva “mici’ diferenţe.

 5. mos alecu says:

  Inteleg ca se incearca stabilirea faptului ca este anormal sa fie cuprinsi intr-o lege a pensiilor MILITARE de stat atit MILITARII cit si POLITISTII , GARDIENII DE LA PENITENCIARE . Aceasta anormalitate se incearca a fi demonstrata prin cuprinderea sau necuprinderea uneia/unora dintre categorii intr-un nu stiu ce document privind “clasificarea ocupatiilor” … document folosibil , numai si numai , pentru actiuni/activitati pur statistice (fara nici un fel de efect asupra salarizarii sau pensionarii celor inscrisi acolo) . Argumentatia/demonstratia are o fractura de logica (cel putin) … atunci cind spune ca cei din grupa “0” (militarii) ar trebui salarizati diferit , dar acea clasificare nu are scopul/destinatia/utilitatea/folosinta pentru a stabili nivele de salarizare a personalului …

  Daca este atit de deranjanta “asocierea” (intr-o lege a pensiilor militare de stat) a militarilor cu functionarii publici cu statut special , aceasta lege se poate denumi “Lege a pensiilor de stat pentru personalul din aparare , ordine publica si siguranta nationala” (urmind ca pensiile respective sa se denumeasca : pensii militare de stat , pensii de stat pentru politisti , pensii de stat pentru personalul din penitenciare) .

 6. Don Corleone says:

  Va rog sa intelegeti ca nu m-am referit la jandarmerie.
  doar tupak ne spune ABSURDITATEA ca jandarmeria RO va fi demilitarizata cat de curand.cITITI CU ATENTIE ABERATIA lui tupak.
  @mos alecu
  Nimeni nu a spus nimic de nivelul salariilor/pensiilor.Doar dumneata aduci vesnic in discutie acest element.Chiar crezi ca impartirea in grupele alea a fost facuta doar STATISTIC?? fara alte urmari?Iti spun eu urmarile…este vorba exact de incadrarea intr-un sistem sau altul de pensii
  Si nu mai prezenta informatii trunchiate doar pentru a manipula

  Cam asta zice un tip elegant si doxat numit karadeniz(preluare de la alt tip informat LoremIpsum)

  karadeniz spunea…
  27 iunie 2012, 15:24
  @ moș alecu
  Mai jos de ce ați citat se spune:
  Excluded from this group are:
  – jobs held by persons in civilian employment of government establishments concerned with defence issues;
  – police (other than military police);
  – customs inspectors and members of border or other armed civilian services.
  Sunt excluse din acest grup:
  – Locurile de muncă deţinute de persoane în civil ca forţă de muncă din unităţile de stat în cauză, cu probleme de apărare;
  – Poliţia (altele decât poliţia militară);
  – Inspectorii vamali şi membrii poliției de frontieră sau de alte servicii armate civile.
  Cam la aste se referea autorul adică nu dăm grade și pensii militare la toată lumea, cum facem acum și vrem să facem în noua lege cu funcţionari publici cu statut special.
  Nu am aprofundat, chestiunea , din lipsă de timp și prea puțină experiență și pricepere în acest domeniu. Am semnalat-o pentru că mi s-a părut interesantă și poate alții, mai pricepuți în acest domeniu, îi vor găsi un rost și o aplicabilitate.
  Pe site-ul ministerului muncii http://www.mmuncii.ro/ro/articole/0000-00-00/detalii-cor-2419-articol.html
  se spune că ” Implementarea Regulamentului nr.1022/29.10.2009 a fost făcută în două etape şi anume:”
  Etapa I Aprobarea, prin hotărâre a Guvernului, a Structurii Clasificării Ocupaţiilor din România potrivit Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor – ISCO 08, până la nivelul grupelor de bază. S-a realizat prin HG nr.1.352 din 23 decembrie 2010 și este prevăzută grupa 0.
  0 Forţele armate
  01 Ofiţeri ai forţelor armate
  011 Ofiţeri ai forţelor armate
  0110 Ofiţeri ai forţelor armate
  02 Subofiţeri ai forţelor armate
  021 Subofiţeri ai forţelor armate
  0210 Subofiţeri ai forţelor armate
  03 Personal al forţelor armate, alte grade
  031 Personal al forţelor armate, alte grade
  0310 Personal al forţelor armate, alte grade
  Etapa II: Elaborarea unei noi structuri a Clasificării Ocupaţiilor din România – la nivel de ocupaţie (şase caractere), care a implicat un proces de translatare a ocupaţiilor în noua versiune a Structurii COR etapă care s-a realizat prin Ordinul nr. 1832 din 6 iulie 2011 al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi nr.856 din 11 iulie 2011 al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică privind aprobarea Clasificării ocupaţiilor din România –nivel de ocupaţie (şase caractere), publicate în M.O. nr. 561/2011.
  Numai că în acest ordin grupa 0 forțele armate nu există.

