Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ancheta DNA legată de corupţia la MApN se extinde. Încă 7 ofiţeri anchetaţi

Procurorii DNA au pus sub învinuire alţi şapte ofiţeri în dosarul în care sunt cercetaţi Marian Ion şi Mihai Chiriţă, sub acuzaţia că, în calitate de membri ai comisiilor de examinare din august 2010, s-ar fi asociat cu cei doi generali pentru a favoriza mai multe persoane la două concursuri.

Cei şapte sunt coloneii Constantin Richea, comandantul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza, Valerică Diaconu, comandantul Şcolii Militare de Aplicaţii pentru Unităţi de Luptă “Mihai Viteazu” Piteşti şi Nicolae Zamfirache de la aceeaşi unitate, precum şi locotenent-coloneii Mihai Bocanu şi Paul Bădicu şi maiorii Ovidiu Boşotar şi Nae Cornel, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Constantin Richea, Valerică Diaconu şi Nicolae Zamfirache sunt acuzaţi de fals, uz de fals, abuz în serviciu şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, pentru că ar fi conlucrat cu generalii Ion şi Chiriţă la admiterea nelegală a unor persoane în urma a două concursuri derulate la cele două unităţi în anul 2010.

În acest dosar, instanţa supremă a fost deja sesizată cu propunere de arestare preventivă a cinci persoane.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins propunerea procurorilor militari anticorupţie de arestare preventivă a generalului de brigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a generalului maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, a colonelului Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă “Mihai Viteazu” Piteşti şi fost comandant al garnizoanei Piteşti, a locotenent-colonelului Dan Costel Crăciuneanu, şeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov şi a maiorului Crinu-Ionuţ Onel, din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă “Mihai Viteazu” Piteşti.

Instanţa a luat în cazul celor cinci măsură obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile, între 14 decembrie şi 12 ianuarie 2011. Totodată, instanţa supremă a dispus ca aceştia să se prezinte la poliţie şi la parchet ori de câte ori sunt chemaţi, să nu-şi schimbe domiciliul fără încuviinţarea instanţei, să nu poate arme şi să nu se apropie sau să vorbească cu ceilalţi învinuiţi, inculpaţi sau cu martorii din acest dosar. Decizia va fi contestată de procurorii militari anticorupţie la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Angajaţii MApN s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister, în detrimentul candidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început cercetarea penală în cazul generalului maior Mihai Chiriţă, pe carel îl acuză de instigare la fals intelectual, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (20 de acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, se arată într-un comunicat de marţi al DNA.

General de brigadă Marian Ion este acuzat de instigare la fals intelectual, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (38 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată. In perioada iulie-august 2010, generalul de brigadă Marian Ion a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos admiterea.

Locotenentul colonel Dan Costel Crăciuneanu este cercetat pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Colonelul Vasile Belciug este acuzat în acelaşi dosar de instigare la fals intelectual, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (16 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă.

De asemenea, alături de aceştia este cercetat şi maiorul Crinu-Ionuţ Onel, pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar). Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

De asemenea, în august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I” Piteşti au avut loc două concursuri, denumite “pe filieră directă”, respectiv “pe filieră indirectă”, pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

“Inculpaţii cu funcţii de conducere s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister, în detrimentul candidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii”, se arată în comunicatul DNA.

Astfel, potrivit procurorilor militari anticorupţie, în perioada iulie-august 2010, generalul de brigadă Marian Ion a exercitat presiuni asupra comandanţilor celor două unităţi militare de învăţământ, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos aceste concursuri.

“În acest sens, o persoană apropiată inculpatului Ion Marian, la rândul său învinuit în cauză, a primit suma de peste 46.000 de euro de la mai mulţi candidaţi, pentru sine, pentru Ion Marian şi pentru membrii comisiilor de examinare”, mai arată procurorii.

În aceeaşi perioadă, locotenent colonelul Dan-Costel Crăciuneanu a pretins şi primit, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 10.200 euro şi 1.000 lei pentru a sprijini cel puţin 20 de candidaţi să promoveze în mod fraudulos concursul de admitere în structurile Ministerului Apărării Naţionale.

La rândul său, maiorul Crinu-Ionuţ Onel a pretins şi primit de la mai mulţi candidaţi, singur sau împreună cu alte persoane, suma totală de 17.800 euro.

Şeful maiorului Onel, Vasile Belciug, a primit prin intermediari de la un candidat suma de 5.500 lei.

În vara anului 2010, general-maior Mihai Chiriţă îndeplinea funcţia de şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, având în subordine directă şi şcoala din Piteşti unde, în luna august 2010, s-au organizat cele două concursuri pentru admitere ca subofiţeri şi maiştri militari.

În această funcţie, Mihai Chiriţă a solicitat, direct sau indirect, comandantului Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre “Basarab I” să favorizeze un număr de peste 20 de candidaţi la aceste concursuri, se mai arată în comunicatul DNA.

În cursul anchetei, procurorii militari au interceptat mai multe discuţii purtate de cei suspectaţi de corupţie. Potrivit surselor România Liberă, înregistrarea convorbirilor face lumină asupra modului în care ofiţerii superiori puneau la cale fiecare faptă. “Numai în cazul maiorului Onel vorbim de un trafic de influenţă de aproape 14.000 de euro, bani care au fost traficaţi către persoane cu funcţii mai înalte. El a primit aceşti bani în mai multe tranşe de la diferiţi candidaţi la şcolile militare. Preţul era cerut direct prin telefon”, au explicat sursele RL.

Toţi cei implicaţi ar fi recunoscut parţial faptele de care sunt acuzaţi: “Aproape toţi au recunoscut, dar au dat altă interpretare faptelor. Maiorul Onel este unul dintre cei care au dat cele mai complete declaraţii, explicând pe larg mecanismul şi mai ales rolul jucat de el însuşi. Acesta a spus însă că nu a beneficiat de nici un ban, ci doar a pus în executare dispoziţiile primite de la superiori. Mai este o persoană care a fost reţinută iniţial pentru 24 de ore. Ulterior, nu s-a mai făcut propunere de arestare preventivă şi pentru aceasta, întrucât a dat declaraţii complete, şi-a recunoscut fapta şi a dat detalii despre implicarea celorlalţi”, spun sursele consultate de RL.

Înainte cu câteva zile de intervenţia operativă a DNA, şeful Garnizoanei Piteşti, colonelul Vasile Belciug, a fost schimbat din funcţie. Colonelul Belciug, care era şi comandantul Şcolii de Aplicaţie “Mihai Viteazul”, a fost înlocuit în urma unui raport intern al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, în care se arăta că ar fi primit bani pentru a facilita angajarea unor persoane în cadrul unităţii pe care o conducea. Sumele pretinse de Vasile Belciug erau cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro, precizează sursele RL. Acestea mai susţin că persoanele anchetate de procurorii anticorupţie pretindeau şpagă şi pentru alte servicii pe care urmau să le facă, cum ar fi diverse angajări prin instituţiile militare. “Ce avem aici este doar una dintre filierele care încasau bani de pe urma admiterilor la şcolile militare. În vizor se mai află şi alte reţele militare bine organizate la vârf”.

sursa: MEDIAFAX; Adevărul; România Liberă

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Ancheta DNA legată de corupţia la MApN se extinde. Încă 7 ofiţeri anchetaţi”

 1. B says:

  Odată trebuia să crape buba. Aproape toţi amărâţii(vorba unui vajnic comandant), cotizau cu 1000 euro ca să moară în Afganistan sau aiurea.

 2. As vrea sa vad ca ofiterul armatei romane raspunde SUNT VINOVAT PENTRU URMATOARELE FAPTE: 1. …, 2 …., ROG SA FIU PEDEPSIT PENTRU FAPTELE MELE CONFORM LEGII!
  Asa ar fi raspuns un ofiter al armatei romane!

 3. cititor says:

  De ce nu sunt cercetati si judecati cei care au oferit bani,daca este real cazul ?! Legea pedepseste darea de mita cat si primirea. Prin urmare sunt doua categorii de vinovati,unii mai grav, altii mai putin. Admiterea la cariera militara pe filiera indirecta este o greseala flagranta,nu se invata nimic din cele intamplate din 1968 cu promotiile brejneviste. Daca s-ar renunta la idee nici coruptie mare nu ar fi.E usor si rentabil sa oferi 1500 de euro si in cateva luni sa ai un loc de munca bine platit,dar sa nu stii meserie. Vedeti ce spun soldatii si gradatii angajati pe baza de contract despre ofiterii formati pe filiera indirecta

 4. ilie says:

  toti cei care au dat mita sa fie dati afara din sistem,asa se proceda citeodata pe vremea lui ceausascu si asta ptr ca ei ocupa locul altor candidati a-ti facut tanchistii de ras RUSINE OBRAZULUI SI JURAMANTULUI MILITAR SCIRBE NESATUILOR LA OCNA CU VOI.