 7. mos alecu says:

  Pentru ca prevad o serie de riposte cum ca incompatibilitatea “amestecarii” militarilor cu politistii ramine valabila chiar si in ideea redenumirii legii …

  Deoarece recunosc , printre sustinatorii acestei idei , pe unii dintre cei care “lacrimau” de fericire/satisfactie la aparitia L.119 (urmata si de L.263) , si care nu pridideau in a-si manifesta completa adeziune la “viziunea” celor care le promovasera/pusesera in aplicare … tin sa le reamintesc :
  – nu i-am auzit sa fi “mîrîit” (macar) la ideea ca vestita grupa “0” nici nu ar fi fost definita in legislatia romaneasca ;
  – nu i-am auzit sa fi spus ceva despre incompatibilitatea amestecarii militarilor cu politistii … ;
  – nu i-am auzit sa-si fi manifestat , cu indreptatita “minie proletara” , nemultumirea ca fusesera/sint amestecati cu cei din grupa “9” (muncitori necalificati) din vestitul document
  Iar aceste fapte dovedesc nu numai o fractura de logica in argumentatia folosita in prezent …

 8. Don Corleone says:

  Pai io zic(dupa logica lu’ mosu-28%) ca ar trebui sa intre la pensii militare si ceferistii ca vezi doamne tot se lauda ei ca sunt/au fost “a doua armata”
  Doar sa-i declare ….ceva cu” statut” mai mult sau mai putin special si e gata!
  dupa care liber si/pana la firmele de taximetrie,strans gunoi-model prigoana…etc.
  E clar ca mosu’-28% nu poate renunta la statutul lui de civil imbracat in uniforma militara dupa metoda “tarodul indirect”(de ce -28%?? intrebati si va raspund)

 9. tupak amaru says:

  cred ca ar trebui sa comentezi pe blogurile tale favorite , unde injuraturile sunt apreciate .
  vad ca te deranjeaza cumplit orice exemplu sau discutie serioasa .
  sunt convins , cei care citesc ce se posteaza aici nu au chef de prostiile tale . sunt mult mai interesante datele acestea tehnice sau discutiile pe tema pensiilor militare .
  “aberatiile” mele le gasesti in declaratiile lui fatuloiu ( o sluga a fanului tau , basescu ) si in incercarille de demilitarizare ale IGSU , din 2006 ( atunci , doar inundatiile au amanat procesul ) .

 10. mos alecu says:

  Don Corleone Iunie 28, 2012 at 12:04 pm :
  Daca ai fi avut ceva deasupra gitului ai fi prezentat si :
  “mos alecu spunea…
  28 iunie 2012, 17:15

  @karadeniz 28 iunie 2012, 12:52 :
  “Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a efectuat o revizuire a Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispoziţie o clasificare mai eficientă care să poată fi folosită de toate ţările la următoarea rundă de RECENSAMINTE ale populaţiei, precum şi în cadrul serviciilor naţionale de OCUPARE a forţei de muncă şi al altor aplicaţii orientate către clienţi.
  OIM a definitivat structura Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor – ISCO 08 şi prin Rezoluţia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Întâlnirea de lucru a Experţilor în Statistica Muncii.
  În vederea asigurării relevanţei, coerenţei şi comparabilităţii DATELOR STATISTICE structurate la nivel de ocupaţie, EUROSTAT a propus reglementarea de către Comisia Europeană a utilizării ISCO 08, concretizată prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atât implementarea ISCO 08 în clasificările naţionale pentru ocupaţii, cât şi adaptarea ANCHETELOR STATISTICE conform structurii ISCO 08.” (//www.mmuncii.ro/ro/articole/0000-00-00/detalii-cor-2419-articol.html)

  De ce este implicat Min.Muncii ? Pentru ca este vorba despre datele referitoare la ocuparea fortei de munca !”

  citat din care se vede clar la ce foloseste vestita clasificare a ocupatiilor (statistica/recensaminte/ocuparea fortei de munca) … in nici un caz la stabilirea salarizarii sau a “gruparii” ocupatiilor pe categorii de pensii .

  De altfel nu inteleg de ce cel care a lansat “bomba incompatibilitatii” militarilor cu politistii ( in aceeasi categorie/lege de pensionare) , deci de ce , respectivul cetatean , nu se “strofoaca” si din cauza amestecarii tuturor in legea unica de pensionare …

 11. mos alecu says:

  @Don Corleone Iunie 28, 2012 at 11:16 pm :
  Daca ai sti “cu ce se maninca” logica , si daca “creerele” tau (complet dizolvat in etanol) ar mai putea prelucra ceea ce citesi … ar trebui sa-ti dai seama ca vorbesti prostii …