 5. OCVST says:

  Nu va imbatati cu apa , ca numai cu filiera indirecta se intampla! Exista un folclor bogat si cu admiterile la cursurile de cariera!

 6. indisciplinatu says:

  Nu intamplator “buba” s-a spart acum, in preajma expirarii perioadei de recalculare/taiere a pensiilor militare…sa vada toti “romanii”, cum ii place bokuletului, cu ce se ocupa mai marii armatei generali si ofiteri superiori!!
  Si de aici concluzia,….au si pensii nesimtite!!!

 7. marcel says:

  Ce reprezinta filiera indirecta? Cred ca am fost ofiter pe filiera indirecta,adica liceu militar, scoala militara,cursuri….Filiera directa fara comentarii. Dar meditatiile pentru academie ce reprezinta, dar….restul nu conteaza!

 8. Sa-i dea dumnezeu sanatate generalului Ion Marian. L-am cunoscut personal,am fost ajutat intr-o problema legata de serviciu ,FARA SA-MI PRIMEASCA NICI CEA MAI MICA ATENTIE, alti m-ar fi jupuit.Toata stima pentru dumnealui. De ce oare oamenilor buni, li se insceneaza asemenea lucrururi murdare?

 9. Cruciatul says:

  Trebuiesc extinse cercetarile si la felul in care au fost incadrate functiile vacante in Diretia instructie si doctrina intrucat majoritatea acestora au fost incadrate cu cadre din Scoala de Aplicație de la Pitesti tot pe filiera Gl Chirita si a Gl Gabor fara a se publica in vederea ocuparii prin concurs in Buletinul Informativ al Armatei, asa cum prevede legislatia in domeniu.

 10. noname says:

  Se retrage personalul de la Casa de pensii sectoriala, care a introdus datele in baza de date, si se detaseaza altii pentru verificarea pensiilor rezultate, probabil in vederea emiterii noilor decizii.

  Colonelul florea de la Pitesti este un nesimtit arogant, un lacheu portocaliu care crede ca unitatea e mosia lui. Sa ii fie rusine cum trateaza cei 1200 de soldati veniti la recalculare, ca pe sclavi. Pe slugoiul asta cine il mai pune la punct? Vrea sa fie avansat general la exceptional pe spinarea oamenilor ca el recalculeaza pensiile?

  ha , ha …. asta inghititi-o pe asta :de vreo doua luni se lucreaza la pensiile militare la greu , la arhivele militare , lume multa ce sa mai , din toata tara detasati, in misiune, etc. cum ii sade bine militarului, toate bune si frumoase dar …..totdeauna exista un dar …..libere ioc , adica se lucreaza pe doua schimburi ca , de e lume multa, de luni pana luni ? adica o persoana lucreaza de luni pana duminica inclusiv schimbul 1 , si in continuare ca sa nu se plictiseaca de luni pana duminica schimbul 2,fara liber ca de militarul se plictiseste daca are liber, si tot asa mai departe, cica e “orden” de la ministru , si asta nu e tot din cate stie je , adica eu ,lucrul in arhive are “neste” conditii speciale ca pe usile de la intrare e un nene desenat cu o masca pe figura si scrie sub el TOXIC , si dupa unele cunostinte ale mele ar cam trebui sa beneficieze oamenii astia de niste zile libere , sau ore mai putine sau antidoturi lapte , citrice ,sau sporuri nu stiu de ce sa zic , acum vine si intrebarea intrebataoare , ce fac oamenii astia au ceva drepturi ori ba dvs ce ziceti

 11. ABC says:

  No name ce limbaj ..Domnul Colonel Florea este un om extraordinar!De ce nu ai curaj sa ii spui in fata? Binenteles aici ai mult curaj cand nimeni nu stie cine esti cu adevarat asa ca nu face pe victima!E usor sa jignesti pe cineva,dar mai greu este sa apreciezi o persoana..limbajul tau lasa de dorit ceea ce inseamna ca este pura invidie pentru un om care a muncit ca sa ajunga ceea ce este!!!!!!